בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את פרופ' רון מילוא מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן. יחד הם שוחחו על המחקר פורץ הדרך שבראשו הוא עומד, אשר מצא שסך המשקל של חפצים שיוצרו בידי האדם משתווה למשקלם הכולל של כל בעלי החיים על פני כדור הארץ. איך בכלל מודדים את המשקל של כל החפצים שיוצרו אי פעם? ומה המשמעות של ממצא כזה לעתיד האנושות והסביבה?
כשמדברים על חפצים שיוצרו בידי האדם, הכוונה היא למגוון עצום של פריטים – החל ממכשירים סלולריים, דרך מכוניות ועד הבניינים שמכסים את הקרקע. במחקרו, סיכם צוות החוקרים את משקלם הכולל של כלל העצמים הללו והשווה אותם למחקר קודם שסיכם את משקלם של עצמים טבעיים, כאלה שלא נוצרו על ידי האדם.
איך בכלל מתבצע חישוב כזה? פרופ' מילוא מסביר: "יש מעין 'לשכה מרכזית לסטטיסטיקה' עולמית, שמתמחה במדידת נתונים כאלה. מדובר במאגר נתונים עצום שעובדים עליו זמן רב, והודות לו ניתן להפיק את הנתונים הללו בדיוק מרשים".
לפני מאה שנה, סך החפצים שיוצרו בידי האדם היוו רק כ-3% ממשקל כלל היצורים החיים. בשנת 2020, המחקר גילה שמשקלם השתווה למשקל היצורים החיים ומאז המגמה נמשכת. נכון לסוף 2024, משקל החפצים שיוצרו על ידי האדם כבר חצה את זה של כלל היצורים החיים – תזכורת עוצמתית להשפעה העצומה של האנושות על כדור הארץ.
"אנחנו ברגע די היסטורי בפלנטה הזו שאנחנו חיים בה", מצהיר פרופ' מילוא, "קשה לתפוס שהטבע הולך ונעלם. גם כשאנחנו רואים בשכונה מסביבנו בניינים שנבנים במקום שטחים ירוקים, אנחנו חושבים 'טוב, יש עוד הרבה שטחים ירוקים אחרים'. אבל זה הולך ונהיה לא נכון".
המחקר של פרופ' מילוא וחבריו זכה להד עצום, מסיקור בעיתונים המובילים בעולם ועד אזכורים במוזיאון הטבע בלונדון, אחד המוסדות החשובים בעולם. השנה הגיע השיא, כשפרופ' מילוא זכה בפרס רוטשילד היוקרתי לשנת 2024, המוענק למחקרים ישראליים פורצי דרך בעלי השפעה משמעותית בארץ ובעולם בתחומים מדעיים.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה