בשיתוף אימפקט שירותי הפקה
ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מזהיר מפני הסכנות האורבות לילדים ולבני נוער במהלך החופש הגדול. לפי נתוני הארגון ב-5 השנים האחרונות נהרגו 142 ילדים ודווקא עכשיו, בתקופת מלחמה, הסיכוי להיפצע הולך וגדל. כך, לפי הארגון, המעבר מתקופות שגרה לחירום מהווים גורמי סיכון לתאונות. בני נוער וילדים לא נפגעים רק בתאונות דרכים, אלא אפילו בתאונות סתמיות במרחב הציבורי, במגרש המשחקים או בבית.
החופש הגדול בעיצומו ובכל קרן רחוב או סמטה אורבת סכנה לילדים שמחפשים לעצמם עיסוק, כבישים סואנים, מדרכות שבורות, ומה לא, מעטים ההורים שמודעים לכך שילדיהם, גם השובבים ביותר, מכוסים בפוליסת ביטוח תלמידים המעניקה להם מטריית כיסוי ביטוחי בנוסף לזכותם לתבוע את הגורמים לפציעה.
לדברי עורך הדין מיכאל ברנד, מומחה לנזיקין, כל התלמידים והתלמידות מבוטחים בפוליסת ביטוח תלמידים. זוהי פוליסת תאונות אישיות עליה ההורים משלמים למוסד החינוכי עם ההרשמה. הביטוח עצמו מכסה את הילד 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע ולא משנה אם התאונה ארעה במסגרת הבית או בחוץ, או בקניון או במגרש החצר של בית הספר.
- מה כולל הביטוח?
עו"ד מיכאל ברנד: "זוהי פוליסת ביטוח בעל רובד ביטוחי בסיסי. הביטוח אומר כך: ניתן לקבל כסף עבור היעדרות של ילד, עבור מספר ימי מכסה שהוא נעדר בזמן הלימודים, או לחילופין כשהוא מאושפז בביה"ח, יש פיצוי על נכות שהיא מעל 5 אחוז. יש סייג לגבי נכות קוסמטית ונרחיב על כך. הנכות הקוסמטית בפנים יש לה הרבה יותר משמעות ולכן יש ועדת חריגים שניתן לפנות ולקבל בגין זה בכל זאת פיצוי, או לבקש. יחד עם זאת, פציעות קוסמטיות אחרות לא יקבלו בזה ביטוי. נדגיש כי הפיצוי במסגרת הפוליסה הוא רק מעל 5 אחוזי נכות ומעלה. כלומר, מי שיש לו אחוזי נכות פחותים מכך לא זכאי לפיצוי".
- האם הכיסוי הביטוחי הזה מתאים גם לתאונות שהינן באחריות הרשות המקומית?
עו"ד ברנד: "בפוליסת תאונות אישיות לא נבחן מרכיב האשם. נבחן המרכיב של כיצד אירעה התאונה. אם בתביעת רשלנות נגד רשות מקומית נדרשים להוכיח מה התרחש, האם העירייה התרשלה או שגורם אחר התרשל ולכן נפגע הילד, במקרה הזה צריך להוכיח דבר אחר לחלוטין. אותו אירוע היה גלוי לעין, חיצוני, ולא היה למשל איזו אלימות מילולית. נציין עוד כי יש כפל פיצויים במקרה שבה יש רשלנות של גוף כלשהו. ניתן לתבוע ולקבל פיצוי במקביל ואין קיזוז או כל קשר ביניהם".
- מה לא מכוסה בפוליסת ביטוח תלמידים?
עו"ד ברנד: "אתחיל מכך שלשליטתי זה אבסורד אבל מה שלא מכוסה זה תאונת דרכים, רשלנות רפואית, רעידת אדמה, אירוע מלחמה, אם הילד היה מעל גיל 14 והשתתף בפעילות עבריינית כלשהי, אבל ויש אבל, מהי פעילות עבריינית? האם אותו ילד עמד במגרש המשחקים והגיע ילד אחר ונתן לו מכה? יש פסיקה של ביהמ"ש בעניין רצח של תלמיד שבסוף התברר שהפוליסה צריכה לפצות בגין אותו המוות סך של 151 אלף שקלים, בגלל שהוא לא השתתף באמת באירוע אלא ההתנהלות הייתה כלפיו".
- מה בנוגע לכיסוי הוצאות רפואיות?
עו"ד ברנד: "בגלל שהפוליסה הזו זולה אז מה שקורה הוא שהכיסוי של ההוצאות הרפואיות הוא דל מאוד. ניתן לקבל כיסוי בגין הוצאות רפואיות של כל מיני אביזרים רפואיים שאדם רוכש ואין פיצוי ממקור אחר, למשל מביטוח לאומי או כל קרן שיפוי אחרת. אבל, לא מכוסה טיפול שיניים, לא מכוסות הוצאות עבור חוות דעת לצרכי קביעת נכות שזה לא דבר זול. למשל, חוות דעת בתחום אורתופדיה יכולה לעלות 4000 שקלים וזה לא מכוסה. עוד דבר בפוליסה, חברת הביטוח אומרת שתשלם רק 10 אחוז מגובה סך ההוצאה וזה למעשה כיסוי נמוך מאוד של ההוצאות הרפואיות".
בשיתוף אימפקט שירותי הפקה