תופעה מטרידה הולכת ומתפשטת בשוק העבודה: "משרות רפאים" – משרות פיקטיביות, שמפורסמות ללא כוונה אמיתית לאייש אותן, תוך ניצול ציני של מחפשי עבודה תמימים. הבינה המלאכותית Claude – שאגב, אחרי שנה וחצי של שימוש אינטנסיבי ב"ישראל היום" עדיין לא גנבה פה את משרתו של אף כתב – מרחיבה על התופעה הפסולה.
לפי סקר שפורסם על ידי MyPerfectResume, כ-81% מ-753 המגייסים בחברות אמריקאיות שהשתתפו הודו כי פרסמו משרות רפאים, כאשר 41% מהם אף הוסיפו כי לפחות מחצית מהמשרות שהם מפרסמים הן פיקטיביות לחלוטין. במלים אחרות, חברות מוציאות מודעות על משרות פנויות, מקבלות קורות חיים ומזמנות מועמדים לראיונות – ללא כל כוונה להעסיק אף אחד מהם.
מדוע חברות עושות זאת? הסיבות מטרידות: מחקר של Resume Builder מצא כי 63% מהמנהלים ציינו כאחת הסיבות לכך את הצורך להרגיע עובדים קיימים ולגרום להם לחשוב שבקרוב העומס יירד, ו-62% ציינו כסיבה לפרקטיקה הזו ניסיון לגרום לעובדים להרגיש ברי החלפה. סיבות נוספות כוללות שמירה על נוכחות בלוחות דרושים בזמן הקפאת גיוסים, והערכת הקושי בהחלפת עובדים מסוימים.
לפי כתבה שפורסמה לאחרונה בעיתון סן פרנסיסקו גייט, הנחשב לאחד מכלי התקשורת המרכזיים בעמק הסיליקון, המצב מדאיג במיוחד לאור העובדה שכיום לא קיימת חקיקה האוסרת על פרסום משרות רפאים. הרשות הפדרלית למסחר (FTC) בארה"ב נמנעת מטיפול בסוגיה, למרות שמדובר בפרקטיקה שעשויה להיחשב כפרסום מטעה.
איירין נקסיקה, מגייסת בתחום הטכנולוגיה, אמרה לעיתון כי "בשוק העבודה של היום, מחפשי עבודה כבר משקיעים זמן רב במחקר והתאמת קורות חיים. הרעיון שהם צריכים להשקיע עוד מאמץ כדי לברר אם המשרה בכלל אמיתית מדכא אנשים, שנאלצים להמשיך להגיש מועמדות מסיבות כלכליות". בינתיים, על מחפשי העבודה להיות ערניים ולנסות לזהות משרות רפאים. למרבה הצער, נראה כי רבים ימשיכו לבזבז זמן בהגשת מועמדות למשרות שאינן קיימות באמת עד שיתקבלו חוקים, רגולציות או פרקטיקות שימנעו זאת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו