כל חורף מחדש, מגיע השלב שבו כבישים ורחובות ברחבי ישראל הופכים לנהרות של מים, המכוניות שלנו נראות כמו סירות וכמה צעירים שובבים יוצאים מהבית בת”א עם קיאקים והולכים לשוט בנתיבי איילון. כל זה, למרות שאין כאן בארץ אירועי גשם קרובים לאלה שחווים באירופה ובאסיה בעונה הזו.
רבים חושבים שהפתרונות היחידים הם סכרים ענקיים מבטון, מחסומי מים מתוחכמים בשולי הרחובות או בנייה מחדש של כל מערכות הניקוז בישראל – אבל הטבע מציע לנו כלי רב-עוצמה ופשוט הרבה יותר: עצים ושטחים ירוקים. Claude מפרטת 5 דרכים שבהן עצים מסייעים בהגנה מפני שיטפונות ומונעים הצפות:
1. יירוט גשם
חופת יער פועלת ככיפת ברזל להגנה על הקרקע מטילי ‘טיפה 1’, המסייעת בניהול זרימת המים. העצים קולטים ומחזיקים את מי הגשם לפני שהם מגיעים לקרקע, מה שמאט את קצב הגעת המים לאדמה. במקום להיות מוטחים בקרקע ובנחלים, המים מחלחלים אליהם בהדרגה. האטה זו מפחיתה את שיא מפלסי המים בנהרות בזמן סערות.
מחקר שנערך בסקוטלנד ופורסם בכנס EGU General Assembly 2019 הראה שנחלים עם כיסוי עצים רב יותר הציגו זרימת מים מופחתת באופן עקבי בהשוואה לנחלים חשופים יותר.
2. שמירה על נהרות נקיים
עצים תורמים לבריאות הנהרות במספר דרכים: שורשי העצים מעגנים את האדמה במקומה ומונעים סחף של קרקע ומזהמים לנהרות. הדבר שומר על הנהרות נקיים ומונע הצטברות משקעים, וכך יכולת ההולכה של הנהרות נשמרת, מה שמסייע בהתמודדות עם מי שיטפונות.
3. ספיגה ואחסון מים כמו ספוג
שורשי העצים משפרים את יכולת הקרקע לספוג מים. הם יוצרים נתיבי זרימה מועדפים עמוק באדמה ומאפשרים למים לחלחל לפרופיל הקרקע במקום לזרום על פני השטח. הדבר מפחית את כמות המים הזורמים לנהרות ונחלים אחרי סערה, ותורם להאטת זרימת המים והפחתת הסיכון להצפות.
4. הפחתת נגר עילי
כשגשם כבד יורד על קרקע חשופה, התוצאות עלולות להיות הרסניות. העצים, כולל שורשיהם ועליהם שנשרו, מאטים את זרימת המים וסופגים יותר מים, מה שמפחית את כמות המים הזורמת לנהרות בבת אחת. נטיעת עצים בתצורות, צפיפויות ודפוסים שונים יכולה אף להגביר את היעילות.
5. חסימת מי שיטפונות
פרויקטים של נטיעת עצים לאורך נהרות הוכיחו את יעילותם. כך, למשל, בסומרסט שבאנגליה ניטעו כמעט 30,000 עצים ושיחים מאז 2020. העצים מוקמו אסטרטגית לאורך גדות נהרות. שורשי העצים סופגים כמויות גדולות של מים, וגזעיהם פועלים כמחסום טבעי המאט את זרימת המים.
חשיבות התכנון הנכון
כל זה לא אומר שאפשר פשוט לנטוע עצים לאורך כל רחובות ישראל וכך לעצור שטפונות; אפקטיביות העצים במניעת שיטפונות תלויה בשיטת הנטיעה, שיפוע הקרקע, סוג האדמה, צפיפות הנטיעה ומיקום אסטרטגי של העצים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו