X

חולמים על גיל 100? הנה מה שאתם צריכים להפסיק לאכול

חולמים להגיע לגיל 100 ולשמור על בריאות טובה לאורך הדרך? לפעמים, הסוד לחיים ארוכים טמון דווקא במה שאנחנו לא אוכלים • ישנם מזונות שיכולים לקצר את תוחלת החיים ולהזיק לבריאותנו • במאמר הזה נחשוף את 6 המזונות שכדאי להרחיק מהצלחת אם אתם שואפים לשמור על חיוניות ולהגיע למאה שנה

חיים ארוכים ובריאים? יש מזונות שכדאי לשכוח מהם. צילום: המחשה - אידאוגרם

תוחלת החיים הממוצעת בעולם המערבי נעה סביב 80 שנה, אך ישנם אנשים שמצליחים להגיע לגיל 100 ואף מעבר לכך, ובכך מעוררים עניין רב בקרב חוקרים ומומחים בתחום הבריאות. תוחלת חיים ארוכה אינה רק עניין של גנטיקה; מחקרים רבים מצביעים על כך שגם לאורח החיים, ובמיוחד לתזונה, יש השפעה מכרעת על יכולתנו לחיות חיים ארוכים ובריאים. תזונה מאוזנת, המותאמת לצרכים הפיזיולוגיים ומשלבת מזונות איכותיים, יכולה לסייע במניעת מחלות כרוניות, בשמירה על משקל גוף תקין, ובהארכת תוחלת החיים באופן משמעותי.

במאמר, בסיוע ChatGPT, הצגת שישה סוגי מזונות שמומחי אריכות ימים מזהירים מפניהם, כיוון שצריכתם עשויה להשפיע לרעה על הבריאות ולפגוע באיכות החיים בטווח הארוך. ההמלצות מבוססות על מחקרים ומקורות מידע מוסמכים, מתוך מטרה להדגיש כיצד תזונה נבונה יכולה לתרום לשיפור הבריאות הכללית ולהגדלת הסיכוי לחיים ארוכים ומלאי חיוניות.

בשר מעובד

בשרים מעובדים, כגון נקניקיות, נקניקים ובשרי מעדניה למיניהם, מכילים חומרים משמרים כמו ניטרטים וניטריטים, הקשורים לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולסוגי סרטן שונים. מחקר שפורסם ב-2019 בכתב העת The Lancet מצא כי צריכת בשר מעובד קשורה לעלייה בתמותה ממחלות קרדיווסקולריות וסרטן. באזורים כחולים, כמו אוקינאווה ביפן וסרדיניה באיטליה, צריכת הבשר המעובד נמוכה מאוד, והדיאטה מתמקדת במזונות טריים ולא מעובדים.

בשרים מעובדים מכילים חומרים משמרים כמו ניטרטים וניטריטים, הקשורים לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, צילום: pixabay

סוכר מוסף

סוכר מוסף מתייחס לסוכר המוסף למזון ומשקאות במהלך תהליך הייצור או ההכנה, ולא לזה המצוי באופן טבעי במזונות כמו פירות וחלב. צריכת סוכר מוסף, הנמצא במשקאות ממותקים, ממתקים ומזונות מעובדים, קשורה להשמנת יתר, סוכרת סוג 2 ומחלות לב. מחקר שפורסם ב-2014 בכתב העת JAMA Internal Medicine הראה כי צריכת סוכר מוסף גבוהה קשורה לעלייה בסיכון לתמותה ממחלות לב. בקהילות מאריכות ימים, כמו אלו שבקוסטה ריקה ויוון, התזונה מבוססת על מזונות טבעיים עם תכולת סוכר נמוכה, והקינוחים מבוססים על פירות טריים.

צריכת סוכר מוסף גבוהה קשורה לעלייה בסיכון לתמותה ממחלות לב, צילום: pixabay

דגנים מזוקקים

דגנים מזוקקים כמו קמח לבן ואורז לבן הם דגנים שעברו תהליך עיבוד שבו הוסרו הסובין (הקליפה החיצונית) והנבט, המשמשים מקור לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. תהליך זה משאיר בעיקר את העמילן, שהופך את הדגן לפחות מזין ומעלה את רמת הסוכר בדם במהירות. צריכתם קשורה לעלייה ברמות הסוכר בדם ולסיכון מוגבר למחלות מטבוליות. מחקר שפורסם ב-2010 בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition מצא כי צריכת דגנים מלאים קשורה להפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם. באזורים כחולים, כמו ניקויה בקוסטה ריקה, התזונה עשירה בדגנים מלאים, כגון תירס מלא ושיבולת שועל.

עברו תהליך עיבוד שבו הוסרו הסובין (הקליפה החיצונית) והנבט, המשמשים מקור לסיבים תזונתיים. דגנים מזוקקים, צילום: המחשה - מידג'רני

מזון מטוגן

מזון מטוגן, במיוחד כאשר הוא מטוגן בשמנים עשירים בשומן רווי או שומן טרנס, נחשב לגורם משמעותי בסיכון למחלות לב וכלי דם, שבץ והשמנת יתר. טיגון, בעיקר בטמפרטורות גבוהות או שימוש חוזר בשמן, יוצרים תרכובות מזיקות כמו אקרילאמיד, שנמצא כקשור לסיכון מוגבר למחלות כרוניות ואף לסוגי סרטן מסוימים. מחקר מ-2015 בכתב העת BMJ מצא כי צריכת מזון מטוגן בקביעות קשורה לעלייה בתמותה ממחלות קרדיווסקולריות ובתמותה כללית. בנוסף, מזון מטוגן הוא לרוב עתיר קלוריות ודל בערכים תזונתיים, מה שמוביל לעלייה במשקל ולהתפתחות מחלות מטבוליות. בקרב אנשים בעלי תוחלת חיים ארוכה במיוחד, קיימת נטייה להעדיף שיטות בישול בריאות יותר, כגון אידוי, אפייה או אכילת מזון במצבו הטבעי, כאשר הטיגון נדיר ולעיתים אינו קיים כלל.

טיגון, בעיקר בטמפרטורות גבוהות או שימוש חוזר בשמן, יוצרים תרכובות מזיקות שנמצאו קשורות למחלות כרוניות, צילום: המחשה - מידג'רני

משקאות אלכוהוליים בכמות מופרזת

צריכת אלכוהול מופרזת נקשרת זה מכבר למגוון בעיות בריאותיות חמורות, כולל מחלות כבד, סרטן, לב וכלי דם. בנוסף, צריכה מוגזמת של אלכוהול עלולה להוביל לעלייה בלחץ הדם, פגיעה במערכת העצבים וביכולת הקוגניטיבית, וכן להשפיע לרעה על בריאות הנפש. עם זאת, צריכה מתונה של אלכוהול, ובפרט יין אדום, נחשבת למועילה בעיקר בזכות פוליפנולים ונוגדי חמצון. לפי מחקר מ-2017 שפורסם בכתב העת Circulation  צריכה מתונה של אלכוהול יכולה להפחית את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, לשפר את תפקוד כלי הדם ולהפחית דלקות בגוף. יתרה מכך, שתייה מתונה, כחלק מאורח חיים מאוזן, עשויה לתרום לתחושת רוגע וחיבור חברתי, היבטים המוכרים כמשמעותיים לבריאות הכללית. באוכלוסיות הידועות באריכות ימים ובבריאות מיטבית, כמו אלו המתרגלות תזונה ים-תיכונית, אלכוהול נצרך בכמויות קטנות ובמסגרת ארוחות מזינות. 

השפעה רעה גם על בריאות הנפש. צריכת אלכוהול מוגזמת, צילום: המחשה - מידג'רני

מזון מעובד עתיר נתרן

 

מזונות מעובדים עשירים בנתרן, כמו חטיפים מלוחים, מרקים משומרים, ארוחות מוכנות ורוטבים מתועשים, קשורים לעלייה משמעותית בלחץ הדם ולסיכון מוגבר למחלות קרדיווסקולריות, שבץ ומחלות כליה. צריכת כמויות גדולות של נתרן עלולה גם להוביל לאגירת נוזלים בגוף, מה שמכביד על הלב ומעלה את הסיכון לסיבוכים בריאותיים נוספים. מחקר מ-2014 שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מצא קשר ישיר בין צריכת נתרן גבוהה לבין עלייה בתמותה ממחלות קרדיווסקולריות. בנוסף, מזונות מעובדים נוטים להיות דלים בסיבים, ויטמינים ומינרלים, ומכילים לעיתים קרובות גם תוספים אחרים המזיקים לבריאות. לעומת זאת, באוכלוסיות הידועות בתוחלת חיים גבוהה, הדגש הוא על צריכת מזון טרי ומבושל בבית, תוך שימוש במרכיבים טבעיים, כמו עשבי תיבול, לימון ושום, להוספת טעם במקום מלח. 

קיים קשר ישיר בין צריכת נתרן גבוהה לבין עלייה בתמותה ממחלות לב וכלי דם, צילום: המחשה - מידג'רני

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר