לאזן את הסוכרת לרמות לא סוכרתיות

איזון סוכרת מתחיל ונגמר במה שאנחנו מכניסים לפה. זה כל כך פשוט. אפשר לקרוא לכל סוגי הסוכרת "אי סבילות לפחמימות". האתגר הוא כמו תמיד- פסיכולוגי.

בית הספר לאיזון. צילום: תומר פפה

בשיתוף תומר פפה

ההתמודדות עם סוכרת סוג 1 נפתרת לחלוטין כאשר אנחנו משכילים בנוגע לכמות וריכוז הפחמימות שאנחנו אוכלים. כמובן שעלינו גם להשכיל כמה שיותר בנוגע להשפעת הפחמימות על רמות הסוכר בדם. כל השאר טכני וכמו תמיד, טכני זה קל.

מדד הסוכר שלי , צילום : אלבום פרטי,

להתאים את המינונים או את סוג הציוד לכל סוכרתי סוג 1- זה החלק הטכני.

מדד הסוכר שלי , צילום: אלבום פרטי,

גם בסוכרת סוג 2 מומלץ לכל סוכרתי להיות משכיל בנוגע לכמות הפחמימות שהוא צורך, ההבדל בין שני סוגי הסוכרת הינו שסוכרת סוג 2 היא מחלה שניתן לרפא לחלוטין ובסוכרת סוג 1 תמיד יהיה צורך במתן אינסולין חיצוני במקביל לניטור רמת הסוכר בדם. הגבלת פחמימות חכמה תרפא סוכרת סוג 2 כמעט תמיד ותפתור את ההתמודדות עם סוכרת סוג 1. באתר שלי יש דוגמאות לסוכרתיים שכבר פתרו את המחלה.

ישנן עוד סוגי סוכרת כגון מודי, לאדה. הבנת פחמימות לעומק והבנת ההשפעה שלהן על רמות הסוכר בדם תפתור את ההתמודדות עם אותן סוגי סוכרת בדיוק כמו סוכרת סוג 1 וסוג 2.

תזונה דלה בפחמימות כבר ידועה כיעילה לפיתרון ההתמודדות עם הסוכרת וכיום יש מספיק עדויות בקבוצות סוכרת ובמחקרים מדעיים. שיטוט קצר בפייסבוק יעלה את כל העדויות האלו.

אני מדבר בראש ובראשונה על סוכרת סוג 1 איתה אני מתמודד כבר 23 שנים. כיום אני כבר 7 שנים מאוזן יותר מאדם שאין לו סוכרת תודות לתזונה דלה בפחמימות.

את התזונה הזו אני מתאים לכל סוכרתי- בתכניות הליווי האישיות שלי, בקורסים ובסדנאות שאני מעביר.

כיום ב"בית הספר לאיזון" סוכרתיים יכולים ללמוד להתאזן באיזו דרך שהם יבחרו - תכנית ליווי אישית לאיזון הסוכר, קורסים פשוטים שילמדו כל סוכרתי להתאזן, בהם ניתן לצפות מכל מקום, מתי שמתחשק וסדנאות לסוכרתיים בהן אני נותן מקום למענה על שאלות והתייחסות אישית לכל סוכרתי כחלק מהעבודה הקבוצתית.

את הידע שאני מעביר בבית הספר לאיזון לא מלמדים במרפאות הסוכרת, לפחות לא לעומקים אליהם אנחנו מגיעים ב"בית הספר לאיזון", בדרך לאיזון טוב יותר מאדם שאין לו סוכרת.

כל סוכרתי שמודד את הסוכר בדם יודע כמה זה מתסכל- מודדים את הסוכר ובכל פעם התוצאה המוצגת על צג מד הסוכר היא הפתעה בפני עצמה. בסוכרת אנחנו רוצים להחזיר את השליטה לחייו של המטופל. ברגע שנפחית פחמימות באופן מדויק, נשיג שליטה על ערכי הסוכר בדם ובכך נחזיר שליטה על כל היבטי החיים של המטופל.

סוכר נמצא ברוב המזונות שאנחנו מכירים כיום בנוף הקולינרי הישראלי. חצי כוס אורז מבושל מכילה כ 7 כפיות סוכר. 7 כפיות סוכר זו כמות אדירה של סוכר שיתורגם במהרה לגלוקוז בדם ויעלה את רמות הסוכר בדם לערכים גבוהים מהנורמה.

תזונה דלה בפחמימות או כל מיני גרסאות של תזונה קטוגנית הן הגישות היעילות ביותר לניהול הסוכר בדם. עבור כל אדם ובפרט אם הוא סובל מסוכרת מכל סוג. כאשר אנו מגבילים את כמות הפחמימות בכל ארוחה ובמקביל מפסיקים לנשנש, תגובות האינסולין, בין אם אינסולין שהגוף מייצר ובין אם אינסולין שאנו מזריקים חיצונית- יורדת למינימום. כתוצאה מכך תנודות האינסולין והסוכר בדם מתיישרות והגרף של הסוכר הופך לקו ישר במקום הגרף התנודתי הנפוץ אצל סוכרתיים. הגרף הנפוץ הזה אצל סוכרתי ממוצע, מורכב מעליות חדות ונפילות חדות בסוכר בדם, מה שנקרא גם "רכבת ההרים של הסוכר בדם". סוכרתיים שמשתמשים במד סוכר רציף רואים את רכבת ההרים בבירור מדי יום.

הסיבה שסוכרתיים מפתחים סיבוכי סוכרת בסופו של דבר, סיבוכים שלעיתים עולים לסוכרתיים בחייהם, היא חוסר שליטה ברמות הסוכר בדם. חוסר שליטה מתמשך מוביל לסיכרור ופגיעה בכל רקמות ואיברי הגוף. הראשונים להיפגע הם כלי הדם הקטנים כמו הנימים הקטנים בעיניים ובאצבעות הרגליים.

השאלה החשובה ביותר היא כמה זמן הסוכר בדם נמצא בטווח? אם הסוכר בדם נע 90% מהזמן בערכים שבין 70 ל  100 מ"ג/ד"ל וב 10% הנותרים הוא נע בערכים שבין 100-115 מ"ג/ד"ל- מדובר ברמות תקינות שאנשים ללא סוכרת חיים בהן. המחמירים אשר דוגלים בגישת ד"ר ברנשטיין המפורסם, יכוונו ל 70-100 מ"ג/ד"ל ואפילו ל 80-90 מ"ג/ד"ל. המטרה שלנו תמיד תהיה ללכת על בטוח ולא "לתת לגוף הזדמנות" לפתח סיבוכי סוכרת.

במידה וכבר הופיעו סיבוכי סוכרת, המטרה היא לעצור את ההתקדמות שלהם בכל מחיר. מטרה זו תושג על ידי שמירה על סוכר בדם בטווח הנורמה, זמן רב ככל הניתן מתוך היממה- 24/7 מסביב לשעון. לפני, בזמן ואחרי ארוחות.

גם  בזמן פעילות גופנית עלינו לשמור על הסוכר בדם בטווח: לפני, בזמן ואחרי הפעילות.

השאלה שאתם בטח שואלים את עצמכם היא: מה נשאר לי לאכול?

התשובה היא בשר, דגים, ביצים ועוף או כל מוצר מהחי ממקור איכותי, מקומי ולא מעובד.

זה הבסיס לאיזון ארוך טווח ובר קיימא של מחלת הסוכרת.

מזון שגורם לנו לתחושת שובע ממושכת לאורך היום, בלי נפילות באנרגיה ובסוכר בדם. הגוף הופך למטוס קרב לאחר השינוי ועל זה יעיד כל מי שעבר את השינוי ולמד להגביל פחמימות בחוכמה ולעבור למזון איכותי, דל בפחמימה ומזין.

ניתן לעשות תזונה דלה בפחמימות גם כששומרים על צמחונות אך זה ידרוש מאיתנו יותר תשומת לב לחלבון.

רבים מהסוכרתיים ריפאו את מחלתם לחלוטין או הביאו את המחלה לאיזון מוחלט בעזרת תזונה דלה בפחמימות. גם גישות תזונה כמו פליאו או תזונה קטוגנית נכללות בהגדרה של תזונות דלות בפחמימות עם החרגות מסוימות. לאחר שלב ההסתגלות לתזונה החדשה, ניטור הסוכר בדם באופן קבוע והתאמה מתמדת של כמויות האינסולין, מגיע השלב בו המטופל מתחיל להנות מפירות האיזון.

המטופל כמעט תמיד ממשיך להתמיד לאחר הופעת השיפורים האדירים ברמות האנרגיה ובתחושות היומיומיות.

מדובר בדרך חיים ולא ב"דיאטה זמנית" כדוגמת "תכניות כסאח להרזיה" הנפוצות כיום.

בסוכרת ואפילו בטרום סוכרת- ככל שתתמידו זמן רב יותר כך היתרונות ימשיכו להופיע בתדירות גבוהה יותר ובאיכות גבוהה יותר.

בונוס נוסף הוא שתראו שיפור בכל שאר מדדי הבריאות- מצב רוח ומצב נפשי יציבים לאורך היום, אנרגיה גבוהה מהבוקר ועד הרגע בו אתם הולכים לישון, שיפור המדדים בבדיקות הדם, הידבקות במחלות עונתיות פוחתת כמו גם סימפטומים של מחלות וויראליות.

אני תמיד מציע לכל סוכרתי או טרום סוכרתי לתת חודש אחד "צ'אנס" לשינוי. לרוב החודש הראשון הוא רק נקודת הפתיחה, בחיים החדשים של המטופל.

תומר פפה הוא סוכרתי סוג 1, מתמחה בתזונה ומאמן כושר.

בשיתוף תומר פפה

כדאי להכיר