X

למה אנחנו אוהבים להפחיד את עצמנו? הפסיכולוגיה של הפחד

סרטי אימה, רכבות הרים, רכבות שדים, בנג’י, צניחה חופשית, טיפוס הרים – למה אנחנו כל כך נמשכים לפעילויות שגורמות לנו לצרוח ולהזיע מרוב פחד?

רכבת הרים (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

האם תהיתם פעם למה אנשים משלמים כסף כדי לצפות בסרטי אימה, לעלות על רכבת הרים, או לקפוץ מגובה עצום כשכל מה שמונע מהם להתנגש בעוצמה קטלנית בקרקע הוא חבל או חתיכת בד? מסתבר שיש סיבות טובות למשיכה שלנו לפחד מבוקר – והן אפילו טובות לבריאות. Claude מסבירה.

הכימיה של הפחד

כשאנחנו נחשפים לפחד בסביבה בטוחה – כמו לונה-פארק, בית קולנוע או צניחה עם מדריך – הגוף שלנו עובר תהליך מרתק: אדרנלין משתחרר לגוף, קצב הלב עולה, הנשימה מתגברת ולחץ הדם עולה.

עד כאן הכל זהה לתהליך שקורה במצבים מפחידים ‘אמיתיים’ – אבל בניגוד אליהם, כאן אנחנו יכולים להפסיק את החוויה בכל רגע. וכשהפחד חולף, הגוף משחרר דופמין – הורמון האושר – שיוצר תחושת הנאה והקלה.

חיזוק קשרים חברתיים

בנוסף, מחקרים מראים שחוויות פחד משותפות מחזקות קשרים בין אנשים. כשאנחנו חווים פחד יחד עם אחרים, הגוף משחרר אוקסיטוצין – הורמון האהבה – שמעודד התנהגות חברתית ויצירת קשרים.

"זו הסיבה שאנשים אוהבים ללכת לסרטי אימה בדייטים או עם חברים", מסבירים החוקרים באחד מהמחקרים הללו. "החוויה המשותפת של הפחד מקרבת בין אנשים".

אימון לחיים האמיתיים

אחת התגליות המפתיעות ביותר היא שצריכת תכני אימה עשויה לעזור לנו להתמודד טוב יותר עם פחדים אמיתיים. מחקר שנערך באוניברסיטת אַרְהוּס בדנמרק גילה שאנשים שצורכים תכני אימה באופן קבוע התמודדו טוב יותר עם מגפת הקורונה מאשר אלה שנמנעים מתכנים כאלה.

"זה כמו אימון מנטלי", מסבירים החוקרים. "כשאתה חווה פחד בסביבה בטוחה, אתה מפתח כלים להתמודדות עם פחד במצבים אמיתיים".

התועלות הנסתרות

מחקר אחר מצא שביקור ב"בית רפאים" הוביל לירידה בפעילות המוח בתגובה לגירויים ולפחות חרדה לאחר מכן. במילים אחרות, חוויות פחד מבוקרות יכולות לעזור לנו להירגע.

למה זה עובד?

המפתח הוא בשליטה. כשאנחנו צופים בסרט אימה או נכנסים לבית רפאים, אנחנו יודעים שאנחנו בטוחים ויכולים להפסיק בכל רגע. כך, אנחנו חווים את הריגוש בידיעה שאין כאן סיכון ממשי.

המסקנה המפתיעה היא שלהפחיד את עצמנו מדי פעם יכול להיות דבר טוב. זה מחזק קשרים חברתיים, עוזר לנו להתמודד עם פחדים אמיתיים, משחרר הורמונים שגורמים לנו להרגיש טוב ומלמד אותנו על עצמנו.

אז בפעם הבאה שאתם מתלבטים בין קומדיה לסרט אימה – אולי כדאי דווקא לבחור דווקא באפשרות המפחידה יותר. זה טוב לבריאות!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר