במשך חודשים ארוכים מתלבטת המערכת הפוליטית בעניין שכר הבכירים. ואכן, נוצרה בישראל בעיה חברתית של ממש, נפער פער אדיר בין מאות אלפי איש המקבלים תשלום של שכר מינימום שאינו עולה על 3,850 שקלים לחודש לבין יחידים ששכרם, כולל ההטבות למיניהן, מגיע לרמה של מיליון שקלים לחודש. נשמע דמיוני? כן, אבל זוהי המציאות שהגענו אליה. מובן שעובדה זו מעוררת תחושות תסכול וזעם, והמערכת הפוליטית, באי חשק ובניגוד לרצונה, נאלצת להתמודד עם שאלה זו. לצורך כך מוקמת, כמובן, ועדה, וכבר יש לנו עיסוק תקשורתי חדש. * * * המיסוי על הכנסות יחידים בנוי על עקרון הפרוגרסיביות. כך זה בכל ארצות המערב וכך זה בישראל מאז היווסדה. ה-כנסת היחיד מחולקת למדרגות מס, וככל שהכנסת היחיד עולה - כך עולה שיעור המס המוטל על הכנסתו. * * * אנו רוצים להופיע כמדינה ששיעורי מס ההכנסה המרביים בה הם נמוכים ואינם עולים על 45 אחוזים, וזה יפה מאוד. אולם כשנקבעו מדרגות המס על הכנסת היחידים, אף אחד לא העלה על דעתו שמשכורות של יחידים יכולות להגיע למיליון בחודש. אז נחשבה רמת הכנסה חודשית של 50 אלף שקלים לגבוהה מאוד וזו של 100 אלף שקלים ללא אפשרית. הפתרון הפשוט וההגיוני הזה ראוי עתה ליישום מהודק עקב הצורך להתאים את מדרגות המס למציאות העכשווית עקב השינוי האדיר בהכנסתם של יחידים. אם לא נשנה את מדרגות המס בהתאם למציאות הקיימת כיום בישראל, משמעות הדבר היא שיחיד ברמת הכנסה שבין 18,251 ל-39,340 שקלים ישלם מס ישיר בדיוק כמו מי שמשתכר 39,340 עד מיליון שקלים. והכל במונחים של הכנסה חודשית. * * *
מאיץ נוסף לוויכוח הציבורי טמון בהצעת חוק של ח"כ שלי יחימוביץ' וחיים כץ, ועל פיה יש להגביל קטגורית את גובה שכר הבכירים כדי שלא יעלה על פי X פעמים משכר המינימום. והנה לפתע זרחה השמש. ועדה בתוך משרד המשפטים הגישה המלצות המפתיעות בעומק חוכמתן. היא מבשרת לנו כי ניתן לפתור את הבעיה בדרך פשוטה מאוד של שינוי מדרגות המס. פתרון שהיה מונח לרגלינו כל הזמן ונעלם משום מה מאפיקי הוויכוח הציבור - שב וזורח מחדש, וטוב שכך.
אין פה כל חדש. זוהי בדיוק התפיסה שעל פיה נבנו מדרגות המס להכנסות יחידים. אלא שעשיית השימוש בעיקרון פשוט זה מחייבת גם מידה לא מעטה של אומץ ויושר, ועל כן היא נחבאה מאיתנו עד שפורסמו המלצות ועדת משרד המשפטים.
כאן צריך להדגיש שהדיון לא נוגע רק לשיעורי מס הכנסה בלבד. מדובר בשיעור המס הישיר, שמהווה את הצירוף של מס ההכנסה, דמי הביטוח הלאומי ומס הבריאות. הדיון בשיעורי מס ההכנסה בלבד נטול חשיבות, שכן מה שקובע עבור היחיד הוא נטל המס הכולל המוטל על הכנסתם.