מחקר חדש מאוניברסיטת אוֹאוּלוּ בפינלנד התעמק בנושא מפתיע: דמויות אב והתפתחות תפיסת הגבריות לאורך השנים – בסרטי דיסני. לא מדובר בפעם הראשונה שמחקר מתבסס על הסרטים המצוירים של ענקית הבידור, אך עד כה רוב המחקרים התמקדו בנסיכות ובדמויות נשיות. הדוקטורנטית אַיינוֹ איסוֹיַרְבי, לעומת זאת, התמקדה בעבודת הדוקטורט שלה בדמויות הגבריות בסרטי דיסני משנות ה-40 עד שנות ה-70, ובמשמעותן החברתית. Claude מספרת לנו על הממצאים.
המחקר חושף כיצד דמויות האב בסרטי דיסני משקפות את הערכים החברתיים של התקופה:
- תקופת מלחמת העולם השנייה – בסרט "במבי" (1942), האב מתנהג כמו גנרל מול חייל, ומשקף את ההיררכיה הצבאית של התקופה;
- שנות ה-50 – דגש על המשפחה הגרעינית, עם האב כמפרנס אחראי;
- שנות ה-60 – שחרור מיני והתרת מוסכמות, כפי שנראה ב"החתולים האריסטוקרטים" (1970).
המחקר מצביע על דמויות מפתח כמו ג'ימיני הצרצר מ"פינוקיו", שמשמש לו כדמות גברית סמכותית לאור דחיקת סבא ג’פטו לרקע; בַּאלוּ מ"ספר הג'ונגל", שמחנך את מוגלי; ומוּפַסה מ"מלך האריות". כל אחת מדמויות אלה מייצגת תפיסה שונה של אבהות ומנהיגות גברית.
תקופת קלטות הווידאו, בשנות ה-80 וה-90, חיזקה משמעותית את הקשר הבין-דורי עם סרטי דיסני. זאת משום שהיא אפשרה צפייה חוזרת ונשנית בסרטים בלי לצאת מהבית, הפכה סרטים רבים לקלאסיקות והשפיעה בהמשך על טרנד הרימייקים של ימינו, כאשר סרטים שהיו פופולריים בקלטות וידאו זוכים לגרסאות מחודשות.
ההשראה והחריגה
סיפור המחקר עצמו מרתק לא פחות: איסוירבי מספרת שהרעיון נולד כשהתלוננה בפני אמה על חוסר השראה לתזה. "אמא שלי הצביעה על כך שביליתי שנים באיסוף סרטי אנימציה, ספרים וצפייה בסרטים דוקומנטריים. היא הציעה: 'למה שלא תכתבי את התזה שלך על אנימציה?'".
הסרט האהוב על איסוירבי, “על כלבים וגנבים” ("101 כלבים דלמטים" בשמו הלועזי) מ-1961, התגלה במחקר שלה כחריג למדי, המציג תפיסה כמעט אנרכיסטית בעולם דיסני: הזוג רוג'ר ואניטה שובר תפקידים מגדריים מסורתיים – רוג'ר אינו שואף לקריירה ועובד מהבית. זאת בעוד אניטה מוצגת כאישה משכילה, ולא כעקרת בית. הזוג גם לא מביא ילדים, אלא מגדל יותר ממאה כלבים.
ומה קורה היום?
דיסני של שנות ה-2020 כבר מציגה ערכים מגוונים ומודרניים יותר, עם פחות דגש על אבהות מסורתית, מגוון רחב יותר של חוויות נשיות ואימהיות, וגישה מתקדמת יותר לתפקידים מגדריים.
"סרטי דיסני לא רק מבדרים, אלא מעצבים תפיסות של יחסי משפחה ותפקידי מגדר", מסכמת איסוירבי. "חשוב ללמוד את הייצוגים של גבריות ואבהות בדיוק כמו את אלה של דמויות נשיות, שכן כולם חיוניים להשפעה החברתית של סיפורי דיסני".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו