המהנדס של ברצלונה

צ'אבי פסקוואל עמד לפתוח בקריירה כמתכנן ערים, אבל ב־2008 הוא מונה למאמן בארסה אחרי שאף אחד לא רצה בתפקיד • מאז העפילה הקבוצה חמש פעמים לפיינל פור היורוליג וגם זכתה בגביע • מחר הוא יתארח בת"א, רגע אחרי שהאריך את חוזהו עד סוף 2017

צ'אבי פסקוואל. מובטל, צילום: EPA

שנת 2008 היתה רעה מאוד לברצלונה כמועדון ספורט. בכדורגל שנת החפיפה בין דעיכת רונאלדיניו לעלייתו של לאו מסי לוותה באליפות קלילה של ריאל מדריד, שסימנה גם את סוף עידן פרנק רייקארד ועלייתו של פפ גווארדיולה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בכדורסל התרחשה מהומה אדירה כשבעקבות מריבה קולנית ומחלוקת עזה בין שני יוצאי ספליט ששלטו במועדון, הג'נרל מנג'ר זוראן סאביץ' והמאמן דושקו איבאנוביץ', פוטר האחרון ובברצלונה פתחו במכרז בין כל מאמני הצמרת הפנויים ביבשת, כולל פיני גרשון. ההצעה היתה לחצי עונה עם אופציה, ומתחת לקרקע החלו שיחות עם אטורה מסינה שמשפחתו דחקה בו לעזוב את מוסקבה הקפואה. 

שום מאמן לא רצה להגיע לחצי עונה ובאין ברירה החליטו בברצלונה למנות את עוזר המאמן האלמוני חבאייר  "צ'אבי" פסקוואל בן ה־35 במקומו של איבאנוביץ', כאשר מצב הקבוצה נראה רע בכל הגזרות (זו היתה העונה שבה שיחק חואן קרלוס נבארו בממפיס). בקיץ 2008 נכנע מסינה, אלוף היורוליג, להפצרות ולכסף הגדול שהורעף עליו במוסקבה ונשאר ליד הקרמלין. הרושם הטוב שהותיר פסקוואל, שהביא את ברצלונה עד לגמר הפלייאוף שבו הפסיד לוויטוריה של נבאן ספאחיה, השאיר אותו בעמדת המאמן וראשי המועדון גם החזירו את נבארו. 

המאמן האלמוני הפך מאז לאוטוריטה במועדון והשנה הוא יסגור עונה שמינית רצופה כמאמן ברצלונה, שהאריכה את חוזהו עד לסוף 2017, מה שאפילו אאיטו גארסיה רנסס הגדול לא הצליח להשיג. 

בעונות האלה פסקוואל החזיר את בארסה לצמרת הכדורסל האירופי. מאז כינון היורוליג בין 2008-2001 העפילה ברצלונה פעם אחת לפיינל פור, שנערך בביתה ב־2003 ובו גם זכתה. עם פסקוואל בארסה הגיעה מאז 2009 לחמישה פיינל פורים (הכי טובה באירופה עם צסק"א) וזכתה בגביע ב־2010. 

הוורטאס. מחר ביד אליהו // צילום: אי.פי.אי

המוטו מבחינת פסקוואל הוא הגנה אגרסיבית שמורידה למינימום את אחוזי הקליעה של היריבה ותרגילי התקפה עם הרבה סבלנות והיררכיה ברורה. קודם כל משחקים על נבארו, אבל גם כשנבארו נפצע (וזה קורה הרבה) ברצלונה מצליחה יחסית.

השיא מבחינת ראשי המועדון הוא שבשנים האלה פסקוואל הוביל את הקבוצה לזכייה בארבע אליפויות ספרד, למרות שריאל התהדרה בסגל הספרדי הטוב ביותר שלה מאז שנות ה־70. בשנה שעברה ספג פסקוואל תבוסה מחפירה בפיינל פור מריאל (100:62), אבל הוביל את הקבוצה לאליפות למרות יתרון הביתיות של הבלאנקוס. בד בבד עם ההצלחה בכל המסגרות, פסקוואל מוביל את המהפכה הצעירה של המועדון כאשר הוא הופך את אלכס אברינס ומריו הזוניה ליורשיו של נבארו.

פסקוואל מאמן מגיל 18, אבל בשנות ה־90 הוא לא ראה את הכדורסל כמקצוע העתיד. הוא הוסמך כמהנדס ומינויו כמנהל המקצועי של מחלקת הנוער של ברצלונה בשנות ה־2000 דחק משרה קורצת של מתכנן ערים. מחר הוא יתרוצץ ויצעק בפעם השביעית בהיכל יד אליהו. המאזן שלו מורה על ארבעה ניצחונות רצופים מול מכבי ת"א - אחד מול גרשון ושלושה נגד דיוויד בלאט. האם גיא גודס יקטע את הרצף?

 

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר