בעיר העתיקה אסוס שבטורקיה, התגלתה לאחרונה פנינה היסטורית – בית מרחץ שמור היטב מתקופת האימפריה העות'מאנית המוקדמת, הכולל מערכת חימום תת-רצפתית מתקדמת. תגלית זו מספקת הצצה מרתקת לאדריכלות וההנדסה של אותה תקופה.
מערכת חימום מתקדמת מהמאה ה-5
פרופסור נורטין ארסלן, ראש צוות החפירות, מסביר כי בית המרחץ מאפשר להבין את הטכניקות ההנדסיות שהיו בשימוש באותם ימים, כולל חימום תת-רצפתי ושימוש מושכל במים. "זו דוגמה נדירה שמראה עד כמה המערכות האלו היו מתקדמות," אמר ארסלן.
בית המרחץ מכיל חדרים ייעודיים, כמו חדר הלבשה וחדרי חימום, שדרכם זרם אוויר חם מתחת לרצפה. מערכת זו, שנקראת היפוקאוסט, שימשה לחימום הרצפה והחדרים מעליה, תוך יצירת חוויית ספא מפנקת במיוחד לאותם ימים.
המאה החמישית לספירה
כתובת מסתורית מהמאה החמישית לספירה
במהלך החפירות, התגלה פריט נוסף יוצא דופן: שבר שיש ששימש כרצפה, עליו חרוטה כתובת המתוארכת לשנת 480 לספירה. הכתובת כוללת מידע על ניהול כספי, מיסוי, חוקים עירוניים ובעלות על קרקעות בתקופת שלטונו של הקיסר זנו מהאימפריה הביזנטית.
"אנחנו עדיין מנתחים את הכתובת הזו," מסביר פרופ' ארסלן. "היא עשויה לחשוף פרטים מעניינים על האופן שבו החיים התנהלו באותה תקופה, וזה מידע בעל ערך רב לחוקרים."
אסוס: עיר של היסטוריה ותרבויות
העיר אסוס ממוקמת בגבולות הכפר בהרמקאלה שבמחוז איבג'יק, וטובלת בהיסטוריה רבת שנים. העיר נבנתה במיקום אסטרטגי, על גבעה געשית המשקיפה על הים האגאי והאי לסבוס. לאורך השנים, היא שימשה בית לתרבויות רבות, כולל היוונים, הרומאים, הביזנטים והעות'מאנים.
אסוס היא גם יעד תיירותי פופולרי, בעיקר בקיץ, הודות לאתריה ההיסטוריים ושילוב הנופים הפסטורליים שלה עם מורשת עשירה.
אסוס, עיר מרתקת
חפירות שנמשכות דורות
החפירות הראשונות בעיר נערכו במאה ה-19 על ידי ארכיאולוגים אמריקאים. לאחר הפסקה ארוכה, הן חודשו בשנת 1981 על ידי צוותים טורקיים, ומאז, מדי שנה, עולות תגליות חדשות שמאירות פינות נסתרות מהעבר.
מבט קדימה
התגלית האחרונה, עם מערכת החימום התת-רצפתי והכתובת ההיסטורית, היא עוד חלק בפאזל שמסייע להבין את האדריכלות, ההנדסה והחיים התרבותיים של העות'מאנים והביזנטים.
מקורות שסייעו בהכנת הכתבה:
Anadolu Agency
Archaeological Institute of America
Nature Journal
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו