התרופה לסוכרת מסוג 1 קרובה מתמיד: מדענים הוכיחו כי הם יכולים להפסיק את המחלה למשך שישה חודשים בחיות מעבדה - תקופה המקבילה לכמה שנים בחיי אדם, בזכות ייצור תאים המייצרים אינסולין מתאי גזע עובריים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בשנת 2014 גילו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד כיצד לייצר כמויות גדולות של תאים המייצרים אינסולין, בפריצת דרך מדעית שהוכרזה כמשמעותית כמו גילוי האנטיביוטיקה. עתה מצא צוות חוקרים במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס MIT כי שתילת תאים אלה בעכברי מעבדה יכולה להחזיר את ייצור האינסולין העצמאי לתקופה ארוכה.
צוות המחקר בהרווארד השתמש בתאי גזע עובריים כדי לייצר תאים אנושיים מייצרי אינסולין, הזהים באופן כמעט מוחלט לתאים רגילים. כשהושתלו בעכברי מעבדה, התאים החלו מייד לייצר אינסולין בתגובה לרמות הגלוקוז הגבוהות בדם, והם יכלו לשמור על רמת הסוכר לתקופה של 174 יום.
"טיפולים אלה נועדו ליצור עצמאות בייצור אינסולין ולחסל את הטורח היומיומי של ניהול המחלה במשך חודשים או שנים", אמרו החוקרים. לדבריהם, בעוד שנים ספורות יוכלו לבצע ניסויים בבני אדם. "אנו נלהבים מהתוצאות ועובדים קשה כדי לקדם את הטכנולוגיה לניסוי הקליני", אמר ד"ר דניאל אנדרסון, פרופסור לביולוגיה יישומית ב־MIT, "תוצאות הניסוי סוללות את הדרך למחקר על בני אדם, ושימוש בנוסחאות הללו יוכל להביא אותנו לתחליף רב־שנים לחולי סוכרת מסוג 1".
לדבריו, "החוקרים מאמינים כי לתאים יש פוטנציאל לבטל את התלות באספקת אינסולין חיצונית באמצעות ייצור של לבלב חדש, שיהיה מוגן מהמערכת החיסונית, כך שהם יוכלו לאזן את רמת הסוכר בדמם בלי להזדקק לתרופות. זה החלום".
סוכרת מסוג 1 היא מצב של המערכת החיסונית, הגורמת ללבלב להפסיק לייצר אינסולין, ההורמון המווסת את רמת הסוכר בדם. כאשר רמת הסוכר גבוהה, המצב עלול לגרום עם הזמן לנזקים לאיברי הגוף. החולים במחלה זו נאלצים לבדוק את רמת הסוכר במהלך היום על ידי דקירה של האצבעות, תוך שימוש במכשיר לניטור כמות הסוכר בדם ולאחר מכן הזרקה של אינסולין במידת הצורך כמה פעמים ביום.