במשך שנים חשבנו שאולי מדובר במנהג מיותר שאימצנו בעקבות צפייה ביותר מדי סרטים מצוירים – התנועה של ניעור הראש אחרי מכה היא הרבה יותר משמעותית מזה. מחקר חדש מהרווארד, בהובלת מי שהיה עד לפני כמה שנים מתאבק מקצועי ב-WWE, מראה עד כמה חשוב לשים לב לתנועה המוזרה הזו. Claude עזרה לנו להבין את התגלית.
מהזירה למעבדה: הסיפור של כריס נובינסקי
כריס נובינסקי לא התכוון להיות חוקר מוח. בתחילת שנות ה-2000 הוא הצטרף ל-WWE ונחשב לאחד הכוכבים העולים שם, עד שב-2003, בקרב מול ריי מיסטריו ואדג’ (אדם קופלנד), השתבש אחד המהלכים של השניים נגדו והוא נאלץ לפרוש עקב תסמונת פוסט-זעזוע מוח. היום, כמנכ"ל קרן המורשת לזעזוע מוח, הוא מוביל מחקרים שעשויים לשנות את האופן שבו אנחנו מאבחנים פגיעות ראש בספורט.
"כמתאבק ב-WWE, השתמשתי בתנועת ניעור הראש כדי להראות שאני מסוחרר אחרי מכה", הוא מספר. "שנים אחר כך, כשראיתי שחקני NFL (ליגת הפוטבול האמריקאית) עושים את אותה תנועה ולא מוצאים מהמשחק להערכה רפואית, ידעתי שמשהו לא בסדר".
המחקר החדש נתן שם לתנועה המוכרת הזו: SHAAKE, שהם ראשי תיבות שממש מתאמצים להישמע כמו המילה המתארת את התנועה ופירושם בעברית "ניעור ראש ספונטני לאחר אירוע קינמטי". הממצאים מדאיגים: כמעט 70% מהספורטאים שהשתתפו במחקר דיווחו שביצעו את התנועה הזו לאחר חבטות בראש. מה שמדאיג אף יותר הוא שבקרב שחקני פוטבול, ב-92% מהמקרים שבהם נצפתה התנועה, היא הייתה קשורה לזעזוע מוח.
איך פספסנו את זה?
"לפעמים הדברים הכי ברורים הם אלה שאנחנו לא רואים", אומר נובינסקי. "פרוטוקולים לאבחון זעזוע מוח קיימים רק 15 שנה. אף אחד לא חקר את התנועה הזו באופן מדעי, אז היא פשוט לא נכנסה לרשימת הסימנים המחשידים".
המחקר, שפורסם בכתב העת Diagnostics, כלל סקר בקרב 347 ספורטאים צעירים. 68.9% מהם זיהו וזכרו שביצעו את תנועת ה-SHAAKE. בממוצע, מי שדיווח על התנועה ביצע אותה כחמש פעמים. הסיבות הנפוצות לתנועה: בלבול (72%), סחרחורת (54%), ותחושה של "צורך להתניע מחדש את המוח" (52%).
השלכות על המגרש ומעבר לו
כפי שאפשר לתאר, למחקר הזה יש השלכות מרחיקות לכת. "לא צריך הכשרה מיוחדת כדי לזהות SHAAKE", מסביר נובינסקי. "כולם מכירים את התנועה הזו מסרטים מצוירים. מה שאנחנו כן צריכים זה להבין שכשספורטאי מבצע אותה – הוא צריך לעבור הערכה רפואית".
המחקר צפוי להוביל לשינויים משמעותיים בפרוטוקולים של אבחון זעזועי מוח בספורט. נובינסקי מאמין שזיהוי SHAAKE יכול לעזור לאתר עד 33% מהמקרים הלא מאובחנים של זעזועי מוח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו