"מחלת הפרפר" (Epidermolysis bullosa) עשוי להישמע כמו שם של מחלה עדינה ויפה – אך החיים איתה קשים ומורכבים. נעזרנו ב-Claude כדי ללמוד על השם היפה שמאחוריו מסתתרת אמת כואבת.
"מחלת הפרפר" הוא כינוי לקבוצה של מחלות גנטיות נדירות, שהופכות את העור לשברירי במיוחד ונוטה להיווצרות שלפוחיות. הן מופיעות בשכיחות של כ-1 ל-50,000 ילדים, פוגעות באופן שווה בבנים ובבנות ונפוצות בכל הגזעים והמוצאים.
בסך הכל, קיימים כ-30 תתי-סוגים של המחלה, המחולקים לארבע קבוצות עיקריות. הסוג הנפוץ ביותר של המחלה, המכונה epidermolysis bullosa simplex (EBS), ומהווה כ-70% מכלל החולים, נגרם ממוטציות גנטיות המשפיעות על השכבה החיצונית של העור (אפידרמיס). בדרך כלל, הוא עובר בתורשה דומיננטית אוטוזומלית – כלומר, מספיק גן פגום אחד מהורה אחד כדי שהילד יסבול מהמחלה. במקרים נדירים הוא עובר בתורשה רצסיבית – כלומר, כאשר נדרשים שני עותקים פגומים, אחד מכל הורה.
התסמינים מתחילים להופיע בלידה או בילדות המוקדמת, וכוללים:
- עור שברירי במיוחד, שנוטה ליצור שלפוחיות;
- פגיעה משמעותית בכפות הידיים והרגליים;
- היווצרות צלקות והתעבות העור.
בצורות הקלות, המצב עשוי להשתפר עם הגיל. במקרים חמורים, לעומת זאת, הוא מוביל לזיהומים מסכני חיים, פגיעה באיברים פנימיים ותוחלת חיים מוגבלת של עד 30 שנה בלבד.
למרבה הצער, לא קיימת כיום תרופה למחלה, אך קיימים מספר טיפולים תומכים:
- טיפול בפצעים: ניקוז שלפוחיות, שימוש בתחבושות לא דביקות וכיסוי פצעים;
- טיפול תרופתי: תרופות להקלת גרד וכאב ואנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים;
- התערבות כירורגית: במקרים של היצרות הוושט ולטיפול בבעיות בתפקוד הידיים עקב צלקות.
בשנת 2023 חלה התקדמות משמעותית בטיפול במחלה: ראשית, ה-FDA אישר את השימוש בג'ל לטיפול גנטי (Vyjuvek), המיועד לחולים מגיל 6 חודשים ומעלה ומטפל בסוג ספציפי של המחלה הנגרם ממוטציות בגן הקולגן. הג’ל מחדיר עותקים תקינים של הגן לתאי החולים, וכך גורם להם לייצר עור רגיל; שנית, פותחו טיפות עיניים גנטיות על בסיס אותו ג’ל, שהצליחו לשקם את ראייתו של נער שהיה עיוור למעשה עקב צלקות בעיניים; ושלישית, אושר ג'ל בשם Filsuvez, המיוצר מקליפת עץ הליבנה, לטיפול בפצעים בחולים מגיל 6 חודשים, המיועד לסוגים מסוימים של המחלה.
ההתפתחויות הללו נותנות תקווה לחולים ומשפחותיהם, ומהוות התקדמות בטיפול באחד החוליים הקשים שקיימים כיום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו