לפי הצהרה חדשה של האגודה הגרמנית לסוכרת (DDG), תרופות לטיפול בסוכרת מסוג 2 שניתנות בהזרקה, ולאחרונה צברו פופולריות גם להפחתת משקל, עשויות להוביל לעלייה בהריונות. זאת מכיוון שהן מכילות חומרים פעילים שידועים כאגוניסטים של קולטני GLP-1, שנקשרו לשיפור בפוריות עקב הפחתת משקל וייצוב הורמונלי.
"נשים רבות שסובלות מעודף משקל חמור מעריכות בחסר את ההשפעות של הטיפול עם אנלוגים של GLP-1 על המחזור שלהן; אפילו הפחתת משקל של 5%-10% יכולה לנרמל את הביוץ", אמרה אוטה שפר-גרף, רופאה בכירה במרכז הסוכרת לנשים הרות בבית החולים סנט ג'וזף בברלין וחברה ב-DDG.
התופעה של עלייה בהריונות בקרב הנוטלות תרופות אלו זכתה לכינוי "תינוקות אוזמפיק" בעולם דובר האנגלית. תרופות כמו אוזמפיק, ווגובי ומנג'ארו, המשמשת לטיפול בסוכרת מסוג 2, נכללות בקטגוריה זו.
ה-DDG מציין כי הפחתת משקל משפרת את הפוריות – לא רק דרך הירידה במשקל, אלא גם על ידי שיפור הרגישות לאינסולין וייצוב רמות ההורמונים. נשים הסובלות מעודף משקל חמור לעתים קרובות מתקשות להיכנס להריון, בשל חוסר איזון הורמונלי ומטבולי. ועדת התרופות הגרמנית מדגישה כי התרופות הללו עלולות גם לפגוע ביעילות של גלולות למניעת הריון. פגיעה זו יכולה להתרחש בשל תופעות לוואי כמו הקאות ושלשולים, או בגלל שהקיבה מתרוקנת לאט יותר, מה שמשפיע על ספיגת אמצעי מניעה אוראליים.
"לתרופות אלו יש פוטנציאל גדול – אך השימוש בהן דורש פיקוח רפואי צמוד וייעוץ אישי, כדי לנצל ביעילות את ההזדמנויות ולמזער סיכונים", הדגישה שפר-גרף. הצורך בפיקוח רפואי קריטי כדי להבטיח שהמטופלות מודעות במלואן להשפעות האפשריות על הפוריות וחשיבות אמצעי המניעה אם הריון אינו רצוי.
סוכנות התרופות האירופית (EMA) ממליצה שלא להשתמש בתרופות במהלך הריון והנקה. במחקרים בבעלי חיים נצפו השפעות על התפתחות העובר הקשורות לתרופות. לנשים שמעוניינות להרות מומלץ להפסיק את נטילת התרופות לפחות חודשיים מראש, כדי למנוע סיכונים פוטנציאליים לעובר.
התרופות עשויות גם לעזור לנשים עם סוכרת ותסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), הפרעה הורמונלית שלעתים קרובות מובילה לאי פוריות. "אנלוגים של GLP-1 מציעים אפשרות מבטיחה למטופלות אלו, הסובלות לעתים קרובות מרצון בלתי ממומש לילדים", ציינה שפר-גרף. על ידי שיפור הרגישות לאינסולין וייצוב רמות ההורמונים, טיפולים אלה מספקים דרך חדשה לנשים המתמודדות עם מצבים אלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו