המוח שלהם לא בהכרח תואם לגודל. אילוסטרציה. צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

אוהבים את הכלב שלכם? אל תגידו שיש לו מוח גדול

אנחנו מניחים שמוח גדול אומר בהכרח יותר חוכמה – אבל לפחות במקרה של כלבים, זה לא בהכרח ככה. מחקר חדש גילה שדווקא כלבים "חכמים" יותר הם אלה בעלי מוחות קטנים

[object Object]

מוח גדול יותר מעיד על יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר – זו לפחות התפישה הנפוצה שמנחה אותנו ביחס לאנשים ובעלי חיים אחרים. אלא שמחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת Biology Letters מערער על התפישה הזו, לפחות בכל מה שנוגע לכלבים. ביקשנו מ-Claude להסביר לנו איך יכול להיות שאחד המדדים המקובלים למחמאות וביקורות בין בני אדם פחות רלוונטי לחברינו הטובים ביותר.

צוות החוקרים מצרפת ושווייץ, בהובלת אוניברסיטת מוֹנְפֶּליֶה, בדק 1,682 גולגולות של כלבים בוגרים מ-172 גזעים שונים והצליבו אותם עם 14 תכונות התנהגותיות. להפתעתם, הם גילו כי דווקא “כלבים עובדים”, כפי שהם נקראים בלעז, הידועים ביכולות המורכבות שלהם, נמצאו כבעלי מוח קטן יחסית לגודל גופם.

כך, למשל, האסקים-סיביריים, כלבי פירנאים ורוטווילרים נמצאו כבעלי המוח הקטן ביותר ביחס לגודל גופם בין כל הגזעים שנבדקו. כלבי לוויה קטנים, כמו צ'יוואווה, פומרניאן ויורקשייר טרייר, נמצאו כבעלי המוח הגדול ביותר באופן יחסי לגופם. כלבים עם מוח גדול יותר ביחס לגופם נטו להפגין רמות גבוהות יותר של פחד, תוקפנות וחרדת נטישה.

"ההבדל המרכזי הוא שכלבים אינם בסביבה טבעית", מסבירה המחברת הראשית של המחקר, אנה בַּלְקַרְסֶל מהמכון למדע האבולוציה באוניברסיטת מונפליה. "הם תוצר של ברירה מלאכותית – אבולוציה מכוונת תחת ידי האדם".

החוקרים מציינים כי ל"כלבים עובדים”, המשמשים לציד, גישוש ועוד, יש מוח ‘קומפקטי’ יותר, יכולת אימון גבוהה יותר, זיכרון טוב יותר לטווח קצר ושליטה התנהגותית משופרת. זאת לעומת ‘כלבי לוויה’ קטנים, שנמצאו כבעלי מוח גדול יותר באופן יחסי, נטייה לחיפוש תשומת לב, רמות גבוהות יותר של חרדה ופחד והתנהגות תלותית יותר.

בהשוואה בין כלבים לבני דודיהם ה"טבעיים" יותר – זאבים – מצאו החוקרים כי מוחם של כלבים מבויתים קטן ב-20% ממוח הזאבים האפורים ביחס לגודל הגוף. למרות זאת, לכלבים יש יכולות חברתיות מורכבות יותר בעבודה עם בני אדם.

החוקרים מדגישים כי גודל המוח היחסי אינו מעיד בהכרח על רמת האינטליגנציה של הכלב שלכם. "כלבים טופחו עבור יכולות קוגניטיביות שונות", מסבירה בלקרסל, "כך שגם אם לכלב שלכם יש מוח קטן יחסית – הוא מיוחד ומתמחה בדרכו שלו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו