יריד "ארטפורט": לדפדף בין היצירות

יריד המציג עשרות ספרי אמן ייחודיים יתקיים בסוף השבוע בתל אביב • "זו דרך לשמוע את קולם של האמנים"

צילום: שחר הבר // מתוך ספר אמן של אלונה רודה ,
צילום: שחר הבר // מתוך ספר אמן של אלונה רודה

הדיונים הקבועים על מותו של הדפוס והתבהלה שאוחזת באנשי הספר לאור גסיסתו הממושכת - נוטים להשכיח מאיתנו את צדדיו החיוביים של המצב. לצד אינספור יוזמות דיגיטליות ויצירתיות הולך ומתבלט מקומם של ספרים בעבודת יד; ספר שאינו רק טקסט עלי דפוס, כי אם כזה שהדפוס מעניק לו חיים אחרים, ייחודיים לו.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בתוך העולם הרחב של ספרים בעבודת יד בולט תת־ז'אנר שהוא כשלעצמו עולם ומלואו: ספרי אמן. לא רק ספר המאכלס מבחר מיצירתו של אמן, אלא יצירת אמנות בפני עצמה. 

ברבות השנים צצו ברחבי העולם ירידים שונים שהוקדשו לספרי אמן, בניו יורק, בטוקיו, בברלין או בלונדון וגם בישראל - Artport Telaviv, מרכז לאמנות צעירה שנוסד לפני כארבע שנים על ידי קרן אריסון, כדי לשמש מקום לחיזוק קהילת האמנות המקומית. המרכז יקיים זו השנה השנייה יריד המוקדש לספרי אמן. 

ביריד, שייערך בסוף השבוע הקרוב (28-30 בינואר) במתחם ארטפורט שבדרך בן־צבי 55 בתל אביב, יוצגו יותר מ־30 ספרי אמן שנוצרו בשנה האחרונה, לצד יותר מ־100 ספרים נוספים בהשתתפות אמנים כגון אורי גרשוני, גל וינשטיין, אלונה רודה, רועי רוזן, Klone ורבים אחרים. 

"ספר אמן הוא אחת הדרכים המעניינות להשמיע את קולם של האמנים", סבורה ורדית גרוס, מנהלת מתחם האמנים ארטפורט תל אביב, האוצרת את היריד עם כרמית גלילי, "ראינו שגם בארץ יש עניין אמיתי באובייקטים האלה, אלא שכמעט אין מקום לקנות אותם; מעט מאוד חנויות מחזיקות אותם, אך לעומת זאת, אצל אמנים בסטודיו מתגלים ארגזים על ארגזים, שמשמשים להחזקת הדלת או כרגל חלופית לשולחן". 

הרווח כולו לאמן

ואולם, מרגע שספרי האמן מוצאים פלטפורמה מתאימה, מתברר שאכן יש להם ביקוש; גרוס מדווחת בגאווה כי ביריד הקודם נמכרו מאות ספרי אמן בשווי כולל של 40 אלף שקלים (מחיר רוב הספרים לא עולה על כמה עשרות שקלים). "מאה אחוז מהמכירות מגיע לאמנים", היא מדגישה, "היתה כאן חגיגה גדולה, ותענוג לראות את כל האנשים מדפדפים בחדווה בספרים השונים". 

את קושרת בין תחיית ספרי האמן להידרדרותו המשוערת של הדפוס. מדוע וכיצד?

"כמו כל דבר שהופך לא מובן מאליו ונאלצים לבחון אותו יותר מקרוב ולעומק, כך בוחנים כיום מה באמת שווה להדפיס. ההתבוננות המחודשת הזו היא גם מצד הקהל, אבל לא פחות מצד האמנים עצמם והמעצבים, ששואלים את עצמם מה בעצם שווה הדפסה. במצב כזה מתחילים להיווצר פרויקטים מיוחדים באמת, כאלה שלא יכלו להיווצר בתנאים אחרים. אנשים משקיעים בסוג הנייר, בחיתוך, בקונספט". 

לפי גרוס, מרבית ספרי האמן מתייחדים בכך שאינם מכלול של סך עבודותיו של אמן, כי אם מרחב תצוגה לכל דבר: "השאיפה היא שספר אמן יהיה המקום שהכי נכון ליצירה לחיות בתוכו; שלא נדפדף בו ונצטער שלא היינו בתערוכה וראינו את העבודות תלויות על הקיר, אלא שנרגיש שחווינו דרכו את החוויה השלמה". 

מתוך ספר אמן של הילה לולו לין (יחצ)

כך יהיה אפשר להיתקל ביריד 

ב־Know Hope, שהעבודות בספרי האמן אמנם מדברות בשפה הייחודית לו אך אינן העתק של עבודות הרחוב שלו; ברענן חרל"פ, היוצר לרוב פסלי עץ ושספר האמן שלו יוצר תחושה דומה של החיתוכים המזוהים עימו בפורמט נייר; ובדוד טרקטובר, ששיכפל סקטץ' בוק שלו לכדי ספר אמן. "רוב העבודות לא קיימות במקומות אחרים, בעיקר משום שזה המרחב הנכון עבורן", כך גרוס. 

לצד ספרי האמן, יוצגו מבחר מגזיני אמנות מהארץ ומהעולם, וכן תתקיימנה פעילויות ייחודיות, כגון סדנת ספרי אמן לילדים, מופעי פרפורמנס ומפגש עם אמנים. הכניסה חופשית. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר