חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד שבאוסטרליה הודיעו השבוע על פריצת דרך מדעית, כאשר הצליחו ליצור עוברים של קנגורו באמצעות הפריה חוץ-גופית (IVF). אמנם קנגורואים אינם נמצאים בסכנת הכחדה, אך שאר חיות הכיס באוסטרליה לרבות קואלות, וומבטים ושדים טסמניים, כן נמצאים בסכנה פוטנציאלית.
אם השיטה תהפוך לשגרה, מדענים יוכלו לשמר את המגוון הגנטי של מינים נדירים, באמצעות יצירת עוברים והקפאתם לשימוש עתידי. סכנת ההכחדה של חיות כיס חמורה במיוחד עבורם, כיוון שהצאצאים פגיעים במיוחד.
המחקר שנחשף השבוע, בהובלת ד"ר אנדרס גמביני, מבוסס על התאמת טכנולוגיות רבייה ששימשו מדענים שחקרו חיות משק וסוסים, כך שיתאימו למאפייני הרבייה הייחודיים של הקנגורו. "למדנו רבות על שלבי ההתפתחות המוקדמים של עוברים אצל חיות כיס. אצל החיות האלו, תהליך הרבייה הביולוגי שונה ממיני יונקים אחרים," אמר גמביני ל-NBC.
למרות ההצלחה הראשונית, החוקרים מדגישים כי מדובר רק בצעד ראשון, ונדרשות שנים של מחקר נוסף כדי ליישם את הטכנולוגיה באופן נרחב. "יש לנו עוד הרבה דברים בלתי ידועים, ואנחנו רק בראשית הדרך", אמר. לפני שנה נרשמה הצלחה דומה באיטליה, שם מדענים הודיעו על יצירת עוברים של קרנף לבן, ממנו נותרו שני פריטים בלבד בעולם.
אוסטרליה ידועה כמדינה שבה המגוון הביולוגי הוא אחד הגדולים בעולם, אך יש בה את אחד השיעורים הגבוהים ביותר של יונקים הנמצאים בסכנת הכחדה: מעל 2,200 מינים. לנוכח הנתונים המדאיגים, הכריזה ממשלת אוסטרליה בשנת 2022 על תכנית עשור למניעת הכחדות, הכוללת הגנה על מינים בסיכון והקצאת 30 אחוזים משטח המדינה לשימור טבע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו