מחקר חדש מאוניברסיטת טורונטו שפורסם בגיליון נובמבר של כתב העת Organizational Behavior and Human Decision Processes חושף ממצא מטריד: כשאתם מגישים עבודה באיחור, אנשים יעריכו אותה כפחות טובה - גם אם מדובר בדיוק באותה העבודה שהייתה מוגשת בזמן. Claude מרחיבה:
צמד החוקרים ערכו 18 ניסויים שונים, בהם השתתפו אלפי אנשים בארה"ב ובבריטניה, כולל מנהלים, אנשי משאבי אנוש, מקבלי החלטות ובעלי תפקידים שמעריכים באופן קבוע עבודה של אחרים. המשתתפים התבקשו להעריך מגוון רחב של תוצרים, כגון הצעות עסקיות, מצגות מוצר, צילומים, כתבות, עבודות אמנות ופלאיירים פרסומיים.
החוקרים הציגו את אותה העבודה בדיוק – אבל ציינו מועדי הגשה שונים: מוקדם, בזמן, או באיחור. התוצאות: עבודה שהוגשה באיחור נתפסה כפחות טובה, לא משנה אם מדובר היה באיחורשל יום או שבוע, ואפילו כשהוא תואם מראש. מצד שני, הגשה מוקדמת לא שיפרה את ההערכה, ועבודות שהוגשו בזמן או מוקדם קיבלו הערכה דומה.
מעבר להערכת החסר של העבודות שהוגשו באיחור, החוקרים מצאו השלכות מטרידות עוד יותר: הגשה מאוחרת פגעה בתפיסת היושרה של העובד לטווח ארוך, הביאה לירידה בסיכוי לקבל משימות בעתיד ואיתה גם את הזדמנויות הקידום.
עם זאת, המחקר מצא גם כמה מצבים שבהם ההשפעה השלילית הייתה פחותה: כשהאיחור נבע מגורמים שאינם בשליטת העובד (למשל, חובת מושבעים שקיימת בשתי המדינות שנבדקו, ובישראל מן הסתם זה יהיה שירות מילואים), כשהדדליין הוגדר כ"רך" ולא "קשיח", וכשהמשימה הוגדרה כפחות קריטית.
ניסוי שנערך בבית ספר בסין הראה שאפילו תלמידים שהתבקשו להעריך עבודות אמנות של חבריהם דירגו נמוך יותר עבודות שהוגשו באיחור, אפילו כאשר התבקשו במפורש להתעלם ממועד ההגשה. זאת למרות שלא היו בעמדת סמכות.
המלצות מעשיות
למנהלים: הגדירו בבירור אם הדדליין קשיח או גמיש, הבהירו את חשיבות המשימה וצרו מערכת ברורה לטיפול בבקשות הארכה.
לעובדים: אם צפוי איחור – עדכנו מראש, הסבירו את הסיבות, במיוחד אם אינן בשליטתכם, ואל תניחו שהגשה מוקדמת תזכה אתכם ביתרון.
משמעויות לשוק העבודה הישראלי
בתרבות העסקית הישראלית, שבה דדליינים לעתים נתפסים כ"המלצה", ממצאי המחקר מקבלים משנה תוקף: חשוב להבין שגם בתרבות "גמישה", איחורים משפיעים על תפיסת האיכות והאמינות של האדם. כדאי לאמץ תרבות של עמידה בזמנים בכל מקרה. בנוסף, חשוב לתקשר בבירור ציפיות לגבי מועדי הגשה, גם אם אינם חקוקים בסלע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו