X

האם אנחנו חיים בסימולציה? תיאוריית המחשב הגדול שגורמת למדענים להזיע

האם המציאות שלנו אמיתית, או שאנחנו חלק מתוכנית מחשב מתוחכמת? תיאוריית הסימולציה צוברת תאוצה – מניו יורק ועד עמק הסיליקון. מה פיזיקאים אומרים על זה, ולמה אילון מאסק בטוח שאנחנו חיים במטריקס?

המחשה של מדענים מסתכלים במחשב פרוץ. צילום: Midjourney

האשליה הגדולה – האם החיים שלנו הם רק קוד מחשב?

דמיינו שאתם יושבים על כיסא, מרגישים את המגע של הריפוד, מריחים את הקפה החם של הבוקר. עכשיו תשאלו את עצמכם: איך אתם יודעים שזה באמת קורה? האם יכול להיות שאתם בכלל חלק מסימולציה ממוחשבת, סוג של משחק מחשב על-אנושי?

התיאוריה שהעולם שלנו אינו "אמיתי" אלא מתוכנת בתוך מחשב על מתקדם אינה רעיון חדש, אבל ChatGPT הסביר לנו שבשנים האחרונות היא מקבלת תמיכה גם מצד מדענים ופיזיקאים רציניים. אפילו אילון מאסק הצהיר כי יש "סיכוי של מיליארד לאחד שאנחנו לא חיים בסימולציה", כלומר, לדעתו – רוב הסיכויים שאנחנו כן.


איך זה בכלל אמור לעבוד?

על פי הפיזיקאי ניק בוסטרום, מי שהעלה לראשונה את "תיאוריית הסימולציה" במאמר מדעי בשנת 2003, ייתכן מאוד שציוויליזציות מתקדמות מספיק פיתחו כוח מחשוב עצום שמאפשר להן להריץ סימולציות של חיים אינטיליגנטיים.

הרעיון פשוט (או מפחיד, תלוי איך מסתכלים עליו):
🔹 אם קיים יקום מתקדם יותר משלנו, סביר שהוא פיתח מחשבים שיכולים לדמות יקומים שלמים.
🔹 עם מספיק כוח חישוב, ניתן לדמות חיים עם תודעה – בדיוק כמו שלנו.
🔹 אם זה אפשרי, למה שלא נניח שזה כבר קרה – ושאנחנו הדמויות בסימולציה כזו?

לפי חישובים מסוימים, אם יש יקום אחד אמיתי ואינספור סימולציות – הסיכוי שאנחנו חיים בעולם ה"אמיתי" שואף לאפס.

ראיות (או לפחות רמזים) שאנחנו בתוך סימולציה

🚀 הפיזיקה הקוונטית משתגעת: ניסויים מראים שהחלקיקים הקטנים ביותר בטבע משנים את התנהגותם בהתאם לאופן שבו אנחנו מתבוננים בהם – כאילו הם "יודעים" שהם חלק מניסוי. מדענים טוענים שזה מזכיר מנגנוני עיבוד מידע במשחקי מחשב.

🖥 היקום דיגיטלי? חוקרים מצאו דפוסים משונים בחוקי הפיזיקה, כאילו העולם עובד על "פיקסלים" קטנים מאוד – אולי עדות לכך שהוא מתוכנת.

🎮 תקלות במערכת: דיווחים על חוויות של "דה ז’ה וו", תופעות משונות כמו "אפקט מנדלה" (כשאנשים רבים זוכרים עובדה היסטורית אחרת ממה שקרה באמת) – כל אלה גורמים לתומכי התיאוריה לחשוד שיש "באגים" בסימולציה שלנו.


אבל רגע… אולי זה סתם מדע בדיוני?

למרות הרעיונות המסקרנים, אין שום הוכחה חותכת לכך שאנחנו באמת חיים בסימולציה. פיזיקאים כמו ניל דגראס טייסון וקיפ תורן חושבים שהתיאוריה מעניינת אך ספקולטיבית מדי, ואין דרך ממשית לבדוק אותה.

בינתיים, רבים פשוט מתייחסים לתיאוריה הזו כאפשרות פילוסופית מסקרנת, שמשנה את הדרך שבה אנחנו חושבים על המציאות. האם זה באמת משנה אם אנחנו חיים בסימולציה או לא? הרי מבחינתנו – זו המציאות היחידה שאנחנו מכירים.


לסיכום: אולי אנחנו במשחק, אבל הוא מרגיש אמיתי לגמרי

🔹 יכול להיות שאנחנו חיים בתוך תוכנת מחשב? יש מדענים שחושבים שכן.
🔹 האם אפשר להוכיח את זה? עדיין לא, אבל יש רמזים מחשידים.
🔹 אם זו סימולציה – מי המתכנת? זו כבר שאלה פילוסופית…

אז בפעם הבאה שמסך המחשב שלכם יקרוס, אולי זה לא תקלה – אלא רק עדכון גרסה של היקום. 😉

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר