שלילת פיצויים מעובד שהשתמש בציוד מעסיקו ללא רשות

העובד תועד מספר פעמים כשהוא גונב כסף מהקופה. זהו המקרה המובהק של עבירת הגניבה, בגינו ניתן, לרוב, לשלול מהעובד פיצויי פיטורים באופן חלקי או מלא. מה הדין כאשר העובד השתמש בציוד המעביד, ללא רשות, לצורך ביצוע עבודות פרטיות ולשם הפקת רווחים אישיים? האם בנסיבות העניין ניתן לשלול מהעובד פיצויי פיטורים?

עו"ד אוראל הרשקוביץ. צילום: באדיבות המצולם

בשיתוף אימפקט שירותי הפקה

  שימוש בציוד המעביד לצורך ביצוע עבודות פרטיות

בית הדין לעבודה קבע כי שימוש בציוד המעביד, למשל משאית, לצורך ביצוע עבודות פרטיות ללא הסכמת המעביד ולשם הפקת רווחים אישיים, עולה כדי עבירת משמעת חמורה. האם מדובר בסיבה מצדקת לשלילת פיצויי פיטורים?

שלילת פיצויי פיטורים בשל עבירת משמעת חמורה

סעיף 16 לחוק פיצויי פיטורים קובע, כי ניתן לשלול פיצויי פיטורים באופן חלקי או מלא, אם הפיטורים נעשו בהתאם להסכם קיבוצי החל על הצדדים. כאשר מדובר בענף עבודה שאין בו הסכם קיבוצי, ניתן לפנות לתקנון העבודה בתעשייה המאפשר לשלול פיצויי פיטורים באופן מלא או חלקי אם בוצע עבירת משמעת חמורה.

בפסיקת בית הדין לעבודה נקבע, כי ניתן להקיש מההוראות לשלילית פיצויים במקרה של גניבה, ולשלול פיצויים גם מעובד שהשתמש בציוד מעבידו ללא רשות, לצורך הפקת רווחים אישיים.

האם ניתן לשלול מהעובד גם דמי הודעה מוקדמת ?

הוראות סעיף 10 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות התשס"א - 2001, קובעות כי תשלום דמי הודעה מוקדמת "לא יחולו - על מעביד בנסיבות שבהן העובד שפוטר אינו זכאי לפיצויים, על פי הוראות סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים".

כלומר, אם פיטורי העובד נעשו בנסיבות שבהן עבר עבירת משמעת חמורה, הרי שאין לחייב את המעביד להמשיך ולהעסיק את העובד. מכאן שניתן לשלול אף דמי הודעה מוקדמת.

האם המעביד יכול לתבוע את העובד בשל נזקים שנגרמו לו?

בית הדין לעבודה קבע, כי המעביד יכול לתבוע את העובד בגין נזקים נוספים שנגרמו לו. כך למשל,  אם העובד השתמש במשאית ללא רשות וגרם לנזק במשאית,  ניתן לתבוע את עלות הנזק, אובדן רווח עתידי, ובנסיבות מסוימות אף את רווח העובד כתוצאה מהגניבה.

לסיכום

לרוב, שימוש בציוד המעביד לצורך ביצוע עבודות פרטיות, ללא הסכמת המעביד ולשם הפקת רווחים אישיים, עולה כדי עבירת משמעת חמורה. ככלל, ניתן לשלול פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת, אולם יש לפעול במשנה זהירות, ולהתחשב במכלול הנסיבות, ובין היתר, בהיקף העבירה וחומרתה, הנזקים שנגרמו למעביד ועוד.

עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק בדיני עבודה, פיצויי פיטורים, זכויות נשים, הרעת תנאים בעבודה, אי תשלום זכויות סוציאליות וייצוג עובדים ומעסיקים בסכסוכי עבודה.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

 

 

 

בשיתוף אימפקט שירותי הפקה

כדאי להכיר