מאמץ אחרון להציל נכס לאומי: האם יושמדו בעלי חיים נדירים שקיימים רק בארצנו?

המדינה תכריע האם עבודות התשתית יצאו לפועל - וישמידו את המערכת האקולוגית הנדירה שבמערת איילון ועמה מספר מיני בעלי חיים ששרדו מיליוני שנים וקיימים אך ורק במדינת ישראל

מערת איילון // צילום: בועז לנגפורד, אפי כהן, יונתן משעל ,
מערת איילון // צילום: בועז לנגפורד, אפי כהן, יונתן משעל

"זה משהו מטורף, זה כמו להיות בחלל החיצון": מערת איילון מספקת חלון הצצה למערכת אקולוגית ייחודית שמנותקת לחלוטין מהעולם בו אנחנו חיים, בתוכה התגלו צורות חיים שמעולם לא תועדו על ידי האדם. בשל עבודות תשתית, כל בעלי החיים שהתגלו במערה צפויים למות. כעת לאחר סיום שלב הגשת התנגדויות הציבור לעבודות במקום, ועדה מיוחדת צפויה להתכנס ולקבוע את עתיד המערה. שורת מומחים, גופים ופעילי סביבה נלחמים כדי למנוע "אסון אקולוגי לאומי".

"מערת איילון היא נכס לאומי" // צילום: בועז לנגפורד,

תגליות מרעישות

רק בשבוע שעבר שמענו על עצמות אדם קדמון שסוגו לא היה מוכר למדע עד כה, שנמצאו באתר "נשר-רמלה", אבל מסתבר שלא מדובר בגילוי המרעיש היחיד שמגיע מאתר זה. מערת איילון התגלתה במהלך עבודות במחצבת נשר-רמלה בשנת 2006, אנשי המחצבה לא ידעו איזה אוצר יש להם מתחת לאף, אך חוקרי המערות מהמרכז לחקר מערות (מלח"מ) שנכנסו למקום נדהמו לגלות את המערה האדירה (השלישית באורכה בישראל, כ-2,700 מ' אורכה), את המערכת האקולוגית העדינה שבתוכה, ואת החיים שמתקיימים בה וזאת ללא שום תלות בעולם שבחוץ.

המערה השלישית בגודלה בישראל, נמצאת מתחת מחצבת "נשר-רמלה" // צילום: בועז לנגפורד,

בשיחה עם פרופסור עמוס פרומקין ובועז לנגפורד, חוקרים במלח"מ, המכון למדעי כדור הארץ, באוניברסיטה העברית בירושלים הם סיפרו לנו על הממצאים.

לנגפורד: "אנחנו בישורת האחרונה, אנחנו אחרי שלב התנגדויות הציבור, וכעת מה שהועדה לתשתיות לאומיות תחליט לאחר הפגישות המתוכננות לחודש יולי, יקבע את גורל הנכס הלאומי הנדיר הזה".

"מדובר במערכת אקולוגית ייחודית שאין מקבילות לה בכל העולם" // צילום: בועז לנגפורד,

פרומקין: "הבעיה שכיום עומדת בפנינו, היא הזרמת מים למערה. המים שיגיעו מבחוץ, טיבם וכמותם, שונים מאלו המאפשרים את החיים במערה. המצב כיום הוא שמים הזורמים בנחל איילון מנותבים אל הים, לפי התוכנית החדשה המים ינותבו בעצם אל שטח המחצבה ומשם יחלחלו אל תוך שטח המערה. הסיבה להסטת המים היא הרצון מניעת אירועי הצפה שצפויים להיווצר בעת צמצום הנחל הקיים בכדי לבנות בו מסילת רכבת".

"חייבים פתרון אחר"

לנגפורד: "כולנו רוצים תחבורה יעילה ונוחה, אך לסוגיית הזרמת המים אל מערת איילון צריך לתת פתרון אחר שלא יפגע בה וישנם מספר כאלו שהוצעו לוועדה על ידי מומחים".

פרומקין: "בעלי החיים שיושמדו אם המהלך הזה יצא לפועל במתכונתו הנוכחית, לא קיימים בשום מקום אחר בעולם. מעבר לייחודיות שלהם כפרטים, הם גם מייצרים סביבה שקיימת רק אצלנו, זכינו מכל נקודות העולם המופלא הזה, להיות מדינה שקיבלה את המשימה לשמור על מערכת שפשוט אין לה מקבילות".

פרופסור עמוס פרומקין וחוקרי המלח"מ // צילום: בועז לנגפורד,

לנגפורד: "זו סנסציה עולמית, לא פחות. מדובר במערכת שלא נשענת כלל על פוטוסינתזה ואור השמש, מקום מיוחד מאוד שניתן ללמוד ממנו דברים מהותיים על התפתחות החיים בכלליות, ועל תהליכים אבולוציוניים. מדובר על יצורים שקופים ועיוורים שחיים במנותק לחלוטין מהעולם שבחוץ, זה משהו מטורף, זה ממש כמו להיות בחלל החיצון". 

פרומקין: "במערה נמצאו שבעה מיני בעלי חיים, כולם חדשים למדע. אחד מהם הוא עקרב שכל כך שונה מכל מה שאנחנו מכירים שהוחלט להגדיר משפחה חדשה במדע בעקבות גילויו".

"העקרב שנמצא במערה שונה מכל מה שאנחנו מכירים. הוחלט להגדיר משפחה חדשה במדע בעקבות גילויו" // צילום: בועז לנגפורד,

פרומקין: "טורף העל במערה הזו הוא סוג של חסילון שנקרא 'סומית איילון', האב הקדמון שלו נכחד לפני 7 מיליון שנים. את הסומיות שמצאו במערת איילון אירוע הכחדה על פני השטח לא עניין, הן המשיכו לשרוד. השר אלקין, בזמן שהיה השר להגנת הסביבה, חתם בעצמו על כך שאותה 'סומית איילון' היא יצור שמוגדר כערך טבע מוגן. והיא כאמור חיה אך ורק במערת איילון".

"סומית איילון" הוכרז כערך טבע מוגן. צילום: ששון תיאם, האונ' העברית בירושלים,

לנגפורד: "המאבק על המערה מתנהל מול מגוון גופים שונים, מהוועדה לתשתיות לאומיות, דרך הרשות הטבע והגנים, ועד המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים. זו הנקודה האחרונה שבה יהיה ניתן להשפיע על קבלת ההחלטות שיחרצו את גורל המערה. אנחנו פונים אל כל המעורבים בדבר, אל תעשו טעות שלא ניתן יהיה לתקן ותמחק מעל פני האדמה בעלי חיים ששרדו מיליוני שנים, עד שאנחנו הגענו אליהם".   

חוקר המערות בועז לנגפורד בפעילות בשטח // צילום: יואב נגב,

תגובת רשות הטבע והגנים (רט"ג): "מערת איילון היא תופעה ייחודית בקנה מידה עולמי. לאחר בחינה מקצועית החלטנו לקדם הכרזה על המערה כשמורת טבע. החדרה של מים מנחל איילון תביא בהכרח לפגיעה במבנה ובתפקוד של המערכת האקולוגית של מערת איילון. רט"ג מתנגדת לכל פעולה שעלולה לגרום לפגיעה במערה".

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "הועבר לתשומת ליבנו בעת האחרונה כי התכנית עלולה לפגוע במערת איילון, ואנו פועלים לבחון כיצד למנוע פגיעה ככל הניתן במערה ייחודית זו. אנו לומדים את הנושא, ובוחנים את החלופות השונות לאיזון בין שני הערכים הסביבתיים שנמצאים לפתחנו – שימור מינים נדירים וקידום השהיה במעלה על מנת למנוע הצפות ונזק סביבתי במורד".

תגובת משרד הפנים: "האיגום והחדרת המים במחצבה בה התגלתה המערה מתאפשרים כבר מתוקף תכניות קודמות. תת"ל 33א שעוסקת במגוון פתרונות לאיגומים באגן האיילון ונועדה לאפשר את הצרת תעלת האיילון לטובת תוספת מסילת רכבת, מצויה בהליך שמיעת הערות והשגות הציבור. כל התנגדות שתוגש תיבחן לגופה ע"י הות"ל".

 תגובת הוועדה לתשתיות לאומיות: "התוכנית מצויה בהליך שמיעת הערות והשגות הציבור. כמקובל בהליך התכנון, כל התנגדות שתוגש תיבחן לגופה ע"י הוועדה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר