דוקטור, תכתוב לי ערך

קורס חדשני מלמד סטודנטים לרפואה כיצד לכתוב ערכים איכותיים ומהימנים - ולהעלותם היישר לוויקיפדיה • המטרה: חיזוק יכולות הלמידה שלהם והנגשת תוכן רפואי לקהל הרחב

רוצים להעמיק את הקשר בין הרופא למטופל. הסטודנטים מאונ' ת"א שמשתתפים בקורס // צילום: שני אבנשטיין // רוצים להעמיק את הקשר בין הרופא למטופל. הסטודנטים מאונ' ת"א שמשתתפים בקורס  ,
רוצים להעמיק את הקשר בין הרופא למטופל. הסטודנטים מאונ' ת"א שמשתתפים בקורס // צילום: שני אבנשטיין // רוצים להעמיק את הקשר בין הרופא למטופל. הסטודנטים מאונ' ת"א שמשתתפים בקורס

ויקיפדיה, האנציקלופדיה האינטרנטית החופשית, הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו, מקור המידע הראשון שאליו אנו ניגשים כשאנו רוצים לבדוק ולברר כמעט כל דבר.

קהילת ויקיפדיה מונה עשרות אלפי אנשים בכל העולם, המתחזקים בהתנדבות אנציקלופדיות חופשיות ב־288 שפות. גם בישראל יש קהילה "ויקיפדית" גדולה ופעילה, שמתנדביה עמלים על יצירת יותר ויותר ערכים בעברית. לשם השוואה, בוויקיפדיה האנגלית קיימים יותר מ־4.5 מיליון ערכים, ובעברית קצת פחות מ־160 אלף, מה שאומר שאנו חסרים מידע נגיש בעברית כמעט בכל תחום אפשרי. 

אחת הדרכים להגדיל את כמות הערכים בעברית היא לייצר שיתופי פעולה בין ויקיפדיה לבין מוסדות חינוך, תרבות ואקדמיה, ולהביא את המומחים לכתוב ערכים בתחומי עיסוקם. ה"וויקיפדית" שאמונה על התחום הזה בארץ היא שני אבנשטיין, אשת אשכולות ומתנדבת סדרתית, שפעילה בוויקיפדיה העברית. ביומיום היא עובדת בתוכנית האמריקנית ללימודי רפואה באוניברסיטת תל אביב ולומדת לתואר שני בחינוך וטכנולוגיה, כך שהיא יושבת בצומת חשוב, שאליו מתנקזות אמונתה בחופש המידע של ויקיפדיה ואהבתה לחינוך.

 

בריטניקה טועה כמו ויקיפדיה

ב־2013 אספה אבנשטיין את כל הכובעים המקצועיים שלה וזיקקה את שלל תחומי התעניינותה לכדי ייסודו של "ויקי־רפואה" - קורס בחירה חדשני לתלמידי רפואה באוניברסיטה, שבו ילמדו הסטודנטים כיצד לכתוב ערכים איכותיים בתחומי הרפואה השונים ולהעלותם היישר לוויקיפדיה. בעזרת הקורס היא מקווה להרוג שתי ציפורים במכה אחת: להכשיר סטודנטים לרפואה לכתיבת ערכים איכותיים ובתוך כך לחזק את יכולות הלמידה שלהם, וגם לייצר עבור הציבור הרחב תוכן רפואי אמין בשפה מובנת. הקורס, שנוסד בשיתוף עם פרופ' איריס ברשק, ראש בית הספר לרפואה באוניברסיטה, פרופ' אילן המל, ראש החוג לפתולוגיה, וד"ר שריל שהם, מנהלת הקוריקולום בתוכנית האמריקנית ללימודי רפואה, ייפתח לראשונה בשנה האקדמית הקרובה כקורס בחירה לכלל הסטודנטים בקמפוס.

מה הקשר בין חינוך והוראה לוויקיפדיה? זו לא קצת "לא חוכמה" להשתמש באתר אינטרנט? 

"הקשר הדוק. כל החינוך היום שונה לחלוטין מהתקופה שבה אנחנו למדנו, כשהמורה או המרצה היה עומד מולנו, שופך עלינו חומר ואנחנו נדרשנו לשנן. הלמידה הפסיבית הזו היא כבר פסה. במסגרת עבודתי באוניברסיטה אני אמונה על פיתוח שיטות למידה שיישרו קו עם המאה ה־21 במציאות של הצפת חומר זמין באינטרנט. צריך להקל על הסטודנט שצולח את דרכו בים החומרים. היום הלמידה היא אקטיבית, וזו בדיוק המהות של 'ויקי־רפואה'".

מבחינת אבנשטיין, "הסטודנטים גם ככה צריכים להשתתף בקורס בחירה, אז למה לא לספק להם קורס שישכלל את יכולתם לקרוא מקורות רבים באינטרנט ולדעת מה אמין ומה לא, לעשות סינתזה בין מקורות שונים ולעבוד במשותף? כל הרעיון של ויקיפדיה נשען על קהילת אנשים שעובדים יחד. היתרונות האקדמיים של קורס כזה הם אדירים".

מה לגבי הביקורת נגד ויקיפדיה שלפיה היא אינה מקור אמין של מידע?

"זו אחת המטרות של הקהילות השונות בעולם - לדאוג שיועלו ערכים איכותיים ומהימנים. אגב, מחקרים שנעשו והישוו בין ויקיפדיה לבין אנציקלופדיות דוגמת בריטניקה, העלו שבשתיהן יש בערך את אותה כמות טעויות. ההבדל הוא שבוויקיפדיה יש לנו האפשרות לשכלל ערכים ולתקן אם נמצאה טעות, בניגוד לאנציקלופדיה מודפסת. כמו כן, רוב המחקרים שבדקו את היחס החשדני כלפי ויקיפדיה כמקור אמין, מצאו שחשדנות נובעת מחוסר הבנה עמוק של איך היא באמת עובדת, לכן אני מקווה שהקורס שלנו יפיג את החשדנות הזו וינגיש את ויקיפידה לכל מי שרוצה לתרום לה".

 

יותר ממיליון צפיות

במסגרת הקורס מוטלות על הסטודנטים שלוש מטלות: הראשונה היא תיקון ערכים שסובלים מהפרת זכויות יוצרים, השנייה - הרחבת קצרמר (ערך קצר שלוקה בחסר) לכדי ערך מלא, והשלישית היא כתיבת ערך חדש. ספיר חן, סטודנטית שתתחיל בקרוב את שנתה השנייה בפקולטה לרפואה, השתתפה ב"ויקי־רפואה" בשנה החולפת. "חוץ מלהשתמש בוויקיפדיה שימוש שטחי לחלוטין, לא ממש ידעתי מה עומד מאחורי המיזם הזה", אומרת חן. "בעזרת הקורס הבנתי את חשיבותם של ערכים אמינים לקהל המשתמשים באינטרנט".

איך הקורס יתרום לך בתור רופאה לעתיד?

"אם פעם דמות הרופא היתה כל־יכולה בעיני המטופלים, היום הם מגיעים אחרי שכבר קראו וחיפשו כל חומר אפשרי, ולפעמים הם מפתיעים את הרופא עם נתונים שלא היה מודע אליהם. כרופאה, יהיה לי חשוב לדעת לאיזה מידע המטופלים שלי נחשפו. לדוגמה, אחת המרצות בקורס, רופאה צעירה שגם מתנדבת בוויקיפדיה, סיפרה לנו שמטופל שלה הגיע אליה עם מידע שקרא בוויקיפדיה מתוך ערך שהיא כתבה. זה כוח עצום, לדעת ממקור ראשון איזה מידע המטופלים שלך צרכו באינטרנט. זה יכול רק להעשיר את קשר הרופא־מטופל וכך להעצים את הטיפול".

יתרון נוסף של הקורס הוא הנגשת מידע רפואי, שלרוב הוא בלתי נהיר לאדם הפשוט. "תחשבי כמה פעמים הלכת לרופאים שזרקו עלייך מושגים מורכבים שלא הבנת", היא אומרת, "בתחום הרפואה, היכולת להעביר דברים מורכבים בצורה פשוטה ומובנת היא קריטית. מעבר לזה, אנו יודעים היום שוויקיפדיה הפכה להיות המקור העיקרי שבו אנשים מחפשים מידע רפואי אונליין, אז אני רוצה לדאוג שיהיה להם מידע נגיש ואמין. הרעיון של הקורס פשוט אך יעיל: במקום שסטודנטים לרפואה סתם יכתבו עבודות שאיש לא יראה מלבדם ומלבד המרצה, ניתן להם לכתוב משהו שעושה שירות לציבור". 

ואין ספק שמדובר בהצלחה. בשנה האחרונה נכתבו במסגרת הקורס 130 ערכים חדשים בתחום הרפואה, שזכו ליותר ממיליון צפיות בקרב הציבור. "זה מטורף", אומרת אבנשטיין, "אין כמעט אקדמאי שכותב מאמר, חשוב ככל שיהיה, שמגיע לכמות כזו של אנשים". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר