סערה בוועדת הכלכלה: הדיון על המתת כלבים תמורת תשלום עלה לטונים גבוהים | צפו

לטובת הנוהל הוקצו כספים שאמורים לתמוך, בין היתר, בקיום ימי אימוץ • הח"כ ביטן חדל את הדיון: "תנו לוטרינרים את הכסף בכל מקרה ולא בכפוף להרג" • הוא סיכם את הדיון ללא הצבעה בנידון

הכסף מוצע להריגת כלבים משוטטים באזורי לחימה. גבול רצועת עזה (ארכיון). צילום: אי.אף.פי

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, הכינה היום (חמישי) לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את החוק להסדרת הפיקוח על כלבים - זאת על מנת להאריך את הוראת השעה במלחמת חרבות ברזל שנועדה להתמודד עם מכת הכלבים המשוטטים שנכנסו לארץ מרצועת עזה ומלבנון. ביטן דרש להעביר תמיכה ישירה לווטרינריים הרשותיים ולא בתמורה להמתה, והחליט לדחות את ההצבעה לשבוע הבא עד לקבלת תשובה בעניין.

תיעוד מתוך תיקון חוק הסדרת הפיקוח על כלבים | ערוץ הכנסת

כזכור, משרד החקלאות פרסם לפני כחודש תזכיר להצעת חוק ממשלתית המבקשת להאריך את תוקפה של הוראת השעה מאפריל 2024 שתוקפה אמור לפוג בסוף חודש נובמבר. ההוראה מתירה לרשויות בעוטף עזה, שבהמשך נוספו אליה גם יישובי קו העימות בצפון, המתה של כלבים תוך ארבעה ימים בלבד.

בנוסף, פרסם המשרד טיוטה לנוהל חדש, במסגרתו יוכלו הרשויות המקומיות באזורי הלחימה בדרום ובצפון לקבל 150 ש"ח עבור כל כלב משוטט שימיתו - גם ללא צורך בלכידתו. מדובר בתמיכה חסרת תקדים של משרד החקלאות בתמריצים כספיים בהמתתם של כלבים. המשמעות היא המתה המונית של כלבים ברשויות הנתמכות מבלי להציג שום מדיניות סדורה לטיפול ארוך טווח והומני בבעיית ריבוי הכלבים המשוטטים.

בפתח הדיון, שאל היו"ר ביטן מדוע נצרכת ההארכה המדוברת. הווטרינר הרשותי של אשכול נגב מערבי, ד"ר מיקי בר קמה, ציין כי עדיין יש כלבים שנכנסים מהרצועה. לאחר מכן, ביטן ביקש גם התייחסות לנוהל של מתן 150 שקלים להמתת כלב. לכך התייחס סגן מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, ד"ר סרחיו דולב, וטען כי על כלב שנתפס חי ומועבר לכלבייה ומומת שם מקבלים 450 שקלים כדי לכסות את ההוצאות. היו"ר ביטן מתח ביקורת על הנוהל, ואמר כי צריך לתת תקציב לווטרינרים הרשותיים - מבלי לקשור את זה להמתה.

"אם זה מצב חירום תעבירו את הכסף מהר, ואם זה לא - אז לא צריך את החוק". ח"כ דוד ביטן, צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

יו"ר איגוד הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות, ד"ר אבי צרפתי, אמר כי מתחילת מאי עד סוף החודש הזה נלכדו כ-1,200-1,250 כלבים. "אנחנו לא רוצים שהכלבים יומתו אלא שימצאו בתים ויחיו, אבל זאת לא המציאות כרגע ולכן אנחנו צריכים עוד כלי", אמר.

הווטרינרית ד"ר שירה ישפה ציינה כי 75% מהכלבים שאספו מתנדבים בשטח כבר אומצו. לדבריה, כבר 40 שנה לא הייתה כלבת בעזה או באזור הדרום. היא אף הזכירה כי הכוונה היא לאפשר המתה בעזרת פיזור רעל. מנכ"לית תנו לחיות לחיות, יעל ארקין, ציינה גם היא כי אין נתונים מדויקים וצריך לדרוש אותם ולא לאשר את ההארכה.

היו"ר ביטן החליט להפסיק את הדיון בניסיון להביא לפשרה. עוד דרש טרם ההצבעה שמשרד החקלאות יתחייב להעביר תמיכות לווטרינריים הרשותיים באופן ישיר, ולא בתמורה להמתה. הוא הוסיף כי העברת התקציב היא הדבר המשמעותי, שכן אם זה יעשה הווטרינרים יוכלו למצוא פתרונות שלא מצריכים המתה.

ח"כ ביטן: "תפתרו את הבעיה של הכסף בלי נוהל, ואל תגידו שאתם נותנים כסף לפי כמה כלבים הומתו. תנו להם את הכסף בכל מקרה ולא בכפוף להרג כלבים. אם זה מצב חירום אז תעבירו את הכסף מהר, ואם זה לא מצב חירום אז לא צריך את החוק", אמר. הוא סיכם את הדיון ללא הצבעה והודיע כי יכנס שוב את הוועדה בתחילת השבוע הבא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר