גברים הדבקים בחוזקה בהתנהגויות ‘גבריות’ מסורתיות נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מבעיות לב וכלי דם – וכפי שאנחנו מפרטים בעזרת Claude, זה לא בגלל גורמים ביולוגיים.
הלחץ החברתי גובה מחיר בריאותי
מחקר מקיף שנערך באוניברסיטת שיקגו, ופורסם לפני חודש ב-JAMA Network Open, עקב אחר יותר מ-4,000 גברים אמריקאים מגיל ההתבגרות ועד לבגרות המוקדמת. החוקרים בדקו כיצד רמת ה"ביטוי המגדרי הגברי" – המידה שבה גברים מתנהגים בהתאם לנורמות גבריות מסורתיות – משפיעה על הסיכוי שלהם לקבל אבחון וטיפול במצבים רפואיים חמורים.
התוצאות מדאיגות מאד: גברים עם רמות גבוהות של התנהגות גברית היו בסיכוי נמוך ב-4% לקבל אבחנה של יתר לחץ דם, גם כאשר בדיקות רפואיות הראו שהם סובלים מהמצב; במקרה של סוכרת, ההשפעה הייתה דרמטית אף יותר: 15% פחות סיכוי לאבחנה כשרמות הסוכר בדם הצביעו על המחלה; גם כאשר אובחנו, גברים אלה נטו פחות לקחת את התרופות שנרשמו להם: 11% פחות סיכוי לנטילת תרופות ללחץ דם ו-10% פחות סיכוי לנטילת תרופות לסוכרת.
לא עניין כרומוזומי
"כשאנחנו מדברים על ביטוי מגדרי, איננו מסתכלים על שום דבר פיזיולוגי שעשוי להיות מושפע מכרומוזום Y", מסביר ד"ר נת’ניאל גלאסר, רופא פנימי ורופא ילדים ב-UChicago Medicine והמחבר הראשי של המחקר. "אנחנו מתמקדים אך ורק בהתנהגויות, העדפות ואמונות מדווחות, וכיצד הן דומות לאלה של עמיתים מאותו מגדר".
המחקר מצביע על בעיה חברתית עמוקה: הלחץ החברתי על גברים להיראות חזקים ועצמאיים עלול לעודד אותם להימנע מבקשת עזרה רפואית או מהכרה בבעיות בריאות. התנהגות זו עלולה להוביל לתוצאות חמורות, שכן גילוי מוקדם וטיפול בגורמי סיכון קרדיווסקולריים הם קריטיים למניעת מחלות לב בהמשך.
קריאה לשינוי
"אנחנו רואים כיצד לחצים להביע זהות – בין אם היא מבוססת על מגדר, גזע, מיניות או משהו אחר – משפיעים על התנהגויות בריאותיות", מסכם גלאסר. "השתלבות והשגת שייכות היא משימה מורכבת, ואנחנו מאמינים בחוזקה שהגברת האהדה החברתית, האמפתיה והסבלנות כלפי אחרים המתמודדים עם משימה זו תהיה טובה לבריאותם של אנשים".
המחקר מדגיש את הצורך בהתאמת מסרים בריאותיים שיפנו באופן יעיל יותר לגברים המחזיקים בתפיסות גבריות מסורתיות; פיתוח גישות חדשות לעידוד גברים לבקש טיפול רפואי מונע; ויצירת סביבה חברתית תומכת יותר, שמאפשרת לגברים לדאוג לבריאותם ללא חשש מסטיגמה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו