שיער אפור, יחד עם קמטים בפנים וכאבי מפרקים, נחשב לאחד מהסממנים המובהקים להזדקנות ולאורח לא קרוא שעושים כל מאמץ להסתיר. האם אפשר להפוך את התהליך? Claude מעניקה לנו סקירה של מה שהמדע אומר בנושא.
האם אפשר להפוך שיער אפור לכהה?
התשובה הקצרה של מומחים בתחום דרמטולוגיה וטריכולוגיה (מומחים לחקר השיער והקרקפת) היא: כנראה שלא, לפחות לא באופן קבוע. כפי שמסביר פרופ' מרטין פיקארד ממרכז קולומביה להזדקנות בניו-יורק: "מחוג הזמן נע בכיוון אחד, והשיער מאבד צבע מסיבה שלא נראית הפיכה".
מה לגבי השפעת הלחץ?
מחקר קטן משנת 2021 שפורסם בכתב העת eLife, ובו השתתף פיקארד, בחן את תפקיד הלחץ בהתקדמות – והיפוך זמני – של תהליך ההאפרה. החוקרים מצאו שתקופות של הפחתת לחץ התקשרו להיפוך זמני של תהליך ההאפרה. במקרה אחד, חופשה של שבועיים אף הובילה לחזרת הפיגמנט בשיער. עם זאת, ימים בודדים של לחץ לא קובעים את צבע השיער.
גורמים סביבתיים והשפעתם
לפי ד"ר אנטונלה טוֹסְטי מאוניברסיטת מיאמי, גורמים סביבתיים משפיעים יותר מאירועי לחץ בודדים: כך, למשל, עישון וזיהום אוויר מגבירים את הסיכון להאפרת שיער; תזונה עשירה בנוגדי חמצון (כמו אוכמניות ופקאנים) עשויה לעזור, אך הנושא עדיין נחקר; ונוגדי חמצון עשויים להפחית נזקי הזדקנות על ידי הפחתת נזק לתאים ול-DNA.
תפקיד הגנטיקה
ד"ר ג'ושוע צייכנר מבית החולים מאונט סיני מדגיש כי יותר ממחצית מהאנשים יתחילו להאפיר עד גיל 50; היסטוריה משפחתית של האפרה מוקדמת היא גורם משמעותי יותר מניהול לחץ. לא נצפו מקרים של שיער אפור שחזר לצבעו המקורי באופן טבעי.
מחקרים ופתרונות עתידיים
מדענים ממשיכים לחקור פתרונות אפשריים. כך, למשל, מחקר משנת 2023 בכתב העת Nature גילה כי תאי מלנוציטים (האחראים על צבע השיער) לא מתים עם הגיל. במקום זאת, הם מתרכזים בשורש הזקיק ומפסיקים לנוע לאורך השערה; כיווני מחקר מבטיחים כוללים אפשרות להפעיל מחדש את המלנוציטים דרך טיפולים רפואיים ופיתוח טיפולים נגד לחץ חמצוני באמצעות נוגדי חמצון מקומיים.
המצב כיום
כפי שמסכם ד"ר צייכנר: "כרגע, התרופה היחידה שיש לנו לשיער אפור היא צבע שיער טוב". בעוד שהמחקר ממשיך, הפתרון הטוב ביותר כרגע הוא טיפול במספרה מקצועית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו