X

בעולם שנכתב ביד ימין: ההיסטוריה המורכבת של שמאליים

במשך מאות שנים, שמאליים חיו בעולם הפוך עבורם שבו יד שמאל הייתה סמל לסטייה, למזל רע, ולחריגות • מהתפיסות הדתיות ועד למדעים, השמאליים נאלצו לתמודד עם התאמות ליד ימין ןהגנה על זהותם • אבל במילניום ה-3, אין לאיש ספק − מביבי ועד ביבר, שמאליים הם בעלי כישורים גבוהים!

גל גדות. צילום: איי.פי.

השמאליות, המתבטאת בהעדפה להשתמש ביד שמאל לביצוע פעולות יומיומיות, היוותה נושא מרתק לדיון לאורך ההיסטוריה האנושית. בעוד שכ-10% מאוכלוסיית העולם הם שמאליים, החברה האנושית נטתה להעדיף את הימניות, תופעה שהובילה להטיות תרבותיות, דתיות, חברתיות ואף מדעיות. התופעה מעוררת שאלות רבות: מדוע קיימות הטיות אלו? מה מקורן ההיסטורי? וכיצד השתנה היחס לשמאליים עם השנים? שאלנו את ChatGPT:


הקשרים דתיים ותרבותיים: שמאליים בשוליים החברתיים

שמאליים זכו למוניטין שלילי במסורות רבות, לעיתים קרובות כתוצאה מתפיסות דתיות ותרבותיות שראו בשמאליות סימן לפגם או רוע.

  • קונוטציה שלילית: בלשונות אירופאיות רבות, מילים הקשורות לשמאל קיבלו משמעות שלילית. לדוגמה, המילה "sinister" בלטינית מתורגמת גם ל"שמאלי" וגם ל"מבשר רעות". שפה זו, שהשפיעה רבות על התרבות המערבית, העמיקה את ההטיה כלפי שמאליים.

  • דתות נגד שמאלנות: בנצרות, ישו מתואר כיושב לימינו של האל, סימן לכוח וחסד, בעוד שהשמאל נקשר עם הרשעים. ביהדות, ישנה אזכור לפסילת כהנים שמאליים משירות בבית המקדש, על אף שהדבר נחשב לא תקין כיום. במסורת האסלאמית, השימוש ביד שמאל נחשב לא נקי, מה שמוביל לכך שרוב המוסלמים מנסים להימנע מלהשתמש בה בפעולות יומיומיות חשובות.

  • מזרח ודרום אסיה - בין טוהר לטאבו: 

    באזורים אלו שמאליות נתפסה לעיתים קרובות כמשהו שלילי או לא הולם. בהודו, יד שמאל מזוהה עם פעולות טמאות ולכן נחשבה לא מתאימה לאכילה או הענקת ברכות. ביפן המסורתית, שמאליים נתקלו בקשיים חברתיים, ונשים שמאליות סבלו מדעות קדומות. הן נחשבו לפחות ראויות לנישואין בשל התפיסה שהשמאליות מעידה על חוסר סדר או חריגה מהנורמות החברתיות, ולעיתים נדחקו לשוליים החברתיים. התפיסות האלו נבעו בין היתר ממוסכמות חברתיות מוקדמות שהעדיפו אחידות. 

ביפן המסורתית נשים שמאליות סבלו מדעות קדומות ונחשבו לפחות ראויות לנישואין, צילום: מידג'רני

השפעות חינוכיות וחברתיות: "אימון מחדש" 

החינוך המודרני, שהתבסס במידה רבה על נורמות חברתיות קדומות, שימר לעיתים קרובות את ההטיה נגד שמאליים.

  • חינוך כופה: עד לא מזמן, ילדים שמאליים במערכות החינוך ברחבי העולם נאלצו לעבור "אימון מחדש" ולכתוב ביד ימין. תופעה זו נמשכה במקומות מסוימים אפילו עד המאה ה-20. ברית המועצות, לדוגמה, הייתה ידועה בשיטות דיכוי של שמאליים, כחלק ממדיניות רחבה יותר של אחידות ואחידות.

  • השפעות על הבריאות וההתפתחות: המחקר מראה שכפייה לשנות את היד הדומיננטית עלולה לגרום לבעיות פסיכולוגיות, כמו חרדה, דיכאון, גמגום, והפרעות קשב וריכוז. בנוסף, שמאליים שנאלצו להשתמש ביד ימין סבלו לעיתים מקשיים מוטוריים, שכן מוחם לא היה מותאם לכך באופן טבעי.

"חינוך מחדש". ילדים נדרשו לכתוב כמו שצריך, ביד ימין, צילום: מידג'רני

השפעות מדעיות: תופעה שדורשת הסבר

בעבר, מדענים התייחסו לשמאליות כאל תכונה חריגה שדורשת הסבר, ולעיתים אף תיקון.

  • המאה ה-19: ראשית ההטיה המדעית: בעידן שבו הביולוגיה והאאוגניקה, תחום מדעי וחברתי ששאף "לשפר" תכונות תורשתיות באמצעות מניפולציות על הרבייה האנושית, צברו פופולריות, חוקרים ניסו לקשר בין שמאליות לסטיות בריאותיות ונפשיות. חלקם טענו ששמאליים נוטים יותר לפציעות, תמותה מוקדמת, ואף הפרעות נפשיות. 

  • התפתחויות במאה ה-20: בשנות ה-80, סטנלי קורן, פסיכולוג אמריקאי-קנדי ומחבר, הידוע בעיקר בזכות עבודתו בתחום חקר האינטליגנציה וההתנהגות של כלבים, כמו גם מחקריו על שמאליות והשפעותיה על חיי האדם, עורר סערה כשהציג את הרעיון ששמאליים חיים פחות מימניים. מחקרים עדכניים יותר הצביעו על כך שטענות אלו אינן מדויקות, ושלא קיימים הבדלים משמעותיים בתוחלת החיים.

  • מחקר עכשווי: חקרים עדכניים חשפו שגם לשמאליים יש יתרונות ייחודיים. למשל, יכולות קוגניטיביות גבוהות בתחומים כמו מתמטיקה, הנדסה וספורט. בנוסף, שמאליים נוטים להצטיין בסביבות שמחייבות חשיבה מהירה, כמו טניס, איגרוף או שחמט.

יכולות מתמטיות גבוהות. אלברט איינשטיין, צילום: GettyImages

שמאליות ותורשה: חידה גנטית מרתקת

השאלה האם שמאליות עוברת בתורשה מעסיקה מדענים זה עשרות שנים. מחקרים מראים ששמאליות מושפעת גם מגורמים גנטיים וגם מסביבתיים. הסיכוי להולדת ילד שמאלי עולה אם אחד מהוריו שמאלי, אך התורשה אינה מוחלטת. חוקרים גילו מספר גנים שעשויים להיות קשורים לשמאליות, כמו LRRTM1, המשפיע על מבנה המוח. עם זאת, השפעת הסביבה, כמו לחצים חברתיים, משחקת גם היא תפקיד משמעותי בעיצוב היד הדומיננטית. השמאליות נותרה תעלומה ביולוגית מרתקת.

שמאלית זה עניין של תורשה? הנסיך וויליאם וסבתו המלכה אליזבת ה-2, צילום: מידג'רני

שמאליות בימינו: הכלה ומוצרים מותאמים

במהלך המאה ה-20 וה-21, חל שינוי מהותי בגישת החברה כלפי שמאליים. במקום להיאבק בתכונה זו, חברות רבות החלו לחגוג את הייחוד שבה.

  • עלייה במספר השמאליים: בארצות הברית, שיעור הכותבים ביד שמאל עלה מ-2% ל-12% מאז שנות ה-70, שינוי המעיד על ירידה משמעותית בלחץ החברתי על ילדים שמאליים.

  • שמאליים בחברה המודרנית: כיום, תעשיות רבות מייצרות מוצרים מותאמים במיוחד לשמאליים, החל ממספריים ועד כלי כתיבה וגיטרות. יתרה מכך, שמאליים זוכים לייצוג טוב יותר בתקשורת, וב-13 באוגוסט מדי שנה מצוין יום השמאליים הבינלאומי, שמטרתו להעלות את המודעות לאתגרים הייחודיים שלהם.


מביבי ועד ביבר: שמאליים מוכשרים

למרות ההטיות ההיסטוריות, שמאליים רבים הפכו לדמויות מרכזיות בתחומים שונים. הנה רשימה של כמה מהידוענים השמאליים המוכרים והמרשימים ביותר: רשימה זו מציגה את הגיוון הרחב בתחומי ההשפעה שבהם שמאליים בולטים – ממדע, דרך אמנות ועד ספורט.  

לאונרדו דה וינצ'י, בנימין נתניהו, פול מקרטני, הנסיך ויליאם, המלכה אליזבת ה-2, ביל גייטס, גל גדות, ברק אובמה, שריל סנדברג, אלברט איינשטיין, מרי קירי, הלן קלר, ג'ימי הנדריקס, סטיב ג'ובס, רפאל נדאל, אדל, ג'סטין ביבר, נועה קירל

לסיכום, השמאליות עברה דרך ארוכה מהיותה "תכונה חריגה" למשהו הנחשב לנורמלי ואף ייחודי. תפיסות דתיות ותרבותיות, בשילוב עם גישות חינוכיות ומדעיות מוטות, תרמו להדרה ולהכפשה של שמאליים לאורך ההיסטוריה. עם זאת, בזכות מחקרים עדכניים ושינויי גישה חברתיים, היחס לשמאליים הפך מקבל, ואף מעריך את התרומה המיוחדת שלהם לחברה.

מקורות: The Collector: The History of Left-Handedness, Stanley Coren Studies on Left-Handedness

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר