X

מה מהירות המוח שלנו במונחים של מחשב? התשובה משפילה

מחקר חדש חושף שהמוח שלנו איטי בהרבה ממה שחשבנו. המדענים מצביעים על כך שהמוח חושב מחשבה אחת בכל פעם, למרות קליטת מיליארדי ביטים מהחושים

המוח האנושי עובד במהירות נמוכה מאוד. אילוסטרציה. צילום: מערכת feedy באמצעות Midjourney

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרי המוח ג'ייו ז'נג ומרקוס מייסטר במכון הטכנולוגי של קליפורניה (המכונה “קאלטק”) חשף כי המוח האנושי מעבד מחשבות במהירות של 10 סיביות בשנייה (10bps) בלבד. ממצא זה, שפורסם לאחרונה בכתב העת Neuron, מדגיש פער בין כמות המידע החושי העצומה שגופנו אוסף לבין הקצב האיטי בהרבה שבו המוח שלנו מעבד מידע זה.

המחקר מצא כי בעוד שהמערכות החושיות של גוף האדם מעבדות נתונים על הסביבה במהירות של מיליארד סיביות בשנייה, המוח מעבד אותות אלה בכ-10 סיביות בשנייה בלבד. משמעות הדבר, לפי מייסטר, מרצה למדעי החיים במוסד, היא ש"בכל רגע, אנחנו מחלצים רק 10 סיביות מתוך הטריליון שהחושים שלנו קולטים, ומשתמשים באותן עשר כדי לתפוס את העולם סביבנו ולקבל החלטות".

הדבר מעלה שאלות לגבי האופן שבו המוח מסנן את כמות המידע שהוא מקבל, במיוחד בהתחשב בכך שהוא מקבל כ-20,000 עד 30,000 החלטות בכל יום. למרות שיש לו מעל 85 מיליארד נוירונים, כאשר כשליש מהם ממוקמים בקליפת המוח האחראית על תהליכי חשיבה מתוכחמים, קיבולת העיבוד האיטית של המוח נמוכה בהשוואה למהירות איסוף הנתונים ברמת הגיגה-ביט לשנייה של מערכת העצבים ההיקפית.

הממצאים מגלים כי המוח האנושי מעבד מחשבות אחת בכל פעם, ויוצר תור איטי וצפוף למרות קבלת קלטים חושיים מרובים. סגנון עיבוד זה מיוחס למנגנונים שירשנו מההיסטוריה האבולוציונית שלנו. "אבותינו בחרו נישה אקולוגית שבה העולם נע לאט מספיק כדי לשרוד. למעשה, (אפילו) המהירות של 10 סיביות לשנייה נחוצה רק במקרי קיצון, ורוב הזמן הסביבה שלנו משתנה בקצב איטי בהרבה", כתבו החוקרים.

המוח האנושי, צילום: Anucha Tiemsom / Shutterstock

לצוואר הבקבוק הזה במהירות העיבוד יש השלכות על פיתוח ממשקי מוח-מחשב. אפילו טכנולוגיות עתידניות, כמו אלו המפותחות על ידי חברת Neuralink של אילון מאסק, אינן יכולות לעקוף את מגבלות מהירות העיבוד במוח. "צוואר הבקבוק של 10 סיביות בשנייה יישאר זהה ללא קשר לעוצמת המכונה המיועדת לשפר את המחשבה האנושית, שכן המוח האנושי יישאר צוואר בקבוק בלתי נמנע", ציינו החוקרים.

המחקר נוגע גם במגבלות של ריבוי משימות. מחקרים קודמים הראו שריבוי משימות הוא מיתוס, ושחקן שחמט יכול לשחק מנטלית רק רצף אפשרי אחד של מהלכים בכל פעם, ולא מספר רצפים במקביל. הדבר מדגיש את חוסר היכולת של המוח לעבד מחשבות מרובות במקביל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר