המוח שלנו נוטה לתעתועים – וזה עשוי להיות דבר טוב, כשמדובר בהקלה על כאב. חוקרים בינלאומיים גילו "טריק" שמפחית את תחושת הכאב ללא כל צורך בתרופות או חומרים אחרים להקלה. Claude מסייעת לנו להבין את האשליה המפתיעה.
מחקר שמפורסם בגיליון אפריל 2025 של כתב העת Pain Reports בדק האם "אשליית היד המזויפת" יכולה להפחית כאב – ואם כן, מתי וכיצד זה קורה. אשליית היד המזויפת עובדת כך: יד גומי מונחת לפני אדם, בעוד היד האמיתית שלו מוסתרת. כאשר הן יד הגומי והן היד האמיתית המוסתרת נוגעות בו-זמנית, המוח מתחיל להרגיש שיד הגומי היא למעשה חלק מהגוף.
מחקרים קודמים על האשליה הזו הראו תוצאות מעורבות – חלקם מצאו פחות כאב, אחרים מצאו יותר כאב, וחלקם לא מצאו שינוי כלל. המחקר החדש נקט בגישה חדשנית, על ידי שימוש באותו גירוי הן ליצירת האשליה והן לגרימת הכאב. מחקרים קודמים בדרך כלל השתמשו בשיטה אחת (כמו ליטוף) ליצירת האשליה ושיטה שונה לגרימת כאב. שימוש בגירוי יחיד אפשר למשתתפים להתמקד לחלוטין בתחושה אחת במקום לפצל את תשומת הלב.
במקום מגע, החוקרים במקרה זה בחרו להשתמש בחום ואור. ידיהם השמאליות של 34 משתתפים ימניים חוממו בזמן שהוסתרו מתחת לשולחן, בזמן שיד גומי על השולחן הוארה באדום. החוקרים בדקו ארבע רמות חום שונות: טמפרטורה חמה אך לא כואבת, ושלוש רמות חום כואבות בעוצמה עולה. במהלך הניסוי, המשתתפים דירגו ברציפות את הכאב שלהם באמצעות כפתור הזזה ביד ימין. זה אפשר לחוקרים לזהות בדיוק מתי התרחשה הפחתת הכאב.
כאשר יד הגומי הוצבה בצורה רגילה, דירוגי הכאב היו נמוכים יותר מאשר כאשר יד הגומי הונחה הפוך (כלומר, בזווית שנראית כידו של מישהוא אחר המושטת לכיוון הנבדק). האפקט מפחית הכאב הזה הופיע כמעט בכל רמות הטמפרטורה שנבדקו. הפחתת הכאב החלה מוקדם, כ-1.5 שניות לאחר תחילת החימום, ונמשכה לאורך רוב משך הגירוי. משמעות הדבר היא שהקלת הכאב מתחילה במהירות ונמשכת כל עוד האשליה נשמרת.
"הראינו שעוצמת הכאב שנתפסה הופחתה בתנאי אשליית היד המזויפת בהשוואה לתנאי הבקרה", אומר מחבר המחקר הראשי, מרטין דירְס מאוניברסיטת רוֹר בעיר הגרמנית בּוֹכוּם.
באופן מוזר, עוצמת האשליה נשארה זהה ללא קשר לטמפרטורה; המשתתפים הרגישו את אותה רמה של ‘בעלות’ על יד הגומי, בין אם הגירוי היה חמים באופן מתון או באופן כואב.
כאב אינו חוויה חושית פשוטה; הוא מושפע עמוקות מגורמים פסיכולוגיים, כולל תחושת הבעלות על הגוף. כאשר אנו ‘מגלמים’ גפיים מלאכותיות דרך אשליה זו, נראה שהדבר משנה את האופן שבו אותות כאב מעובדים במוח. הדבר מרמז על כך שכאב אינו רק תגובה ישירה לגירויים פיזיים, אלא נבנה באופן פעיל על ידי המוח בהתבסס על מקורות מידע מרובים, כולל רמזים חזותיים ותחושת הבעלות על הגוף. הסיבה עשויה להיות מה שמדענים מכנים "היעדר תחושה חזותית" – כלומר, העובדה שראיית האזור הכואב או חלק הגוף הרלוונטי יכולה לשנות את האופן שבו הכאב מעובד, ולהוביל לירידה בעוצמת הכאב.
האם זה יפתור אותנו מכאבים?
המחקר פותח דלתות חדשות לניהול כאב. אם שינוי האופן שבו אנו תופסים את גופנו יכול להפחית כאב, אנו עשויים לפתח גישות חדשות לטיפול במצבי כאב כרוניים ללא צורך תרופות. "יישום פוטנציאלי אחד יהיה טיפול בתסמונת כאב אזורית מורכבת, שבה חולים בדרך כלל חווים כאב ונפיחות ביד", אומר דירס.
פעם חשבנו שכאב הוא פשוט: נפגעת – אתה מרגיש כאב. עכשיו אנחנו יודעים שהמוח בונה כאב תוך שימוש בכל מידע זמין, כולל מה שאנו רואים ומאמינים לגבי גופנו. ‘היד המזויפת’ היא לא סתם טריק מגניב; זוהי הצצה לאיך שאנחנו עשויים לפרוץ יום אחד את תפיסת הכאב שלנו כדי לשפר את חיינו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו