איך קרה שבמשך 12 שנה לא הצליח משרד הבריאות לסגור מפעל לייצור מאפים שפעל ללא רישיון לייצור מזון, ולמרות שנמצאו בו תנאים לא ראויים? איך הצליחה מסעדת בשרים להמשיך לפעול במשך שנה לאחר שמשרד הבריאות עצמו גילה במסעדה "ממצאים קשים" וזיהום שעלול לסכן את חיי הסועדים? והאם ייתכן ששירות המזון הארצי במשרד הבריאות לא הפיק את כל הלקחים המתחייבים מאחת הפרשות הבריאותיות החמורות בתולדות המדינה - פרשת תחליף החלב הצמחי רמדיה? הלוא המחסור בוויטמין החיוני B1 שאמור היה להיות במוצר הביא למותם ולפגיעתם של תינוקות. זאת, בין היתר, בגלל הפיקוח הכושל של המשרד. דו"ח הביקורת של משרד הבריאות חייב להדאיג כל אחד ואחת מאיתנו בקשר לטיב המזון שאנחנו אוכלים ולאפשרות שמזון מקולקל ומסוכן לבריאות נמכר בשווקים. בדו"ח הביקורת מציינים כותביו כי בנוסף למשרד הבריאות, תחום הפיקוח על המזון בישראל מצוי בסמכותם של ארבעה משרדים שונים (הפנים, איכות הסביבה, החקלאות והתעשייה והמסחר). פיצול זה מקשה על פיקוח יעיל על המזון. ואכן ממצאי דו"ח הביקורת מחזקים עוד יותר את ההכרח בהקמת רשות לאומית למזון. רשות זו תרכז את סמכויות הגופים שעוסקים בנושא ותהיה אחראית על הפיקוח והבקרה על כל שלבי הייצור והשיווק של המזון המיוצר, המשווק או המיובא לישראל. רשות לאומית כזו עשויה להגביר באופן משמעותי את הסיכוי שרק מזון תקין ולא מקולקל יגיע לצלחת שלנו.