מחקר חדש חושף ממצאים מדאיגים על נוכחות גבוהה מהצפוי של כימיקלים מסוימים בקצף כיבוי אש, מה שמעלה שאלות לגבי הבטיחות של אמצעי הכיבוי הנפוצים. נעזרנו ב-Claude כדי לצלול אל הממצאים שמעלים באש את כל מה שידענו לגבי כיבוי שרפות (וכן, אנחנו מבטיחים להפסיק עם בדיחות הקרש).
חוקרים מאוניברסיטת ניו-סאות’ וויילס בסידני גילו כי רמות החומצה הפרפלואורואוקטנואית המסועפת (PFOA) בקצף כיבוי אש כפולות ממה שחשבו עד כה. 50% מהחומה בקצף הכיבוי הוא בצורה מסועפת, מה שמכפיל את הריכוז שלו בסביבה לאחר זמן.
החומר בעל השם הארוך והמסובך מוגדר כחומר מסרטן בבני אדם על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן – אבל הסיבה שהחוקרים רצו למדוד אותו היתה בכלל הגדרתו כ-PFAS – "כימיקלים נצחיים", כלומר פלסטיקים שאינם מתפרקים במהירות. משפחת חומרים זו כוללת כ-14,000 כימיקלים סינתטיים, אך רק שלושה מהם נמדדים ומנוטרים באוסטרליה.
הנתונים מעוררים דאגה, מכיוון ש"כימיקלים נצחיים" נמצאים כיום לפי הערכות בגופם של יותר מ-99% מאוכלוסיית העולם, בעקבות כך שהם מזהמים מקורות מים, כולל מי שתייה, ודרכם גם בעלי חיים שאנו אוכלים. לחומרים אלה נדרשות מאות או אלפי שנים לפירוק טבעי, ולכן השפעתם ארוכת טווח, גם עלינו וגם על הסביבה.
מחקרים קושרים PFAS לשורה של בעיות בריאותיות, כמו משקל לידה נמוך בתינוקות, רמות כולסטרול גבוהות, פגיעה בתפקוד הכליות, מחלות בבלוטת התריס, שינויים ברמות הורמוני המין, תגובה מופחתת לחיסונים וסרטן בכבד, בכליות ובאשכים. לכן, לאחרונה נקבעה בארה"ב מגבלה של 4 ננוגרם לליטר ל-PFOA במי שתייה. אוסטרליה מציעה גבול של 200 ננוגרם לליטר. בכל אופן, מחקר בינלאומי מצא שמקורות מים רבים בעולם חורגים משתי המגבלות הללו.
החוקרים מפתחים שיטות חדשות לטיפול בבעיה, כמו זיהוי תהליך חדש לפירוק “כימיקלים נצחיים”, שימוש במתכות אפס-ערכיות (ZVMs) בשילוב עם ויטמין B12, והצלחה בפירוק PFOA מסועף תוך 10 ימים. עם זאת, נדרש שילוב של מספר טכנולוגיות לטיפול יעיל בחומרים הללו.
החוקרים כללו במחקרם, שמתפרסם בגיליון ינואר 2025 של Water Research, מספר המלצות:
- למערכות כיבוי אש: צורך בפיתוח חומרי כיבוי חלופיים והגברת המודעות לסיכונים הסביבתיים.
- לציבור: מודעות לחשיפה אפשרית בסביבת שריפות ותשומת לב למקורות מי שתייה.
- לרגולטורים: צורך בהרחבת הניטור לכימיקלים נוספים במשפחת ה-PFAS, לצד עדכון תקני בטיחות בהתאם למחקרים חדשים.