בעיירת החוף סיימונס טאון הסמוכה לקייפטאון, אחת משלוש בירותיה של דרום אפריקה, קופי בבון מזן צ'אקְמה מטפסים על גגות, מקפצים בין בניינים ומתנדנדים על מרזבים. בעוד התיירים נהנים מהמחזה האקזוטי, תושבי הקבע מוצאים את עצמם במאבק הולך וגובר עם שכניהם. Claude מספרת לנו עוד על המאבק המתהווה בין האדם לבן דודו הרחוק.
לפי הערכות, כ-500 קופי בבון צ'אקמה חיים בחצי האי שמדרום לקייפטאון. הם נחשבים לאחד מזני הקופים הגדולים בעולם – משקלם יכול להגיע ל-40 ק"ג. התרחבות היישוב האנושי דחקה אותם גבוה יותר אל תוך שמורת הטבע "הר השולחן".
הקופים, שמצאו את עצמם בין הפטיש לסדן (או, במקרה זה, בין העיר להר), חודרים לשכונות יוקרה בחיפוש אחר מזון, תוך הפגנת התנהגות נועזת: הם פורצים למטבחים, חוטפים אוכל מצלחות במסעדות, מחטטים בפחי אשפה, משוטטים בגינות פרטיות ואף נכנסים לבתים בנוכחות דייריהם.
לדברי האקולוג ג'סטין אוריאֵיין, מנהל המכון לקהילות וחיות בר באפריקה באוניברסיטת קייפטאון, המתח בין בני האדם לבבונים נמצא בשיא חסר תקדים. "בבון בקצה (בין) שטח פראי ואורבני הוא החיה הקשה ביותר בעולם לניהול. הם חזקים, יכולים לטפס... ולומדים זה מזה: אין נוף שהם לא יכולים לכבוש".
בפועל, מתפתחת מלחמה בין הבבונים לאדם. 33 בבונים מתו בין יולי 2023 ליוני 2024 – המספר הגבוה ביותר בעשור האחרון. כמעט מחצית מהמקרים נגרמו מהיתקלויות עם הקהילה העירונית, כולל ירי ברובי אוויר, תאונות דרכים ותקיפות כלבים.
העיר קייפטאון ורשויות הפארקים מפעילות תוכנית לניהול הקונפליקט. צוותי פיקוח משתמשים בעיקר בשיטות לא קטלניות, כולל שימוש ברובי צבע להרתעת הקופים – אך התוכנית תצומצם עד סוף השנה. בינתיים, ארגון בשם Baboon Matters הגיש תביעה נגד העיר בדרישה לאמצעים ידידותיים יותר, כמו גידור ואבטחת זבל, להרחקת הקופים. הם מציעים הקמת גדרות חשמליות עם רשת תת-קרקעית, וטוענים כי אב-טיפוס שהותקן לפני 11 שנים הראה הצלחה רבה, וכי דו"ח מ-2023 כבר הציע מיקומים לגדרות כאלו.
לינדה סילק, פעילת שימור המובילה את קבוצת Cape Peninsula Civil Conservation, מדגישה את הצורך בשיתוף פעולה אנושי: "איננו צריכים להתחרות על משאבי הטבע שלנו; יש דרכים לנהל את אורח חיינו כדי למזער את ההשפעות השליליות". אוריאיין מוסיף שהגידור המוצע יכול ליצור פתרון שבו כולם ירוויחו: "הבבונים יוכלו לחפש מזון עד קצה הגדר ואיש לא יפריע להם. זו תהיה אינטראקציה שלווה לחלוטין, טובה לבני אדם ולבבונים כאחד".
בינתיים, המצב ממחיש את האתגרים העולים כאשר התרחבות עירונית פוגשת חיות בר, ומדגיש את הצורך במציאת פתרונות שיאפשרו דו-קיום הרמוני בין האדם לטבע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו