"תיכננו לחטוף העריק לדמשק"

זה אחד האישומים שהוגשו נגד שלושה תושבי הצפון, שניים מהם אב ובנו • השלושה לא ידעו כנראה שהטייס עזב מזמן את ישראל • עוד צילמו מתקן צבאי ואת תחנת הכוח בחדרה • הנאשמים בטוחים: "ההר יוליד עכברון קטן"

מחמוד מסארוה. הורשע בעבר ,
מחמוד מסארוה. הורשע בעבר

אם לשפוט על פי כתב האישום, הרי שמדובר בפרשיית ריגול חמורה של שלושה תושבי הצפון לטובת סוריה. השלושה - מאג'ד שאער (52) ובנו פידא (27) ממג'דל שמס, ומחמוד מסארוה (62) מבקה אל-גרבייה - נאשמים במסירת ידיעה לאויב בכוונה לפגוע בביטחון המדינה, מגע עם סוכן חוץ, קשירת קשר לפשע, ריגול חמור וכניסה למקום צבאי. כתב האישום הוגש אתמול לבית המשפט המחוזי בנצרת.

השלושה נעצרו לפני כחודש לאחר שפידא שאער, שלומד בפאריס, שב לחופשת מולדת. הפרשה, שנחקרה ביחידה לחקירות בינלאומיות של המשטרה בשיתוף השב"כ והותרה אתמול לפרסום, עלתה בעקיפין לתודעה הציבורית, בשעה שתושבי מג'דל שמס מנעו מכוחות הביטחון לצאת מבית משפחת שאער, שבו ערכו חיפוש.

שם מרכזי בפרשה הזו הוא מדחת סאלח, קצין מודיעין סורי שהתגורר בעבר במג'דל שמס והיה שכן של משפחת שאער. עו"ד רז ולטר, מפרקליטות מחוז הצפון, שהגיש את כתב האישום לבית המשפט, טען כי למאג'ד ולבנו פידא שאער היתה היכרות מוקדמת עם סאלח.

על פי כתב האישום, לפני כשלוש שנים יצר מחמוד מסארוה קשר עם מאג'ד וסיפר לו שבכפר בקה אל-גרבייה מתגורר באסם עאדל, טייס סורי לשעבר שערק לישראל לפני 21 שנים. מאג'ד דיווח על כך לידידו סאלח בסוריה וזה גילה עניין רב בחטיפת ה"טייס". שלושת הנאשמים החלו בפעולות לחטיפת ה"טייס" הסורי ולהעברתו לגבול ישראל-סוריה ברמת הגולן, אבל כנראה לא ידעו שה"טייס מבקה אל-גרבייה" הוא אמנם אזרח סורי, אבל לא הטייס באסם עאדל, ששנים קודם לכן עזב את ישראל.

לטענת הפרקליטות, במהלך תכנון המשימה הורה מדחת סאלח למאג'ד ולמחמוד לכנות את הטייס בקוד "הכלה" או "המוהר". מחמוד ומאג'ד שמרו על קשר רציף עם סאלח ואנשיו באמצעות כתב סתרים באינטרנט ואף פגשו בשליחי הממשל הסורי בירדן, במצרים ובטורקיה, שם קיבלו הוראות נוספות וגם סכום כסף שנאמד בכ-1,000 דולרים. בכתב האישום נטען כי לפחות פעם בחודש עידכנו הנאשמים את סאלח הסורי בהתקדמות ביצוע המשימה ובשלב מסוים בקיץ 2009 הודיעו כי "הכלה מוכנה". נטען אף שהם רכשו חומר מרדים ומזרקים כדי להרדים את ה"טייס" ולשנע אותו לגבול ישראל-סוריה, אולם בסופו של דבר המשימה לא יצאה אל הפועל.

"תרשימים של תנועות צה"ל"

עוד מואשמים השלושה כי בשני מקרים צילמו בווידיאו מתקן צבאי ואת תחנת הכוח של חברת החשמל בחדרה. החומר המצולם נשמר בבית משפחת שאער במג'דל שמס, אבל לא הגיע ליעדו בסוריה. במקרה אחר שמצוין בכתב האישום, התבקש מאג'ד להעביר לסורים תרשימים של תנועת כוחות צה"ל ברמת הגולן לכיוון סוריה בעת מלחמה. פידא לקח איתו את התרשימים לסוריה, נפגש שם עם סאלח אבל בסופו של דבר לא מסר לו את התרשימים.

עוד נטען כי מחמוד מסארוה הכין רשימה של אסירים ביטחוניים שמרצים עונשי מאסר בכלא בישראל כדי להעבירם לסוריה באמצעות פידא. פידא הכניס את הרשימות לסוריה, אבל גם במקרה זה לא מסר אותן. במקרה נוסף דיווח מאג'ד לבנו שהבחין בצוללת ישראלית בנמל חיפה כשהיא נעה לכיוון צפון וכי הדבר מסוכן אם הצוללת תגיע לחופי סוריה. פידא מסר את המידע לסאלח בסוריה.

"מפגש משפחתי אינו ריגול"

הנאשמים התייצבו אתמול בתא הנאשמים כשחיוך רחב נסוך על פניהם ונופפו לשלום לבני משפחותיהם. מחמוד מסארוה קרא: "ההר יוליד עכברון קטן". עו"ד נביה חנג'ר, שמייצג את האב ובנו ממג'דל שמס, אמר: "אמנם מדובר באישומים חמורים, אבל מה לעשות שאותו אדם שמכונה איש מודיעין סורי הוא שכן קרוב לשעבר וידיד המשפחה. גם הטענות כי הוא איש המודיעין הסורי אינן נכונות. הוא ממונה על נושא רמת הגולן בממשלה הסורית ומטפל בנושאים אזרחיים של התושבים שם, כמו הסטודנטים. בגלל שהדרוזים בגולן חיים משני עברי הגבול אי אפשר לומר שכל מפגש משפחתי הוא בבחינת ריגול".

בני משפחתו של מסארוה אמרו כי הטענות על הכוונה לחטוף טייס סורי שערק לישראל היא המצאה, וכי הטענה כי הטייס מתגורר בבקה אל-גרבייה היא אגדה. "תשאל בכל בית בכפר או בכל בית קפה ויגידו לך שמכירים את הסיפור", אמר טלאזעתר, בנו של מסארוה, "אני גם דוחה את הטענה שאבא שלי צילם בסיס צבאי. זה פשוט לא אפשרי מהכפר שלנו. אבא שלי הוא בן אדם שעוסק בפרנסת המשפחה. הכול חארטה". במהלך הדיון גילה עו"ד רז ולטר לשופט התורן יונתן אברהם, כי מחמוד מסארוה כבר נידון בעבר לשבע שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירת ריגול ובפגיעה בביטחון המדינה. גם מאג'ד שאער נידון בעבר למאסר של שלוש שנים בגין מגע עם סוכן אויב.

סוריה הרשמית התייחסה לפרשה. שר החוץ וליד אל מועלם שיגר איגרת למזכ"ל האו"ם, באן קי מון, ובה טען כי "האישומים נגד תושבי מג'דל שמס מפוברקים ונועדו להפחיד את תושבי הגולן הסורי הכבוש". מעצרם של הנאשמים הוארך בשלושה שבועות.

* * *

פרשת הטייס הסורי:

מיג-23 במגידו

האיש שאותו ביקשו לכאורה לחטוף ולהעביר לסוריה הנאשמים ממג'דל שמס ומבקה אל-גרבייה הוא באסם עאדל, טייס סורי שנחת בישראל ב-11 באוקטובר 1989. מייג'ור (רב-סרן) עאדל המריא מסוריה ויצא לטיסת סיור, כאשר לפתע סטה מערבה וחצה את רמת הגולן בטיסה בגובה נמוך מאוד ובמהירות גבוהה, עם מכ"ם כבוי ותוך שמירה על דממת אלחוט. עוד לפני שמטוסי חיל האוויר הוזנקו לעברו, נחת עאדל במיג-23 בשדה התעופה במגידו והסגיר עצמו לחיילי צה"ל שהגיעו למקום. הטייס הסביר אז שרצה להשתחרר מעריצותו של המשטר הסורי. הטייס השתקע בארץ בזהות בדויה ואחר כך היגר, ואילו מטוסו הועבר למוזיאון חיל האוויר.

לילך שובל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר