קסם על ים כנרת: מסלולי טיול מסביב לאגם הלאומי

המסלולים המרתקים באתרי טבע נפלאים, פתוחים בעונה הזאת ויכולים לתת מענה למטיילים שחוששים לטייל בחבלי ארץ אחרים הנמצאים בחזית • באתרים תוכלו לראות פיסות היסטוריה משמעותיות, שמספרות על היישוב היהודי בארץ לאורך השנים

מצוק ארבל. צילום: יניב כהן, רט"ג

מהתבוננות בשבילים, הגנים הלאומיים ומסלולי הטיולים בשבועות האחרונים נראה כי הישראלים חזרו לטייל. החורף המבורך השנה הפך את המרחבים הפתוחים לירוקים, הפריחה בשיאה והנחלים שוצפים בעוצמה. המלחמה בצפון ובדרום לא מאפשרת לטייל באזורים רבים, שנמצאים בעונה הזאת בשיא פריחתם.

אחד האזורים שעדיין בטוחים לטיול הוא הכנרת, שנראה כי ידיעות אודות עליית המפלס שלו הן החדשות המעודדות היחידות בימים מורכבים אלו. מסביב לאגם הלאומי פזורים מסלולי טיול רבים שכולם נגמרים בתצפית על האגם המתמלא.

מפלס הכנרת עלה ב-13 ס"מ בסוף השבוע האחרון // צילום: דוד אינגברג לאיגוד ערים כינרת

האקסטרים: גן לאומי ארבל

לראות את הכנרת מתמלאת, מצוק ארבל, צילום: זיו לוי, רט"ג

הגן הלאומי נמצא מדרום־מערב לכנרת, פחות או יותר כשנפתח הנוף לאגם לאחר שעוברים את קרני חיטין על כביש 77 לבאים ממרכז הארץ. המצוק האדיר, שניצב מאות מטרים מעל האגם, סלול שבילי טיולים בדרגות קושי שונות. מסלול קצר ונגיש של כ־2 ק"מ הוא הפופולרי ביותר על משפחות עם עגלות. לצידו מסלולים קשים יותר שלאורכם מוצבים סולמות ויתדות ובהם תוכלו לבקר במערות חצובות וטבעיות ולראות נוף עוצר נשימה.

המצוק היה עד לאחד המאורעות המדממים בתקופה החשמונאית, כשכוחותיו של הורדוס הטילו מצור על מורדים מהגליל. במקום יש שירותים, מרכז שירות למטיילים וחניה מסודרת. הכניסה בתשלום. שימו לב! יש להירשם מראש באתר רשות הטבע והגנים ולבדוק אם המסלולים מאושרים לטיול במקרה של גשם.

הצלייני: מכורזים לכפר נחום

מסלול חדש יחסית ופחות מוכר לציבור הרחב יוצא מגן לאומי כורזים ונגמר בכפר נחום, שני אתרים היסטוריים מתקופת בית שני והיוו נקודות מפנה בתולדות היהדות והנצרות כאחד לפני אלפיים שנה. המסלול נחנך לפני פחות מחמש שנים ועדיין לא צבר פופולריות כך שהוא עדיין לא עמוס במטיילים. המסלול, שאורכו 4 ק"מ ומוגדר ברמת קושי בינונית, עובר לאורך נחל כורזים ומסתיים סמוך לכפר נחום שלחופי הכנרת. שני היישובים היהודיים העתיקים הותירו אחריהם שרידים רבים, כולל בית כנסת, בית בד ומקווה טהרה.

המסלול קווי ויש צורך להקפיץ רכב בסיום המסלול, סמוך לכנסיית כפר נחום. הכניסה לגן לאומי כורזים שממנו יוצא המסלול בתשלום, אך במקום יש חניה מסודרת, שירותים ומרכז שירות למטיילים.

ההיסטורי: גן לאומי סוסיתא

שם מוזר עם סיבה. גן לאומי סוסיתא, צילום: אבישג איילון, רט"ג

על הקצה המערבי של רמת הגולן ניצבת סוסיתא, אתר יפהפה המשלב היסטוריה ותצפיות נוף מרהיבות. ההר, שהיה קו הגבול בין סוריה לישראל עד מלחמת ששת הימים, מציע מסלול מונגש לנכים ולעגלות. שם העיר העתיקה נובע מהדמיון של צורת ההר שעליו ניצב היישוב המזכיר מלמעלה ראש של סוס. שביל סלול עובר בין נקודות העניין העיקריות של הגן הלאומי. סוסיתא ממוקמת על ראש מצוק כ־3 ק"מ מזרחית לכנרת מעל קיבוץ עין גב, בדרום רמת הגולן. מחנים את הרכב בחניה המסודרת ועולים בשביל נוח לראש ההר – לסוסיתא העתיקה.

סוסיתא התפתחה בתקופה החשמונאית והגיעה לשיאה בתקופה הרומית־ביזנטית והמשיכה להתקיים גם לאחר הכיבוש המוסלמי עד שנחרבה ברעש אדמה אדיר ב־749 לספירה. בשנה האחרונה האתר עבר שימור ופיתוח. ניתן ליהנות מקפה במרכז שירות מול הכנרת, לצפות בסרט על כיבוש סוסיתא על ידי אנשי עין גב ולהצטלם ליד רכב אספנות מסוג סוסיתא.

הקליל: שפך נחל סמך וגן לאומי כורסי

נקודת ציון בתולדות הנצרות והיהדות, גן לאומי כורסי, צילום: שרית פלאצי מיארה, רט"ג

נחל סמך הוא הנחל המשמעותי היחיד שאותו חוצים המטיילים הצולחים את שביל הגולן המאתגר, וככזה הוא לא זוכה למספיק כבוד מהציבור הרחב. מסלול נחל סמך המוכר יותר עובר באום אל־קנטיר שבגולן, אך כדאי גם להעיר על אתר נוסף הנמצא בשפך הנחל - גן לאומי כורסי וסמוך לו שמורת חוף כורסי. הגן הלאומי, השמורה והחוף הצמודים נינוחים ומצוינים גם למי שסתם רוצה לרבוץ וליהנות מקרני שמש חורפיות בשקט שמאפיין את האזור הזה.

גן לאומי כורסי משמר שרידים של מנזר וכנסייה מהתקופה הביזנטית. שביל נגיש לכל המשפחה ייקח אתכם אל שרידי החומה ושדרת ברושים מרשימה עם אוויר צלול. בסוף השביל תוכלו להתרשם מהחצר המפוארת, שרידי הכנסייה העתיקה, פסיפסים בני אלפי שנים, ועוד. מהחצר השביל יוביל אתכם לכיוון הגבעה ולנקודת תצפית אל עבר הכנרת והרי הגליל שבמערב. בתוך הגן לאומי נמצא “הספסל המכושף” מתחת לעץ האיקליפטוס החביב על המטיילים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר