לילדים, במיוחד פעוטות וילדי גן, יש יכולת להפתיע מבוגרים במעשיהם המסוכנים לשלומם. אחד הגילויים המטרידים שהורים עלולים לחוות הוא כשילדם מכניס חפץ קטן, כמו חלק של לגו, לאף. למה ילדים חושבים שזה הגיוני, ואיך מבוגרים צריכים להגיב לכך? שאלנו את Claude.
בית החולים לילדים בקווינסלנד דיווח בעשור האחרון על יותר מ-1,650 ילדים שהגיעו למחלקת המיון עם חפצים זרים תקועים באף. בין החפצים הנפוצים ביותר היו חלקי לגו, חרוזים, כדורים, סוללות, כפתורים ועפרונות צבעוניים.
מדוע ילדים מכניסים חפצים לאף?
1. סקרנות טבעית
פעוטות הם יצורים סקרניים מטבעם. במהלך שנות הגיל הרך והגן, ילדים חוקרים את סביבתם באמצעות החושים שלהם; הם נוגעים, טועמים, מריחים, מקשיבים ומתבוננים בכל דבר סביבם. זהו חלק טבעי מהתפתחותם, והדרך העיקרית בה הם לומדים על העולם.
2. חיקוי
ילדים צעירים מחקים את מה שהם רואים. מחקרים מאשרים שחיקוי ממלא תפקיד חיוני בהתפתחות הילד. כשילד מחקה פעולות יומיומיות, כמו לנגב את האף או לאכול, הוא עשוי לנסות לחקות זאת גם עם חפצים שונים.
3. חוסר הבנה של סיכונים
לפעוטות אין את היכולת הקוגניטיבית להבין את ההשלכות של הכנסת חפצים לאף או לפה. זה יכול להיות שילוב מסוכן.
מה לעשות במקרה שילד הכניס חפץ לאף?
- הישארו רגועים: הילד יגיב לרגשות שלכם;
- העריכו את המצב: האם אתם רואים את החפץ? האם הילד במצוקה?
- עודדו את הילד לנשוף בעדינות מהאף;
- צאו החוצה לשמש: חשיפה קצרה עשויה לגרום להתעטשות, שתעזור לשחרר את החפץ – שכן כשליש מהאוכלוסייה, כולל ילדים, נוטים להתעטש באור שמש;
- לעולם אל תנסו להוציא את החפץ בעצמכם עם פינצטה או מקלוני אוזניים.
במקרה של קשיי נשימה, חשד לחפץ חד או סוללת כפתור, פנו מיד לקבלת טיפול רפואי. סוללות כפתור יכולות לגרום לכוויות ונזק לרקמות תוך 15 דקות בלבד.
צעדי מניעה:
- שמרו חפצים קטנים ומפתים מחוץ להישג ידם של ילדים;
- למדו את הילדים לא להכניס חפצים לאף או לפה;
- השגחה היא המפתח;
- העדיפו מוצרים בטוחים יותר (למשל, כאלה שאינם מכילים סוללות כפתור).