X

🦈 🦉הכירו את ההורים הגרועים והאכזריים ביותר בממלכת החיות

🐾 מהאוגר החמוד שאוכל את צאצאיו ועד כריש החול שמחבב קניבליזם עוד ברחם − מסע מרתק אל השיטות המדהימות והמזעזעות שפיתחו בעלי חיים כדי להבטיח את הישרדות המין שלהם, גם במחיר יקר

🦉 לעתים היא תאכל גם את משפחתה שלה. תנשמת , Getty Images
🦉 לעתים היא תאכל גם את משפחתה שלה. תנשמת.. צילום: Getty Images

בעולם החי, הורות היא עניין של הישרדות. לפעמים שיטות ההורות נראות קיצוניות, מוזרות ואפילו אכזריות בעיני האדם. הטבע לא סנטימנטלי, והאבולוציה עיצבה אסטרטגיות הוריות המיועדות להבטיח את המשך הקיום של המין - גם אם זה בא על חשבון יחידים מסוימים. הנה הצצה לעולמם של ההורים ה"גרועים" ביותר בממלכת החיות.

🐧 אלקים מצויים: קפיצת האמונה

כאשר גוזל עוזב את הקן לראשונה, זהו רגע מפחיד תמיד כשהוא מנפנף בכנפיו הצעירות ומתחיל לעוף. אולם, האלקים המצויים (הידועים גם כ-common murres בצפון אמריקה) לוקחים זאת צעד אחד קדימה. ראשית, הם לא טורחים לבנות קן בכלל - הביצים מוטלות ישירות על הסלע החשוף של מדפי צוקים. מעניין לציין שצורתה הייחודית של הביצה מונעת ממנה להתגלגל מהמדף.

שנית, גוזלי האלקים קופצים מהצוקים - מה שהוביל לכינוי שלהם, 'קופצונים' (jumplings) - לפני שכנפיהם מפותחות מספיק לתעופה, מלווים באבותיהם. לאסטרטגיית ההורות הנועזת הזו יש סיבה - מסתבר שבים הם יכולים לקבל יותר מזון מאשר אם היו נשארים בבית.

מחקר שפורסם ב-Journal of Animal Ecology מצא שלמרות הסיכון העצום בקפיצה, כ-95% מהגוזלים שורדים את המסע מהצוק לים. האבולוציה "החליטה" שהיתרון התזונתי שווה את הסיכון.

לא טורחים לבנות קן בכלל - הביצים מוטלות ישירות על הסלע החשוף. אלקים מצויים 🐧 (אין לטעות עם פינגווינים), צילום: נחלת הכלל

🦭 כלבי ים נבליים: נטישה קרה

תקופת ההיריון של כלבת ים נבלית ארוכה אפילו משל האדם, ונמשכת כ-11.5 חודשים (אם כי חלק מזה מורכב מהשתלה מושהית). הלידה מהירה מאוד, לפעמים קצרה כמו 15 שניות, מתרחשת על גבי קרח ימי והגור נחשף פתאום לטמפרטורות קרות עם שכבות שומן מינימליות.

במהלך 12 הימים הבאים של הנקה, הגור עולה במשקל במהירות ומעבה את שכבת השומן שלו. אך לאחר 12 ימים, הגור ננטש באופן פתאומי על ידי אמו על הקרח, ללא יכולת לצוד בעצמו או אפילו לשחות, מה שמשאיר אותו פגיע מאוד לסביבה ולטורפים כמו דובים קוטביים או לווייתנים קטלנים, במיוחד כאשר הקרח הימי מתחיל להפשיר.

מחקרים עדכניים מראים שלמרות הנטישה המהירה, אימהות כלבי ים מעבירות כמות עצומה של שומן וחלבון בחלב שלהן - עד 60% שומן, אחד מסוגי החלב העשירים ביותר בטבע. הגורים מקבלים בדחיסות את כל מה שהם צריכים לתקופת הביניים עד שהם לומדים לצוד.

לאחר 12 ימים, גור כלב הים הנבלי ננטש פתאומית על ידי אמו על הקרח

🐦 קוקייה מצויה: המתחזה המושלמת

לא הנקבה ולא הזכר של הקוקייה המצויה טורחים לטפל בביציהם או בגוזליהם. במקום זאת, הנקבה מטילה ביצים בקנים של ציפורים אחרות. בחוכמה, היא מסירה ביצה מהקן לפני שהיא מטילה את שלה, כך שההורה החדש לא מבחין שיש תוספת חדשה.

זוהי אסטרטגיה מסוכנת, שכן למרות עבודתה הקשה של נקבת הקוקייה והביצים בעלות צבע ודפוס דומים, המארח הפוטנציאלי עשוי לזהות שהביצה היא מתחזה, ליצור חור בקליפה ולהשליך אותה מהקן. אולם, אם לא, גוזל הקוקייה יבקע, ידחוף החוצה את הביצים האחרות, ואז ידרוש מזון מהוריו המאמצים - אפילו כשהוא גדול בהרבה מהם.

מחקר בהרווארד גילה שקוקיות עברו אבולוציה לפתח ביצים שמדמות בצבע ובדפוס את הביצים של יותר מ-100 מינים שונים של ציפורים מארחות. יכולת חיקוי מדהימה זו התפתחה במשך מיליוני שנים של קואבולוציה.

🪺הנקבה מטילה ביצים בקנים של ציפורים אחרות. קוקייה , צילום: Getty Images

🐮 ציפור הבקר חומת-ראש: טפילות קנים

התנהגות טפילות הקן הזו ידועה במיוחד גם בציפורי הבקר, ובצפון אמריקה, המין הנפוץ ביותר הוא ציפור הבקר חומת-ראש - שנקראת כך בשל ראשיהם החומים של הזכרים המנוגדים לגוף השחור המבריק. ביצי ציפור הבקר חומת-ראש תועדו ביותר מ-200 מיני קנים של ציפורים מארחות.

עם זאת, ביצי ציפור הבקר חומת-ראש לא בהכרח תואמות את ביצי המארח בדפוס ובגודל, מה שגורם לדחייתן. או שציפור הבקר עשויה להטיל את ביציה בקן של מין מארח עם תזונה לא מתאימה, מה שגורם למותו הרגיל של הגוזל.

מחקר שפורסם ב-Scientific American הראה שציפורי הבקר התאימו את עצמן לחקלאות המודרנית וניצלו את היתרון שנוצר מבירוא יערות, מה שהוביל להתרחבות דרמטית באוכלוסייתן בצפון אמריקה.

מטילה את ביציה בקן של מין מארח עם תזונה לא מתאימה. 🥪❌ ציפור הבקר חומת-ראש, צילום: pexels

🐼 פנדה ענק: העדפה קטלנית

בעוד שהזכר של הפנדה הענק לא משחק שום תפקיד בגידול צאצאיו, נקבת הפנדה הענק היא הורה טוב מאוד - כל עוד היא ילדה רק גור אחד.

אם היא המליטה תאומים, מה שקורה בכ-50 אחוז מהמקרים, היא תתמקד בגור החזק יותר בכל פעם. הגור החלש יותר מוזנח, וימות. בשבי, השומרים מחליפים את הגורים בקביעות כדי להבטיח ששניהם יקבלו את תשומת ליבה.

חוקרים מצאו שהסיבה להתנהגות זו קשורה בתזונה הייחודית של הפנדה המבוססת על במבוק. הנקבה פשוט לא מסוגלת לייצר מספיק חלב עשיר כדי להאכיל שני גורים, ולכן האבולוציה הובילה לבחירה בגור החזק יותר.

אם היא המליטה תאומים, בחצי מהמקרים היא תתמקד בגור החזק,

🐹 אוגרים: קניבליזם הורי

נקבת אוגר במצב לחץ יכולה להוות סכנה קטלנית לגוריה, שכן היא עלולה להתנפל עליהם, להרוג ואפילו לאכול אותם - לא מצב אידיאלי אם האוגר הנקבה הזה הוא חיית מחמד השייכת לילדים צעירים!

בעוד שזוהי התנהגות מוכרת באוגרים בשבי, זה יכול לקרות גם בטבע, וחושבים שזה נגרם מתזונה לקויה. מחקר בצרפת ששיחזר את תזונת התירס של אוגרים בר בשטחים חקלאיים מצא שהם סבלו מפלגרה - מחלת חסר תזונתי.

מחקר נוסף מאוניברסיטת קורנל הראה שגם רמות גבוהות של לחץ סביבתי והיעדר מסתור מתאים עשויים להוביל להתנהגות קניבלית באוגרים. בטבע, זוהי דרך להבטיח שלפחות חלק מהדנ"א של האם יישמר בסביבה קשה.

יכולה להוות סכנה קטלנית לגוריה. נקבת האוגר ☠️,

🐣 סולת נסקה: רצח אחים מכוון

אם נקבת סולת נסקה מטילה שתי ביצים, הגוזל המבוגר יותר ידחוף את אחיו הצעיר מהקן ויגרום למותו מחשיפה לחום, צמא או טריפה. מקרי רצח אחים כאלה נצפו גם במיני סולת אחרים, אבל סולות נסקה בוגרות נצפו למעשה תורמות לכך, כולל מקורים ודריכה על הגוזל הצעיר יותר.

למה לטרוח להטיל את הביצה השנייה אם הגוזל שיצא ממנה עתיד להיהרג על ידי אח או הורה? זוהי בעצם פוליסת ביטוח, למקרה שהביצה הראשונה לא בוקעת או שהגוזל הראשון לא שורד זמן רב לאחר בקיעה.

תצפיות ארוכות טווח באיי גלפגוס הראו שהאסטרטגיה האכזרית הזו אכן יעילה - בשנים של משאבים מוגבלים, בואות עם ביצה אחת בלבד נכשלות בגידול צאצאים בכ-40% מהמקרים, בעוד שאלו המטילות ביצה שנייה כ"ביטוח" מעלות את סיכויי ההצלחה ל-75%.

שתי ביצים בוקעות והאפרוח הבוגר ירחיק את אחיו מהקן, שם הוא ימות מחום, צמא או טריפה. סולת נסקה 🔥🏜️, צילום: pexels-colin-fearing

🦜 דוכיפת: מזווה מפתיע

דוכיפות לוקחות את הרעיון של הטלת ביצים נוספות צעד אחד קדימה. מחקרים חדשים גילו שנקבות דוכיפת מייצרות ביצים נוספות כאשר המזון שופע, מה שתחילה נראה הגיוני כשיטה לייצר יותר פרחונים מאוחר יותר בעונה.

אולם, מסתבר שהדוכיפות משתמשות במשאבים הזמינים כדי לייצר ביצים נוספות, ואותם גוזלים ישמשו כמזווה - והם יאכילו את הגוזלים הנוספים האלה לגוזלים המבוגרים יותר בקן שלהם.

מחקר שפורסם ב-Behavioral Ecology חשף שהתנהגות זו היא אסטרטגיה מתוחכמת להתמודדות עם תנודתיות באספקת המזון. בשנים שופעות, הדוכיפות מתאימות את גודל השגר כך שתמיד יהיה "מאגר חירום" של מזון.

🍳🐣לפעמים ביצים נוספות מוטלות לצורכי אכילה. דוכיפת על גדות הירקון, צילום: קסניה דמירוב

🦈 כריש חול: קניבליזם תוך-רחמי

נקבות כריש החול הן או אימהות מבריקות, או באמת נוראיות, ואיזו דעה יש לך תלויה באיזה מצאצאיה אתה שוקל. בדומה לדוכיפת ולחיפושיות, הן מספקות מזווה של צעירים - אם כי בעודם בתוך גופה.

לאחר ההזדווגות, היא מייצרת עד 50 עוברים בכל אחת משתי קרני הרחם שלה. הראשון שמגיע לאורך של 10 ס"מ מתחיל לאכול את כל העוברים הקטנים האחרים עד שהוא נשאר לבדו, צורה של קניבליזם תוך-רחמי הנקראת 'אדלפופגיה' (אכילת האח), ואז ממשיך להתיזן על הביצים הלא מופרות, הנקראת 'אופגיה'.

לפי מחקר שפורסם ב-National Geographic, היתרון האבולוציוני עצום: העובר ששורד נולד גדול ומפותח, מה שמגדיל משמעותית את סיכויי ההישרדות שלו בים הפתוח. למעשה, זוהי השקעה אימהית המבטיחה שלפחות צאצא אחד יהיה חזק מספיק כדי לשרוד.

🦈🍴העובר הגדול ביותר מתחיל לאכול את כל העוברים הקטנים האחרים עד שהוא נשאר לבדו. כריש חול, צילום: pexels

🦉 תנשמות: הישרדות המתאימים ביותר

התנשמת היפהפייה היא צייד קטלני, הניזון בעיקר מיונקים קטנים - אך לעתים היא תאכל גם את משפחתה שלה. הגוזלים בוקעים בסדר שבו הוטלו הביצים, ואם המזון מועט, הגוזלים המבוגרים והגדולים יותר עשויים להתנפל על אחיהם הצעירים, הקטנים והחלשים יותר ולאכול אותם.

לפעמים התנהגות זו יכולה להתרחב גם להורים. אם מזג האוויר גרוע במיוחד, או שיש סיבות אחרות לכך שהם אינם מסוגלים לצוד, הם יכולים גם להרוג ולאכול את הגוזלים שלהם.

במחקר שנערך על תנשמות בצפון אירופה, נמצא שבשנים בהן אוכלוסיית המכרסמים נמצאת בשפל, עד 75% מהגוזלים לא שורדים בגלל קניבליזם. בטבע, זוהי אסטרטגיה להבטיח שבתנאי מחסור לפחות חלק מהצאצאים - החזקים ביותר - ישרדו.

 

מהמדף לחיים האמיתיים: השוואה להורות האנושית

למרות השיטות האכזריות לכאורה של חלק מההורים בממלכת החיות, חשוב לזכור שכל האסטרטגיות הללו התפתחו כתגובה לתנאים ספציפיים ביותר ולחצים סביבתיים. בניגוד לבני אדם, בעלי חיים אינם מונעים על ידי מוסר או ערכים חברתיים, אלא על ידי האינסטינקט הבסיסי להבטיח את העברת הגנים שלהם לדור הבא.

ובכל זאת, יש דבר מה מרתק בהשוואת אסטרטגיות ההורות הללו לשיטות האנושיות. בעוד שכמובן אף הורה אנושי לא היה שוקל לאכול את ילדיו או להפעיל מערכת העדפה כה קיצונית, יש משהו ללמוד מהגישה המעשית של הטבע.

אולי הלקח המרכזי הוא שהטבע אינו סנטימנטלי. בעולם של משאבים מוגבלים, ההורות היא תמיד איזון עדין בין השקעה ותוצאה. ואולי הידיעה שאנו, כבני אדם, בחרנו להשקיע כל כך הרבה במעט צאצאים, במקום ללכת בנתיב של ה"כמות", היא עדות לייחודיות שלנו בממלכת החיות.

מקורות:

מחקר על קניבליזם ברחם אצל כרישי חול - National Geographic 
אסטרטגיות הורות בטבע - Scientific American 
מחקר קוקיות והתאמת ביצים - Harvard Science Review 
מחקר התנהגות קניבלית בתנשמות - Journal of Animal Ecology

מקורות אלו נמצאו בסיוע Claude.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר