X

איך לוויינים ועזים יחזו יחד רעידות אדמה והתפרצויות געשיות?

ב-2025 מתכוונים מדענים גרמנים לשגר לחלל לוויינים שתפקידם לעקוב אחר התנהגות של עזים על כדור הארץ, ועל ידי כך הם מקווים לחזות מראש אסונות טבע

הר הגעש "האי הלבן" בניו זילנד. צילום: איי.פי

מדענים במכון מקס פלנק להתנהגות בעלי חיים, בהובלת מרטין ויקלסקי, עומדים לשגר לוויינים משלהם’ כחלק מפרוייקט 'איקרוס' למעקב אחר התנהגות בעלי חיים מהחלל. במקור תכננו החוקרים לשגר לוויין משותף עם מקבילים ברוסיה, אך בעקבות ההחלטה להפסיק את שיתוף הפעולה עם רוסיה בשל אתגרים לוגיסטיים לאחר הפלישה לאוקראינה, כעת הם ישגרו לוויין נפרד.

לוויין ה"קיובסאט" (כלומר לוויין בצורת קובייה) הראשון בפרויקט איקרוס, שצפוי להיות משוגר במהלך השנה הבאה, יאפשר לצוות להתחיל את מחקרם על תנועות בעלי חיים בקנה מידה עולמי. "אנחנו מקווים לשגר צי של כשישה לוויינים, וליצור רשת תצפית גלובלית, שלא רק תספק פרטים על תנועות חיות בר ובריאות בעלי חיים ברחבי כדור הארץ, אלא תחשוף כיצד יצורים מגיבים לתופעות טבע כמו רעידות אדמה", מצוטט ויקלסקי ב-CNN.

תכנית איקרוס התאפשרה הודות למהפכה בטכנולוגיית התיוג, הכוללת משדרים דיגיטליים זעירים, שמשתמשים בסוללות ליתיום קטנות ומכשירי GPS זולים וזמינים, המאפשרים יצירת תגים במשקל של כמה גרמים בלבד. "זה יספק לנו כמות עצומה של מידע על התנהגות בעלי חיים" ציין ויקלסקי.

הרעיון המרכזי של התוכנית הוא לחקור את יכולתם של בעלי חיים לחזות אירועים טבעיים, כמו רעידות אדמה והתפרצויות געשיות. התצפית על התנהגות חריגה של בעלי חיים לפני אסונות טבע ידועה מזה מאות שנים. הגרדיאן מצטט את תיאוריו של תוקידידס על חולדות וכלבים שנטשו את העיר הליקה בשנת 373 לפני הספירה לפני רעידת אדמה.

מחקרים קודמים הצביעו על כך שלבעלי חיים עשויה להיות יכולת לצפות אסונות טבע. למשל, בניסויים שנערכו בסיציליה על מדרונות הר אֶטְנַה, חיישנים הראו שעזים הפכו עצבניות לפני התפרצות, וסירבו לעלות למרעה גבוה יותר, שבתנאים רגילים היו עולות אליו בשמחה. בהרי אברוצו באיטליה, כלבים ובעלי חיים אחרים הראו יכולת לחזות שבע מתוך שמונה רעידות אדמה גדולות במשך 12 שנים. החוקרים עקבו אחר כלבים, כבשים ובעלי חיים אחרים באזור, ומצאו דפוסי התנהגות חזויים דומים. "מצאנו שהתנהגות העזים די טובה בחיזוי התפרצויות געשיות גדולות", אמר ויקלסקי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר