בשנים האחרונות, דיאטות דלות פחמימות ועשירות בשומן, כמו דיאטה קטוגנית (או בקיצור “קטו”), זכו לפופולריות רבה כאסטרטגיה לירידה במשקל. אולם, מחקר חדש מעלה אזהרה מטרידה: דפוס אכילה זה עלול למעשה להגדיל את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 בטווח הארוך. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת את המסקנות.
מדענים אוסטרלים מאוניברסיטאות מוֹנאש ו-RMIT במלבורן עקבו אחר יותר מ-39,000 מבוגרים במשך כמעט 14 שנים כדי לחקור את ההשלכות הבריאותיות של תזונה דלת-פחמימות ועשירה בשומנים וחלבונים. הם מצאו כי אנשים שהקפידו על תזונה כזו היו בסיכון גבוה ב-20% לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לאלה ששמרו על תפריט מאוזן יותר. הקבוצה שאכלה הכי מעט פחמימות צרכה כ-37.5% מהקלוריות שלה מפחמימות, לעומת 55.4% בקבוצה שאכלה הכי הרבה פחמימות.
פרופסור ברבורה דה קורטן מסבירה כי "אכילת מזון עשיר בשומן רווי יכולה להוביל לעלייה במשקל – אבל אנחנו יודעים שהיא גם מובילה לעמידות בפני אינסולין, שהיא אחת הסיבות לסוכרת מסוג 2, באופן בלתי תלוי בעלייה במשקל".
גורמים נוספים שעשויים להסביר את הקשר כוללים צריכה מוגברת של שומן רווי, צריכה מופחתת של סיבים תזונתיים, נטייה גבוהה יותר לעודף משקל או השמנה ונטייה גבוהה יותר לעישון ופעילות גופנית מופחתת.
למרות שנראה כאילו מדובר במחקר מעולה, בשל מספר המשתתפים וטווח הזמן, עדיין יש בו כמה ,חורים": כאשר החוקרים התחשבו במדד מסת הגוף (BMI), הקשר בין תזונה דלת פחמימות לסיכון לסוכרת נעלם, מה שמרמז כי העלייה בסיכון לסוכרת עשויה להיות מוסברת פחות על ידי התזונה ויותר על ידי הרכב הגוף. בנוסף, המחקר לא הבחין בין סוגים שונים של פחמימות (כמו דגנים מלאים לעומת דגנים מעובדים) או בין מקורות צמחיים לעומת מקורות מן החי של חלבון ושומן.
בכל אופן, המחקר משמש תזכורת נוספת לכך שהפתרון העדיף לירידה במשקל ושמירה על בריאות הוא להקפיד על תזונה מאוזנת: להימנע מפחמימות מזוקקות כמו משקאות קלים, מיצים, אורז לבן ולחם לבן; לצרוך יותר פחמימות לא מעובדות עשירות בסיבים כמו דגנים, אורז חום וקטניות; ולאכול יותר שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, שמן זית ודגים שמנים כמו סלמון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו