יומיים בלבד לאחר פרסום "מסמכי פנמה" של משרד עורכי הדין "מוסאק־פונסקה", הדלפת הענק גבתה קורבן פוליטי ראשון: ראש ממשלת איסלנד, סיגמונדור דויד גונלוגסון, נאלץ להתפטר לאחר שנחשף כי הוא ואשתו אנה היו בעליה של "ווינטריס", חברה שהיתה רשומה באיי הבתולה הבריטיים. הזוג רכש את החברה בדצמבר 2007 לצורך השקעת מיליוני דולרים שאנה קיבלה ממכירת יבואנית רכבי טויוטה באיסלנד, שהיתה בבעלות אביה.
צילום: רויטרס
העיתון "גרדיאן" הבריטי, שהשתתף בתחקיר הענק "פנמה־ליקס", ציין כי לא מצא עדויות כלשהן להעלמות מס מצד גונלוגסון, אשתו או החברה שבבעלותם, אך הגילויים עוררו זעם בקרב תושבי האי הקפוא; רבים מהם עדיין סובלים מהשלכות המשבר הכלכלי העולמי ב־2008, שהביא את איסלנד לפשיטת רגל בגלל התנהלות חסרת אחריות מצד קבוצה קטנה של בנקאים ואנשי עסקים.
•••
ראש הממשלה היוצא גונלוגסון היה כוכב עולה בפוליטיקה האיסלנדית. הוא עיתונאי ושדר רדיו בעבר שניצל את הכעס הציבורי הגדול בעקבות המשבר הכלכלי, והריץ קמפיין פוליטי שבמרכזו הדרישה להימנע מחילוץ הבנקים האיסלנדיים הגדולים, שסיבכו את המדינה על 323 אלף אזרחיה. ב־2008 מונה ליו"ר המפלגה הפרוגרסיבית ושנה לאחר מכן לחבר פרלמנט. אחרי ארבע שנים גונלוגסון הוביל את מפלגתו לניצחון בבחירות והפך לראש הממשלה הצעיר ביותר בתולדות המדינה, בגיל 38 בלבד.
הבעיה היא שבזמן שגונלוגסון דיבר נגד חילוץ הבנקים, הוא לא הצהיר על היותו בעל אינטרס בחברה, גם כאשר נבחר לראשות הממשלה ב־2013. את חלקו בחברה המשפחתית (50%) מכר לאשתו תמורת דולר אחד, שמונה חודשים לאחר היבחרו לפרלמנט. הכעס הציבורי נבע גם מהעובדה שהחברה רכשה איגרות חוב של שלושת הבנקים האיסלנדיים הגדולים - אותם בנקים שסיבכו את המדינה.
הציבור האיסלנדי יצא להפגין לא בגלל חשד לפלילים אלא בעיקר בגלל התנהגות צבועה ולא אתית של גונלוגסון, שהובילה בסופו של דבר להתפטרותו לאחר שניסה ללא הצלחה לפזר את הפרלמנט. הצלחת המחאה קבעה רף אתי גבוה למעורבים פוטנציאליים בקרב הפוליטיקאים ואישי הציבור, ששמם עלול לעלות בעתיד בתחקיר זה או אחר.

ראש ממשלת איסלנד גונלוגסון. שילם את המחיר
כמו גונלוגסון גם דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה, מצא עצמו מסובך בפרשה. אמנם לא מדובר במעשים לא חוקיים או לא אתיים אך אביו המנוח, איאן קמרון, ניהל את "בליירמור" אחזקות שפעלה מאיי בהאמה וניהלה עשרות מיליוני פאונדים מכספם של לקוחות עשירים. הקרן שניהל קמרון האב, שהוקמה בתחילת שנות ה־80 ועדיין פעילה היום, לא שילמה מסים על רווחיה בבריטניה במשך 30 שנים, כך פורסם בעיתון "גרדיאן". קרן ההשקעות התחמקה מתשלומי מס באמצעות תרגיל שבו העסיקו עובדים מקומיים באיי בהאמה. קמרון הבן, שניסה להרחיק עצמו מפעולות אביו, סירב בתחילה לענות לשאלות בסוגיה בטענה כי מדובר בנושא אישי. אך לא עבר זמן רב, וביום שלישי השבוע הוא כבר הצהיר כי "יש לי משכורת של ראש ממשלה, יש לי חסכונות שמהם אני מרוויח ריבית מסוימת, יש לי בית שאני משכיר. זה כל מה שיש לי. אין לי מניות, אין לי קרנות נאמנות במקלטי מס ואין לי כספים במקלטי מס. אני חושב שזה תיאור ברור".
קמרון אמר גם כי ממשלתו פעלה יותר מכל ממשלה בריטית אחרת נגד העלמות מס מסוגים שונים בבריטניה ובעולם. בחודש הבא צפוי קמרון לארח את מנהיגי מדינות ה־G8, ואז הם ידונו גם בסוגיית המסים הרגישה.
אז למה לי פוליטיקה עכשיו?
נוסף על ראשי ממשלות, עשויה להסתבך בפרשה גם הפדרציה הבינלאומית לכדורגל, פיפ"א, שהיתה מעורבת בעבר בפרשות שוחד. זאת לאחר שפורסם כי נשיאה החדש, ג'יאני אינפנטינו, חתם בעבר על עסקאות עם אחד הנאשמים באחת מפרשות השחיתות של פיפ"א, זאת בתקופה שכיהן כבכיר באופ"א (איגוד התאחדויות הכדורגל האירופיות).
אבל בעוד מנהיגי מדינות מערביות דמוקרטיות וארגונים בינלאומיים שמעורבים בפרשה בצורה זאת או אחרת, נחשפים לביקורת ציבורית גדולה, "מסמכי פנמה" לא פגעו עד כה במעמדו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. על פי הפרסומים, הנשיא הרוסי נעזר בין השאר בחברו הקרוב ביותר סרגיי רולדוגין, נגן צ'לו במקצועו, שהעביר מאות מיליונים של דולרים לחברות במקלטי מס. ההערכות הן שהוא מחזיק את הכסף של הנשיא עצמו. בעקבות הפרסומים דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, טען כי מדובר בניסיון לפגוע בנשיא הרוסי וכי סוכנים לשעבר של ה־CIA היו מעורבים בניתוח המסמכים.

נשיא פיפ"א אינפנטינו. חתם על עסקאות מפוקפקות // צילום: אי.אף.פי
ובזמן שבעולם מתמקדים בשמות הנוצצים של פרשה זאת, מקימי משרד עורכי הדין הפנמי "מוסאק־פונסקה", העומדים במרכז הפרשה, קצת נשכחו. יורגן מוסאק ורמון פונסקה־מורה מיזגו את משרדי עורכי הדין שלהם ב־1983. מוסאק (67) הוא יליד גרמניה ובנו של קצין בוואפן אס.אס ששירת במלחמת העולם השנייה. לאחר המלחמה האב ארהרד מוסאק היגר עם משפחתו לפנמה, שם בנו יורגן השתקע. לטענת בנו החורג של ארהרד, הקצין הנאצי לשעבר ריגל עבור ה־CIA בקובה.
צמד עורכי הדין שלמשרדם שלוחות בכל העולם, כולל ישראל, ציינו כי כל מה שעשו היה להקים תשתיות תאגידיות עבור לקוחותיהם במקלטי מס כגון איי הבתולה הבריטיים, איי בהאמה, איי סיישל ואחרים. מוסאק טען כי ההדלפה היא תוצאה של עבודה שביצע האקר, אך טען כי הוא לא צופה שיועמדו לדין על פרשה זאת.
מוסאק הביע תסכול מהקריירה הפוליטית של פונסקה־מורה וטען שהיא מושכת יותר מדי תשומת לב שלילית למשרד עורכי הדין שלהם. נוסף על עיסוקיו בעריכת דין, פונסקה־מורה (63) הוא פוליטיקאי וסופר. הוא מנהיג את מפלגת פנמייסטה, אך בעקבות פרסום המסמכים הודיע כי הוא לוקח פסק זמן מפוליטיקה. פונסקה־מורה כתב ארבעה ספרים, מחזות וסיפורים קצרים ואף זכה בפרסים ספרותיים. ייתכן שבעתיד הקרוב יתפנה לו זמן לכתוב על רקע האפשרות שמשרד עורכי הדין שלו יקטן משמעותית ויהפוך למקומי יותר, כפי שמוסאק קיווה, בעת ראיון לרשת בלומברג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו