בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את אל"מ ד"ר אורי ניסים לוי, מרצה באפקה, המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב, ויו"ר הפורום הגרעיני העולמי. יחד הם שוחחו על הסיבה שחברות טכנולוגיה מובילות כמו גוגל מחזיקות בבעלותן כורים גרעיניים, אילו מדינות באזורנו עושות שימוש באנרגיה גרעינית, ומה הסיבות לכך שישראל נותרת מאחור בתחום זה?
הבינה המלאכותית אומנם חוללה מהפכה טכנולוגית, אך אחד ההיבטים הפחות מדוברים שלה הוא צריכת החשמל האדירה הנדרשת להפעילה. אנרגיה גרעינית, כך מתברר, עשויה לספק מענה יעיל לאתגר זה. דוגמה לכך היא מייקרוסופט, שחתמה לאחרונה על חוזה ל-20 שנה עם הכור הגרעיני של Three Mile Island, שבעבר התפרסם בעקבות אחת התקלות הגרעיניות החמורות ביותר בעולם בשנת 1979. בעקבות מייקרוסופט, גם ענקיות כמו אמזון וגוגל מצטרפות למגמה, כשהכור מופעל מחדש כדי לעמוד בדרישות האנרגיה ההולכות וגדלות.
עולה השאלה, אם החברות הגדולות בעולם כבר מזהות את היתרון שבשימוש באנרגיה גרעינית, מדוע לא כל העולם הולך בעקבותיהן? כאן, מסביר ד"ר ניסים לוי, נכנסת לתמונה דעת הקהל העולמית. "סקרים מראים שאנשים בעד חשמל זול ונגיש, וברגע שהם מבינים ששימוש בכורים גרעיניים יכול לחסוך פי חמישה או יותר בצריכת האנרגיה, הגישה שלהם כלפי אנרגיה גרעינית משתנה", הוא אומר. "בארצות הברית, למשל, משקיעים רבות בחינוך והסברה לציבור על יתרונות האנרגיה הגרעינית, במטרה להפחית את החששות ולשבור את החסמים שנובעים בעיקר מפחד ואי-ודאות.”
"שנת 2025 עשויה להיות שנת תפנית עולמית", אומר ד"ר ניסים לוי, "ובישראל, כרגיל, המצב מורכב יותר. בשל העמימות שישראל משדרת, היא אינה יכולה להצהיר על החזקת גרעין, ולכן המצב שונה. בישראל אנו מתמודדים עם שתי בעיות עיקריות: דעת הקהל המקומית והמחויבות לאמנות בינלאומיות".
לעומת זאת, במדינות שכנות כמו מצרים וערב הסעודית, כורים גרעיניים פועלים בגלוי, ללא הסתרה, מה שמדגיש את השתלבות המזרח התיכון במגמה העולמית הגוברת של שימוש באנרגיה גרעינית.
אבל אין מה לחשוש, מרגיע ד"ר ניסים לוי, ומסביר כי יש בקרה תמידית על השימוש שנעשה באנרגיה הגרעינית, ומוודאים שהיא הולכת למקומות של ייצור חשמל ולא לשימושים עוינים.
אם כן, נראה שלמרות שהעולם דוהר בכיוון האנרגיה הגרעינית, ישראל כמו הרבה מקרים, נאלצת להישאר מאחור בשל המצב הביטחוני הסבוך שהיא נמצאת בו.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה