סקר מדאיג: מאות מיני בעלי חיים וצמחים בסכנת הכחדה

מתוך מינים אלו 15 מינים נמצאים בסכנת הכחדה: צבי ישראלי, צב-יבשה מצוי, גיבתון אדום-גרון, אפלול מצוי (מין עטלף), אילנית מצויה ועוד • אותרו 124 מפגעים, ברובם מפגעי פסולת שונים ואזורים נרחבים של צמחייה פולשת • תמר רביב מהמשרד להגנת הסביבה: "בעידן של משבר אקלים ומשבר אקולוגי, החשיבות של שמירה על המערכות האקולוגיות מתעצמת"

אוח עיטי. צילום: אריאל מתוק

לאחרונה, סיימה החברה להגנת הטבע לערוך סקר תשתיות טבעיות באזור הישוב בית-אל, על-ידי יחידת סקרי הטבע העירוני במימון ובליווי המשרד להגנת הסביבה, במסגרת קול-קורא "סביבטבע 2020" של המשרד ועבור המועצה המקומית בית-אל.

לשון-פר איטלקית ודבורת בר, צילום: יצחק כהן, יחידת הטבע העירוני החברה להגנת הטבע

בסקר, תועדו 243 ממצאים נקודתיים הכוללים ממצאים בוטניים, אתרים גיאולוגיים, בתי גידול מיוחדים וכדומה.

בסקר הבוטני תועדו 489 מיני צמחים שונים, מתוכם 9 מינים "אדומים" שהם בסכנת הכחדה או על סף איום, ביניהם כרכום חרמון (תת מין ארצישראלי) שנמצא בסכנת הכחדה חמורה, ציפורית אפורה ושנית הקורנית המוגדרים נדירים מאוד, מרווה כחולה ופרגה צהובה שנמצאים על סף איום ועוד.

כתמית ירושלים בהזדווגות, צילום: יצחק כהן, יחידת הטבע העירוני החברה להגנת הטבע

כמו כן, תועדו 191 מיני בעלי חיים, בהם 124 מיני ציפורים, 14 מיני זוחלים, 14 מיני יונקים, 36 מיני פרפרים ו-3 מיני דו-חיים.

מתוך מינים אלו 15 מינים נמצאים בסכנת הכחדה: צבי ישראלי, צב-יבשה מצוי, גיבתון אדום-גרון, אפלול מצוי (מין עטלף), אילנית מצויה ועוד. בסקר המפגעים הסביבתיים אותרו 124 מפגעים, ברובם מפגעי פסולת שונים ואזורים נרחבים של צמחייה פולשת והוגשו המלצות לטיפול ומיגור המפגעים.

צבי ארץ ישראל, צילום: יצחק כהן, יחידת טבע עירוני החברה להגנת הטובע

יעל זילברשטיין-ברזידה, מנהלת יחידת טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, מוסיפה כי בתחום המוניציפלי של בית-אל מתקיימים שטחים פתוחים ערכיים, בעיקר בצפון ובמזרח המועצה, המאופיינים בארבעה בתי גידול: בתה ים-תיכונית, חורש ים-תיכוני, מצוקים ומעיינות.

כרכום חרמון בסכנת הכחדה חמורה, צילום: יצחק כהן, יחידת הטבע העירוני החברה להגנת הטבע

"מעטים האזורים בארץ אשר השתמרו בהם בתי גידול כאלה בצורתם הטבעית והערכית, על כן ישנה חשיבות גדולה לפיתוח בר-קיימה אשר מתייחס אל הסובב אותו ומתחשב בערכי הטבע בתחומו. קיימת חשיבות גבוהה לניהול מקצועי של שטחי הטבע המקומיים, בליווי אקולוג שפועל לטובת המועצה ותושביה", היא אומרת.

חכלילית סלעים, צילום: יצחק כהן, יחידת הטבע העירוני החברה להגנת הטבע

אדריכלית אביטל עוז, מהנדסת המועצה: "מדובר בתגלית חשובה ביותר כתשתית לפיתוחה של בית אל, העשירה באוצרות היסטוריות ותרבותיות אך גם בטבע ייחודי ומגוון. סקר זה הוא צעד משמעותי להכרת ההזדמנויות העומדות בפנינו בבניית תכניות פיתוח בר קיימה לתכנון עיר חכמה וירוקה. הסקר הוא הזדמנות לשיתופי פעולה יצירתיים מתקדמים בהם איכות החיים, פיתוח חברתי-כלכלי ושימור ערכי המקום משמשים בכפיפה. תכנית הפעולה למימוש הסקר תשולב בתכנית האב לפיתוחה וקידומה של בית אל כמוקד עירוני ייחודי במטרופולין ירושלים".

פשתה גדולה,

תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה: "בעידן של משבר אקלים ומשבר אקולוגי, החשיבות של שמירה על המערכות האקולוגיות מתעצמת, ונדרשת היערכות גם ברמת השלטון המקומי, שיפעל לשמירה על המגוון הביולוגי בתחומו. המגמה כיום בעולם היא מציאת פתרונות מבוססי טבע במטרה להגביר את החוסן העירוני ולהתמודד עם תופעות שיגברו בעקבות שינוי האקלים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר