המנה העיקרית הבאה שלכם? סלט נודלס עם גזרים צבעוניים, אצות ורוטב טחינה. צילום: לירון אלמוג

התחליף המושלם: נמצאה דרך לנצל מקור כשר וטבעוני לחלבון

במקום להשתמש בקטניות או בבעלי חיים קטנים יותר שגידולם מזהם פחות את הסביבה, חוקרים מצאו דרך לנצל אצות כמקור לחלבון בתזונה שלנו

נהניתם מארוחת הצהריים שלכם? אולי לא כדאי שתתרגלו לעוף, לבשר או לטופו יותר מדי. פריצת דרך מדעית חדשה מציעה פתרון מפתיע לאתגר אספקת החלבון העולמית – והפעם לא מדובר בתחליף בשר המבוסס על עדשים, אפונה, שעועית, קינואה או חומוס. בכלל, מקור החלבון החדש לא מגיע מבעל חיים או משדה חקלאי – אלא מהים. Claude מרחיבה על מה שעשוי להפוך בשנים הבאות לחלק מרכזי בתפריט שלנו.

חוקרים מהאוניברסיטה הטכנולוגית צַ'אלְמֶרְס בשוודיה, בהובלת ז'וֹאַאוֹ טריגו, פיתחו תהליך חדשני המאפשר להפיק חלבון מאצות ים ביעילות הגבוהה פי שלושה משיטות קודמות. המחקר, שיפורסם בגיליון פברואר 2025 של כתב העת Food Chemistry, מציג שיטה ייחודית להתגבר על אחד האתגרים המרכזיים בתחום: הוצאת החלבונים הכלואים במבנה התאי של האצות.

התהליך החדש כולל שני שלבים עיקריים:

  1. שימוש בחומר פעיל שטח (כלומר חומר שמשמש ליצירת מערכת בה חומרים בשני מצבי צבירה שונים מפוזרים אחד בתוך השנה) בשם Triton X-114 לפתיחת קרומי התאים;
  2. שימוש בתמיסה בסיסית להפקת החלבונים, ולאחר מכן החמצה לגרימת התגבשותם.

התוצאה היא אבקה ירוקה כהה, עשירה בחלבון, המכילה את כל חומצות האמינו החיוניות, רמות גבוהות של ליזין וחומצות שומן אומגה-3 ואומגה-6.

היתרונות של חלבון מאצות

לצריכת חלבונים מאצות מספר יתרונות תזונתיים: ראשית, הן עשירות בחלבונים; שנית, החלבונים הללו עשירים בוויטמין B12; כאמור, הם עשירים גם בחומצות שומן בריא מסוג אומגה-3; וכמובן שמכיוון שהן אינן בעלי חיים, גם טבעונים ושומרי כשרות יכולים לאכול אותם (בניגוד, נניח, לחלבונים על בסיס חרקים, שהם אופציה אחרת שעולם המדע מנסה לקדם לאחרונה).

בנוסף, יש לשימוש בחלבונים הללו יתרונות סביבתיים: אין צורך בהשקיה ובזבוז מים; אין שימוש בדשנים, חומרי הדברה וכימיקלים אחרים; ניצול האצות מפחית את החמצת האוקיינוסים ויוצר בית גידול לחיים ימיים; ומעבר לכך, הוא מגן על קווי החוף.

האתגרים והצעדים הבאים

למרות ההתקדמות המשמעותית, עדיין קיימים אתגרים, כולל צורך במציאת חומרים להחלפת Triton X-114 בפתיחת התאים, שכן הוא אינו אכיל; פיתוח תהליכים מסחריים יעילים; והגדלת תכולת החלבון באצות עצמן.

החוקרים כבר עובדים על שיפור תהליכי גידול האצות באמצעות מי ים מעובדים מתעשיית המזון הימי; ניצול כל חלקי האצה – למזון, חומרים ויישומים רפואיים; ופיתוח מוצרי מזון חדשניים המבוססים על חלבון אצות.

פרופסור אינגריד אנדלנד, מתאמת פרוייקט CirkAlg, מסכמת: "האנושות תצטרך למצוא ולשלב מקורות חלבון מגוונים יותר מכפי שיש לנו בתזונה היום, כדי לענות על דרישות הקיימות והתזונה. אצות הן תוספת מצוינת למוצרים רבים שכבר קיימים בשוק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...