ניתוח מוצלח להסרת קטרקט והשתלת קרנית מלאכותית בוצע לאחרונה באופן מוצלח בשישה פינגווינים קשישים.
הניתוח, שבוצע לפני כחודשיים ושהוגדר לאחרונה כהצלחה, נערך בשמורת חיות בר בסינגפור בשלושה פינגווינים קיסריים בני 20 ומעלה ובשלושה פינגווינים מסוג הומבולדט. הצלחת הניתוח מגדירה אותו כפורץ דרך של ממש בתחום הרפואה הווטרינרית.
במסגרת הניתוחים, הוסרו הקטרקטים של העופות שעברו את הניתוח, וכן הוסרו גם העדשות העכורות שלהן, שהוחלפו בעדשות מלאכותיות צלולות שמאפשרות להן לראות היטב שוב את הסביבה שלהן. ניתוח להסרת קטרקט נפוץ מאוד בבני אדם ובחלק מהיונקים הביתיים, אולם בעופות מדובר ככל הנראה בפעם הראשונה שבה מתבצע הליך כזה.
הווטרינרית ד"ר גלדיס בו, מומחית ברפואת עיניים בבעלי חיים, הסבירה כי "יש לפינגווינים הקיסריים עיניים גדולות ויציבות מספיק כדי שניתן יהיה להשתיל בהן בהצלחה עדשות מותאמות אישית. לכן, החלטנו לא רק להסיר את הקטרקט, אלא גם להשתיל להן עדשות מלאכותיות על מנת לשפר עוד יותר את הראייה שלהם".
לדברי הרופאה, מדובר בהליך מורכב וקשה במיוחד כשהוא נעשה בפינגווינים, מכיוון שיש להם עוד עפעף מיוחד שמהווה שכבה מיוחדת שמגינה על העיניים שלהם במהלך השהות מתחת למים. מדובר בעפעף הגנה שנוטה להיסגר באופן אוטונומי במהלך הליכים כמו ניתוח, ולכן ההליך כולו היה מורכב יותר מניתוח קטרקט אצל בני אדם.
העופות שעברו את הניתוח אובחנו כסובלות מקטרקט באוגוסט 2022, אחרי שנעשה סקר על המושבה שלהן. לדברי הווטרינרית ד"ר אלן רסידי, "שמנו לב לעכירות בעדשות של הפינגווינים וכן שהם זזים כאילו הם מתקשים לראות את מה שמולם. ניתוחי קטרקט לבעלי חיים במטרה לשיקום הראייה הם דבר נפוץ, אז החלטנו, יחד עם צוות הטיפול שלהם, על ההליך הזה, וזאת במטרה לשפר את חיי הפינגווינים, שגם עוברים לבית גידול חדש". לדברי הרופאה, מאז הניתוח ותקופת ההחלמה –תועדה פעילות יתר של ששת המנותחים.