הצדעה מאוחרת

צדק היסטורי: לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון, המפקד הנערץ של שניים מהגדודים העבריים, רצה להיקבר לצד חייליו • כעת, 67 שנים לאחר מותו, הובאו שרידיו ושרידי רעייתו למדינת ישראל

 לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון, המפקד הנערץ של שניים מהגדודים העבריים //  לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון, המפקד הנערץ של שניים מהגדודים העבריים ,
לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון, המפקד הנערץ של שניים מהגדודים העבריים // לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון, המפקד הנערץ של שניים מהגדודים העבריים

השם ג'ון הנרי פטרסון כנראה אומר היום מעט מאוד לישראלי הממוצע, אך קשה להפריז בתרומתו לבניין הארץ. הוא שימש מפקד כמה מהגדודים העבריים שפעלו במסגרת הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה, ואף שפועלו אינו מוכר בימינו - המדינה עשתה עימו לאחרונה צדק היסטורי. כעת, במבצע מיוחד, הובא אפרו של פטרסון להטמנה בישראל, באדמה שלמענה לחם בעוז. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לוטננט קולונל ג'ון הנרי פטרסון היה מפקדם של שניים מהגדודים העבריים במלחמה. גופים אלה נחשבים ל"כוח הצבאי היהודי הראשון מאז מרד בר־כוכבא" ולבסיס שעליו הוקם לימים צה"ל. ביוזמת ראש הממשלה בנימין נתניהו, מומש רצונו של פטרסון להיקבר בישראל, לצד פקודיו מהגדודים, בבית העלמין של מושב אביחיל. נוסף על כך, הובא גם אפרה של רעייתו, פרנסיס הלנה. על פי התוכנית, אפרו של פטרסון יוטמן סמוך למועד יום הולדתו ב־10 בנובמבר, בחלקה מיוחדת המשקיפה אל החלקה הצבאית וחלקת הגדודים, ליד דגל ישראל. מייד לאחר מכן, ייערך טקס זיכרון לכבוד פטרסון במוזיאון בית הגדודים במושב, בחסות תוכנית "ציוני דרך" להעצמת תשתיות מורשת במשרד ראש הממשלה.

המהלך להבאת אפרם של פטרסון ואשתו החל בפניית נכדו של פטרסון, אלן, למכון ז'בוטינסקי, ובאמצעותו ללשכת ראש הממשלה, בבקשה לממש את רצונו של פטרסון. בלשכת ראש הממשלה נענו לפנייה, ומשם החל תהליך שארך כשלוש שנים. התהליך כלל השגת אישור בית המשפט הפדרלי בארה"ב לשחרר את האפר, אשר הופקד מאז מת פטרסון ב־1947 בתא מיוחד בקולומבריום בבית הקברות בלוס אנג'לס. 

זכות להגשים את משאלתו

לאחר שנעטפה קופסת האפר בדגל מושב אביחיל, היא הועברה לישראל עם לוחית המתכת המיוחדת שעיטרה את התא שבו נשמרה הקופסה. עם הגיעה לישראל, הופקדה למשמורת במשרד הביטחון עד למועד טקס ההטמנה.

אפרו של פטרסון  //  צילום: אורלי הלוי

ראש הממשלה, כאמור, יזם את הרעיון והינחה את מזכיר הממשלה לטפל בנושא. "קולונל פטרסון היה אחד ממייסדי הגדודים העבריים", ציין במכתב לגורמים שסייעו בעניין, "אבי ואמי תמיד דיברו בחום על הקולונל פטרסון, שפעל עם אבי בשנות ה־40 של המאה הקודמת בארה"ב לקידום הרעיון הציוני. כשאחי הגדול נולד, אבי קרא לו ג'ונתן - ג'ון לכבוד הקולונל פטרסון, ונתן על שמו של סבי. הקולונל פטרסון שימש סנדק של יוני, והעניק לו גביע כסף שעליו היו חקוקות המלים: 'לבן הסנדקות האהוב שלי, ג'ונתן, מהקולונל ג'ון הנרי פטרסון'. אני רואה בכך זכות להגשים את משאלת הקולונל פטרסון לנוח על משכבו בארץ ישראל, לצד חיילי הגדודים העבריים שעליהם פיקד". 

שיבת פטרסון לישראל, כתב נתניהו, תעשה "צדק היסטורי עם האיש שעליו כתב זאב ז'בוטינסקי: 'בכל ההיסטוריה היהודית לא היה לנו ידיד נוצרי בעל הבנה ומסירות כמוהו'".

נציגי ישראל מקבלים את האפר בלוס אנג'לס  //  צילום: אורלי הלוי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר