דוד בר יוסף,. צילום: סם יצחקוב

תעשייה בצמיחה: “אגריקל היא סיפור הצלחה חדשני”

אגריקל הוקמה ב-1950 וגם מעל 70 שנה לאחר מכן משנה את המציאות עבור ענפי חקלאות באמצעות הטעמת טכנולוגיה וחדשנות. המנכ”ל, דוד בר יוסף, מסביר איך מצמצים עלויות ומגדילים רווחים, מציג את הפתרון של החברה לגידול קנאביס, ומספר איך הכל קשור לחוצפה ישראלית חיובית

בשיתוף אגריקל

בשנים האחרונות עוברת תעשיית החקלאות מתפיסה מסורתית לאימוץ פתרונות טכנולוגיים מתקדמים. אחד הבולטים והמשמעותיים שבהם הוא החקלאות המדייקת, תחום שחברת אגריקל פועלת בו רבות ומצליחה להמציא עצמה כל פעם מחדש, בין היתר, כפי שמגדיר המנכ”ל דוד בר יוסף, בזכות החוצפה הישראלית. 

“אגריקל היא סיפור הצלחה חדשני. היכולת שלנו להיכנס לעולמות המסורתיים כמו תחום המזון לבעלי חיים או רפד בלולים ולהטמיע פיתוחים חדשניים עבור אנשים שנמצאים שם לאורך שנים, דור אחרי דור, כדי לשפר עבורם את העסק זה לא פשוט. אבל כשהם מגלים את היתרונות שהמוצרים שלנו מקנים להם, אתה רואה פתאום איך נפתחות להם העיניים”, אומר בר יוסף.

חברת אגריקל הוקמה ב-1950 על ידי חלוצי מושב הבונים שהגיעו מדרום אפריקה למטרת ייצור אגרגטים. החברה מפתחת ומייצרת מצעי גידול קלי משקל ותערובות שתילה חדשניים ופורצי דרך לחקלאות המדייקת, והיא אחת החברות המתקדמות בישראל בפיתוח, ייצור ושיווק מצעי גידול חדשניים ומתקדמים.

“חדשנות היא מקור החיים שלנו”, אומר המנכ”ל בר יוסף. “צוות החדשנות והפיתוח שלנו פועל במטרה לבחון ולהטמיע פתרונות חדשניים התומכים בגידולים סטנדרטיים עד מורכבים מאוד, כגון עבור תעשיית הקנאביס – שבה הצמח דורש סביבת גידול מיוחדת ויוצאת דופן. אנו מפתחים ומייצרים מצעי גידול בטכנולוגיות חדשניות ומתקדמות לטובת אופטימיזציה של גידול הצמחים, צמצום עלויות והגדלת רווחים עבור קהל הלקוחות שלנו – מגדלים בארץ ובעולם”.

מהי ליבת עיסוקה של החברה כיום?

“אנחנו המפעל היצרני היחיד בישראל העוסק בפיתוח, ייצור ושווק מוצרים על בסיס ורמיקולייט ופרלייט - חומרים ממוצא וולקני העוברים במפעל שלנו תהליך מיוחד של התפחה בטמפרטורות גבוהות. לחומרים אלו יתרונות רבים ולכן הם משמשים כפתרונות חכמים במגוון תחומים - בחקלאות, בגינון, בבניין, בתעשיית המתכת ולאיכות הסביבה”.

אגריקל פעילה ומובילה בפיתוח, ייצור ושיווק מצעי גידול קלי משקל ותערובות שתילה, המבוססים על פרלייט וורמיקולייט. החברה פועלת בתעשייה מסורתית קלאסית, מפעל תהליכי שמעבד חומר גלם שנרכש מאפריקה ומאגן הים התיכון. לחברה שני אתרי ייצור בישראל, ואחד שהוקם באלבניה ונעשים מאמצים להרחיבו.

“בחמש השנים האחרונות החברה עברה מהפך חיובי וצומחת באחוזים דו-ספרתיים משנה לשנה, בזכות חדשנות ישראלית במיטבה”, מסביר המנכ”ל. “היכולת שלנו לצמוח באחוזים כאלו טמונה בכך שאנחנו מבצעים כל הזמן תהליכי חשיבה מובנים, פנימיים וחיצוניים, עם הצוותים שלנו וגם עם הלקוחות. רק עם חדשנות נוכל להביא ערך מוסף ללקוחות שלנו, ואנחנו ממשיכים לספק לקהל לקוחותינו פתרונות חכמים ומתקדמים בסטנדרטים הגבוהים ביותר, תוך ליווי מקצועי בהטמעה ויישום החומרים”.

פתרונות למגדלי הקנאביס

המוצר הייחודי שאגריקל פיתחה הוא מצע מנותק לעולמות הקנאביס, המציג יתרונות אגרונומיים מובנים. “אנחנו מייבאים את חומרי הגלם, ואת תהליך העיבוד למצע הגידול, אנחנו עושים במפעל. פיתחנו פרלייט ייחודי במעטפת ייחודית המעניקה ללקוחותינו, מגדלי הקנאביס, הדרכה וידע יחד עם המוצר עצמו שמספק יתרונות ברורים: יחס אוויר מים ייחודי, הפחתת זיהומים, הורדת טמפרטורות של בין 3-5 אחוזים ממוצרים מקבילים. המוצר חסכוני מחד, ומאידך מספק יחס אוויר-מים-דשן שבסופו של דבר, מצמצמים את משך מחזור הגידול ומגדילים את התפוקה”.

אחד מיתרונותיה הגדולים של אגריקל הוא הניסיון שצברה במהלך 70 שנות קיומה. “ביצענו בשנים האחרונות השקעה מאסיבית במפעל באמצעי הייצור. בורכנו ב’בעל בית’ יוצא דופן – מושב הבונים, המספק גב יציב וחזק להנהלה ומאפשר לנו לבצע השקעות ושינויים דרושים”.

מה חלקו של האופי הישראלי בהצלחת החברה?

“לאגריקל יש אלמנט ישראלי ברור – ‘חוצפה’ במובן החיובי של המילה. אנחנו לא נרתעים מהתמודדות עם אתגרים חדשים ומורכבים. היישומים והפתרונות הייחודיים שאנחנו עושים מעוררים הערכה ועניין רב גם אצל ארגונים עולמיים הפועלים בתחום הפרלייט והורמיקולייט, שמתעניינים מאוד בשימושים הייחודים ופורצי הדרך שאגריקל עושה בחומרים הללו”.

האם החברה לוקחת חלק בתרומה לקהילה ובאיזו צורה?

“בהחלט. פונים אלינו מעת לעת, גופים שפעילים בחקלאות או שמקימים גינות קהילתיות, לדוגמה, ואנחנו תומכים ומייעצים להם פרו-בונו. מבחינתנו, זו זכות להיות מסוגלים לתת חזרה”.

מה רואה החברה בעתידה?

“אנחנו פעילים כיום באגן הים התיכון ובמזרח אפריקה בזכות השם הטוב והגב האיתן שיש לנו ואנחנו בוחנים כעת רכישות והתרחבות לטריטוריות חדשות. התחלנו עבודה בצפון אמריקה ואנו מכוונים לשם”.

אל תפקיד המנכ”ל הגיע בר יוסף לפני כחמש שנים, והוא נבחר על סמך הידע והניסיון הקודם בתעשייה. “הדבר המשמעותי ביותר בעיניי הוא ליהנות ולאהוב את מה שאתה עושה. כל יום אני מגיע לעבודה שמח ונמרץ, נהנה מהאתגרים וטוב לי. בעבודה של כל מנכ”ל יש כמה דברים חשובים - חשוב שיהיה לך ‘מישהו לרוץ איתו’ – בעל מניות שנותן לך גב, והיו”ר, יואב ברק, שנמצא שם כדי לתת את ההכוונה והעצה הטובה. חשוב מאוד לבנות צוות הנהלה מוביל, ואני שמח על הצוות שרץ איתי לאורך התקופה הזו. לשמחתי, גם בורכתי בבת זוג ובחברי ילדות שיודעים להקשיב ולתת עצה טובה, כך שאין לי תלונות”.

“חדשנות היא מקור החיים שלנו, ורק באמצעותה נוכל להביא ערך מוסף ללקוחות שלנו. אנחנו ממשיכים לספק לקהל לקוחותינו פתרונות חכמים ומתקדמים בסטנדרטים הגבוהים ביותר, תוך ליווי מקצועי בהטמעה ויישום החומרים”

דוד (דודי) בר יוסף

גיל: 47

שנות פעילות חברה: 70 שנה.

חזון החברה: “לספק לקהל לקוחותינו פתרונות חכמים ומתקדמים בסטנדרטים הגבוהים ביותר”.

המוטו: “מצוינות חדשנית היום לקראת אתגרי המחר”.

דמות מעוררת השראה: “מרים בר יוסף – אמא שלי היקרה  - שניהלה בתי ספר תיכוניים ביד רמה מעל 20 שנה”.

חלום אישי שאת/ה רוצים להגשים: “לצאת לטיול של אחרי הצבא עם אשתי והילדים. זה עוד יקרה”.

ישראל ואני: “גאה ואוהב את ארצי בכל לבי, ציוני בכל נימי נשמתי”.

אני בעוד 5 שנים: “ממשיך בתפקידי ניהול בתעשייה בישראל עם יותר ניסיון וחוכמת חיים – אני אוהב את מה שאני עושה”.

בשיתוף אגריקל