גל השריפות הפוקד את לוס אנג'לס הוביל להצפה של מידע סותר בתקשורת, חלקו פייק מוחלט. דיווחים על הצתה מכוונת של תאגידי נדל"ן, ניסוי צבאי כושל, התפרצות וולקנית ועוד, בלבלו את הציבור והסיטו את תשומת הלב מהגורמים האמיתיים. אז ביקשנו מ-ChatGPT שיעשה לנו סדר. הפייק והאמת:
סיבות פייק שרצו בתקשורת וברשתות החברתיות על גל השריפות בלוס אנג'לס
הצתה מכוונת על ידי קבוצות טרוריות: שמועות מופרכות טענו כי השריפות הן חלק מפעולת טרור מאורגנת של קבוצות זרות. גורמים רשמיים הפריכו זאת לחלוטין לאחר חקירות מעמיקות.
שימוש בלייזרים ממסלול לווייני: תיאוריות קונספירציה ברשתות החברתיות הציעו שהשריפות נגרמו על ידי טכנולוגיות לייזר מתקדמות שנשלחו מהחלל, כביכול כחלק מניסוי סודי או "נשק עתידני".
מעשה ידם של תאגידי נדל"ן: עלו טענות כי חברות נדל"ן יזמו את השריפות כדי "לפנות" אזורים ולבנות מחדש פרויקטים יוקרתיים, אך לא נמצאו לכך שום עדויות.
נקמה של פעילי סביבה קיצוניים: נטען כי קבוצות אקולוגיות קיצוניות הציתו את השריפות במחאה על אי-התמודדות עם שינויי האקלים. תחקירים מאוחרים יותר פסלו את האפשרות הזו לחלוטין.
הסתרת ניסוי צבאי שנכשל: שמועות ברשתות טענו כי השריפות היו תוצאה של ניסוי צבאי שהתנהל באזורים הרריים מחוץ לעיר. הצבא האמריקני הכחיש זאת באופן רשמי.
תופעות טבע בלתי מוסברות: חלק מהפוסטים טענו שהשריפות נגרמו כתוצאה מתופעות טבע מוזרות כמו התפרצות וולקנית זעירה או ברקים "יבשים", אך מומחים הסבירו כי תנאי האקלים ורוחות סנטה אנה הם הגורמים הסבירים יותר.
"הטיית מדיה" לחיפוי על הגורמים האמיתיים: תאוריות קונספירציה טענו שהמדיה הממוסדת מסתירה בכוונה את הגורמים האמיתיים לשריפות כדי להגן על אינטרסים כלכליים ופוליטיים.
השפעת הפייק ניוז
גל הפייק ניוז בלבל את הציבור והסיט את תשומת הלב מהגורמים האמיתיים ומהצורך בטיפול שורש בתשתיות ובמדיניות האקלים. יתרה מכך, השמועות פגעו באמון הציבור בממשל ובמערכות ההצלה.
עיר בוערת ותשתיות כושלות: האמת מאחורי הלהבות
בעוד הפייק ניוז מספק כותרות צבעוניות, האמת העגומה טמונה בכשלי ניהול ותשתיות.
רוחות סנטה אנה – ההצתה הטבעית: רוחות קליפורניה היבשות והחמות, שהגיעו השנה לעוצמות יוצאות דופן עם משבים במהירות של עד 160 קמ"ש, שימשו קטליזטור להתפשטות מהירה של האש באזורים המיוערים.
תקלות חשמל – הגפרור שהצית את התבערה: תשתיות חשמל ישנות ובלתי מתוחזקות תרמו לחלק מהשריפות. דיווחים מצביעים על כך שחוטי חשמל קרסו בשל הרוחות החזקות וגרמו לניצוצות קטלניים.
היעדר ניהול יערות: הכישלון בניקוי הצמחייה היבשה ובניהול נכון של היערות הפך את שטחי הטבע באזור ל"מחסן דלק" מוכן להתלקחות.
מנהיגות בחקירה: מי נושא באחריות?
עיריית לוס אנג'לס: תגובה מאוחרת ותכנון לקוי: ההתמודדות של עיריית לוס אנג'לס עם גל השריפות האחרון חשה שורה של כשלים ניהוליים שתרמו להחמרת האסון. אחת הבעיות המרכזיות הייתה היעדר תיאום אפקטיבי בין הרשויות המקומיות, מה שהוביל לתגובות איטיות ומאוחרות. דיווחים מהשטח מראים כי תושבים באזורים בסכנה קיבלו התרעות על הצורך להתפנות זמן רב לאחר שהאש כבר התקרבה לבתיהם.
בנוסף, התכנון העירוני הלקוי הקשה על הגישה של צוותי החירום. כבישים צרים ובלתי מתוחזקים באזורי הספר מנעו גישה מהירה לאזורים שנפגעו. גם מערכות הפינוי לא הצליחו להתמודד עם כמות התושבים שנאלצו לעזוב את בתיהם, דבר שגרם לעומסים כבדים על מקלטים זמניים ולתחושת כאוס בקרב הנפגעים.
חלק מהביקורת הופנתה גם אל ראש העיר קארן באס באופן אישי. עם כניסתה לתפקיד, באס הבטיחה לשפר את מערכות החירום ולחזק את תשתיות העיר. בפועל, התשתיות נותרו פגיעות, וצוותי הכיבוי המקומיים התלוננו על מחסור בציוד ובכוח אדם. פעולות כמו ניקוי צמחייה יבשה באזורים מועדפים לשריפות בוצעו בצורה חלקית בלבד, והעירייה לא הצליחה להיערך כראוי לתנאי מזג האוויר הקיצוניים שידועים מראש כגורמי סיכון בעונת החורף.
View this post on Instagram
ראשת העיר קארן בס
מושל קליפורניה: הצהרות בלי תוצאות: המושל גאווין ניוסם, שמרבה להדגיש את מחויבותו למאבק בשינויי האקלים, נחשף בגל השריפות כמי שמנהל את המשבר יותר בתקשורת מאשר בשטח. למרות התבטאויות פומביות על חשיבות ניהול יערות, שיפור תשתיות החשמל ותגבור מערכות כיבוי האש, בפועל, היוזמות שהובטחו נותרו ברובן על הנייר.
חקירות עיתונאיות העלו כי מיליוני דולרים שהוקצו לניהול יערות ושיפור תשתיות כלל לא נוצלו במלואם. תכנית מקיפה לכריתת צמחייה יבשה וניהול שטחים פתוחים, שהייתה אמורה להגן על אזורים כפריים ועירוניים כאחד, הושעתה בשל עיכובים בירוקרטיים וחוסר תיאום בין משרדי המדינה.
גם בתחום תשתיות החשמל, ניוסם ספג ביקורת חריפה. חברות החשמל המיושנות, שזכו בעבר לקנסות על רשלנותן, לא עברו שדרוגים משמעותיים תחת ניהולו. ניצוצות ממערכות חשמל קרסו היו גורם משמעותי לשריפות האחרונות, אך המושל, למרות הצהרותיו הנחרצות, לא השכיל להוביל רפורמה מקיפה בתשתיות.
במישור האסטרטגי, ניוסם נכשל בהקצאת משאבים מספקים לצוותי החירום. דיווחים הראו כי צוותי כיבוי מחלקים שונים במדינה נאלצו לפעול עם ציוד מיושן ובמחסור בכוח אדם, מצב שלא הולם מדינה כמו קליפורניה, המתמודדת מדי שנה עם שריפות מסוכנות.
למרות ביקוריו הפומביים בשטח וניסיונותיו להציג חזית מאוחדת, המושל מצטייר כמי שעסוק יותר בקמפיינים תקשורתיים מאשר בניהול רפורמות שורשיות שיכלו למנוע את האסון הבא.
View this post on Instagram
מושל קליפורניה גאווין ניוסם
להבת האמת מול תבערת הפייק
השריפות בלוס אנג'לס חושפות לא רק משבר אקלימי ותשתיות כושלות, אלא גם את הסכנה של מידע כוזב שמסיט את הדיון מהפתרונות הנחוצים. על מנת למנוע אסונות דומים, דרושה פעולה מיידית לשיפור התשתיות, חיזוק מערכות החירום – ולחינוך הציבור להתמודדות מושכלת עם מידע ברשת.
מקורות: דו"ח שינויי אקלים בקליפורניה, אוניברסיטת סטנפורד, דצמבר 2024; "מערכת החשמל בקליפורניה: ניתוח תקלות", לוס אנג'לס טיימס, ינואר 2025; חקירת רשתות חברתיות על פייק ניוז, ה-CNN, ינואר 2025.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו