כפר סבא שלא הכרתם

הרצליה תוססת ורעננה עשירה, אבל תשכחו מכל מה שחשבתם שאתם יודעים על כפר סבא השכנה • עם פארק מרהיב וירוק, היסטוריה מרתקת ומתחמי בילוי עכשוויים - כפר סבא תשמח לארח אתכם בטיול הבא

הדרייב אין  //  צילום: גור דותן // הדרייב אין ,
הדרייב אין // צילום: גור דותן // הדרייב אין

לעומת רעננה העשירה והרצליה התוססת, כפר סבא הוותיקה נראתה תמיד כשכנה הקשישה, המיושבת, שבה לא מתרחש שום דבר מסעיר. גם השם שלה שידר עייפות. אבל כפר סבא של השנים האחרונות היא לא מה שהיתה. היא עוברת ניתוחים פלסטיים, המצעירים אותה מאוד, ובה בשעה היא משמרת את הישן והטוב ומבליטה את ההיסטוריה הארוכה שלה. פרויקט השימור מקבל כאן משמעות חדשה, כששכונות שלמות חוזרות לפאר של פעם, בגאווה של ראשוניות. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

שביל הראשונים  // צילום: מוזיאון כפר סבא

שביל הראשונים 

שביל הראשונים הוא שביל הליכה עירוני היסטורי, השוזר את סיפורה ההיסטורי של כפר סבא דרך מבנים ובתים שנותרו משנותיה הראשונות של המושבה. ראשיתו בבית ספיר, שבו שוכנים המוזיאון, תצוגת ספיר וחצר הפסיפסים. השביל נמשך דרך מבנה הפרדסנות בגן כנרת, בית קפה פידלר, רחוב הרצל, צריף הסנדלר, הבאר הראשונה, מבנה החאן, בית נורדשטיין, חלקת מגורשי יפו וחורשת פסקל. לאחרונה נוספו שתי תחנות חדשות בנושא הפרדסנות - בשכונה הירוקה ובגן הברון דה מנשה. סיורים מודרכים לקהל הרחב, לקבוצות מאורגנות ולבתי ספר מתקיימים במהלך כל השנה בתשלום וברישום מראש.

עצים מספרים

אין כמו עצים עתיקים הנטועים עמוק בקרקע כדי לספר את סיפורה של המושבה שהפכה לעיר. בכפר סבא כמה עצי אלון עתיקים, שרידים ליער השרון, ושני עצי איקליפטוס, שניטעו בשנת 1906 על ידי הגנן העירוני הראשון. בחורשת האיקליפטוסים במושבה שוכנו לאחר מלחמת העולם הראשונה מגורשי תל אביב ויפו. גם לפני כאלפיים שנה זכה היישוב, שעל שרידיו שוכנת כיום כפר סבא, לתיאור "מקום הטובל בירק". כל האזור משופע בגשמים, וממוצע המשקעים השנתי של כפר סבא גדול מהממוצע מצפון ומדרום לה.

את האיקליפטוסים שניטעו בראשית המאה ה־20 אפשר לראות בכל העיר, ובולטים במיוחד אלה המסוככים על בניין העירייה בלב העיר. פרויקט "עצים מספרים" הוא דגם עירוני, השוזר כמה שבילי הליכה דרך גנים ציבוריים מוריקים. המעוניין להגיע מקצה אחד לקצה אחר בעיר, יכול לצעוד בשבילים אלו בלי להגיע לעורק התחבורה הראשי בעיר. 

השבילים הם חלק מרשת ירוקה. בסוף שנות ה־70 נערכה רוויזיה תכנונית בעיר. הרעיון המרכזי היה ליצור הפרדה חלקית של הולכי הרגל מהתנועה המוטורית ולהקים מרקם של שדרות, גנים, כיכרות ושבילים. על הרשת הירוקה מוקמו מבני הציבור. הרשת הירוקה יצרה רשת מקבילה לרשת הרחובות, ובכך איפשרה קיצור מרחקי הליכה, עובדה המעודדת הליכה ברגל. מדובר בעשרות קילומטרים של שבילים, המאפשרים מסלולים מגוונים להולכי רגל ותורמים להגדלת השטח העירוני הירוק. על תכנון ועיצוב השבילים זכה אדריכל העיר לשעבר, יוסף קולודני, בפרס המגשים האישי.

 

פארק כפר סבא  //  צילום: עידן ברגר

ירוק בעיניים

פארק כפר סבא הוא הריאה הירוקה של אזור השרון. הפארק משתרע על פני שטח של 250 דונם, ויש בו מדשאות רבות, מתחם משחקים ומתקנים ייחודיים לילדים, מתקני צלייה, מצפור יפהפה, בריכה אקולוגית, מתחם סקייט־פארק, מגרשי פטאנק, מגרשי הוקי גלגיליות, מבוך צומח, טיילת, רחבת מזרקות מים, מגרשי כדורגל וכדורסל, מקום לאירועים ואמפיתיאטרון קטן לילדים, מגרש שחמט וגן נגיש לילדים נכים. הפארק כולו נגיש לבעלי מוגבלויות ומותאם לנכים ולבעלי לקויות שונות. הגישה: כניסה דרומית מרח' ויצמן; כניסה צפונית מרח' בן־יהודה פינת רח' הגליל; כניסה מזרחית - ליד איצטדיון הכדורגל.

המוזיאון הארכיאולוגי

המוזיאון הארכיאולוגי משמש מרכז ללימוד התקופות העתיקות בכפר סבא והסביבה ולהתנסות בחוויית היצירה והעשייה מן העבר. במוזיאון תצוגה הכוללת ממצאים ארכיאולוגיים, צילומים וציורים, מפות ודברי הסבר, הסדורים סביב האולם על פי סדר התקופות, החל בהופעת האדם הקדמון באזור וכלה בשלהי התקופה העות'מאנית. נוסף על התצוגה, מוקרנת תוכנית אור־קולית, המובילה את הצופה לאחור בזמן. 

בחצר הפסיפסים מוצגים קטעי רצפות פסיפס (מקוריים והעתקים) מאתרי חפירות באזור. העתק מרצפת פסיפס, שנתגלתה בבית כנסת עתיק מתקופת התלמוד, מציין את שמה של כפר סבא. בגן הארכיאולוגי שוחזרו מתקנים ארכיאולוגיים חקלאיים, שבאמצעותם המבקר מתנסה בחוויית העבר; בית בד לעצירת שמן; גת יין לדריכת ענבים; מערכת מים ועוד. בימים אלו מתבצעות עבודות להרחבתו של האתר.

הפנקס של פנחס ספיר בבית ספיר  //  צילום: מוזיאון כפר סבא

האיש והפנקס

בכפר סבא תמצאו גם תערוכה ייחודית המציגה את תולדות חייו ופועלו של פנחס ספיר, מגדולי המנהיגים בארץ ישראל ושר האוצר השלישי שלה. ספיר (קוזלובסקי) הגיע לכפר סבא מייד עם עלייתו ארצה. בה חי ופעל, הקים את ביתו וגידל את משפחתו, ולא עזב אותה עד יומו האחרון, למרות התפקידים הציבוריים־לאומיים שאותם מילא. 

בתערוכה אפשר לצפות בכל דף מדפי יומנו האישי, שבהם עוברים כחוט השני עיקרי תרומתו והחותם שהטביע בארץ. בתצוגה גם פנקסו השחור המפורסם, שבו היה רוקם תוכניות כלכליות למען המדינה. שעות הפעילות של בית ספיר: ימים א'-ה', 8:30-19:00. 

זוכרים את הסנדלר

יהושע הוכמן היה הסנדלר המיתולוגי של המושבה כפר סבא. הוא פעל במקום בצריף ישן שהיה מוסד. הוכמן, שהיה גם אורתופד מומחה, תיקן נעליים לכל גברות המושבה, ואף לגדולי הצבא של אותה התקופה. במסגרת הקמת שביל הראשונים תרם בנו של הסנדלר, פרופ' אורן משה, לתצוגה שבתוך הצריף וכיום הוחלט להרחיב את הצריף ואת הרחבה שבסמוך לו. צריף הסנדלר הוא חלק משביל הראשונים ע"ש מרדכי שרייבמן, שהוא שביל תיירותי היסטורי השוזר את סיפורה של כפר סבא מימיה הראשונים, והוא עובר דרך 10 תחנות היסטוריות לאורכו של רחוב ויצמן ובמרכז העיר וכן בשכונות הירוקות ובגן הברון מנשה.

חצר מתחם השוק

רק היום

השוק של כפר סבא שינה צורה והיום הוא מתחם בילוי מבוקש. אם תחפשו ב־Waze את השוק של כפר סבא תגיעו למקום אחר, אז חפשו את "חצר השוק" ותגיעו למרכז העיר, למתחם עם מסעדות עדכניות ועם קומת אירוח של סדנאות ומפגשים, לצד שוק עם תוצרת טרייה. היכנסו לחנות שמוכרת ירוקים: חסות, פטרוזיליה, הכל מקטיף של הבוקר. 

מתחם חצר השוק משתרע על 1,000 מ"ר בבניין ההיסטורי, אשר עבר תהליך של שיפוץ ורענון תוך שימור הארכיטקטורה המקורית. חצר השוק החזירה למרכז כפר סבא את ייעודה כזירת מסחר ותרבות אורבנית ומציגה שילוב ייחודי של ישן עם חדש: לצד שימור הזיקה להיסטוריה של המקום ושימור דוכני השוק, במתחם מקומות בילוי חדשים. 

בדומה למרכזי בילוי עירוניים מובילים בערים הגדולות בארץ ובחו"ל, מתחם חצר השוק היא נקודת מפגש של תרבות, היסטוריה, בילוי, גאווה מקומית ומוקד משיכה לתושבי כפר סבא, השרון וסביבתה. בקומה השנייה במתחם, בבניין המקסים שעבר שימור, קיימת "הקומה מעל" שצופה אל חצר השוק ומשמשת לאונג' לאירועים, לסדנאות ולמפגשי תרבות. 

הגן הארכיאולוגי תל כפר סבא

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר