כאב הוא חלק בלתי נפרד מההתמודדות של רבים מחולי הסרטן. למרות ההתקדמות בטיפול בכאבים, רבים מהחולים עדיין סובלים מאוד, מה שמשפיע על איכות חייהם ורווחתם הכללית. כעת התגלתה שיטה קלה ופשוטה להקלה בעומס הכאב ללא הליך רפואי נוסף. Claude מספרת לנו על התגלית.
מחקר שפורסם ב-BMJ Supportive & Palliative Care (אחד מכתבי העת היוצאים לאור על ידי חטיבת כתבי העת של איגוד הרופאים הבריטי) חושף כי תרגול באורך 20 דקות של נשימה מודעת יכול להפחית משמעותית את עוצמת הכאב, אי הנעימות והחרדה בקרב חולי סרטן. המחקר, בהובלת ד"ר סֶנְג בֶּנְג טאן מהמרכז הרפואי סוּבַּנֶג ג'איה במלזיה, בדק את היעילות של תרגול מיינדפולנס קצר בהקלה על כאב הקשור לסרטן. מחקרים קודמים כבר הראו יתרונות של תרגולות מיינדפולנס ארוכות יותר, אך המחקר הזה התמקד בתרגול קצר ונגיש שניתן לשלב בקלות בשגרת הטיפול היומיומית.
המחקר כלל 40 חולי סרטן מבוגרים שדיווחו על רמת כאב של 4 ומעלה בסולם של 0-10. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת נשימה מודעת של 20 דקות או לקבוצת ביקורת שעברה הקשבה תומכת של 20 דקות. התוצאות היו מרשימות: המשתתפים בקבוצת הנשימה המודעת דיווחו על ירידה משמעותית יותר בעוצמת הכאב ובאי הנעימות, בהשוואה לקבוצת ההקשבה התומכת. יתרה מזאת, קבוצת הנשימה המודעת חוותה ירידה משמעותית יותר ברמות החרדה.
מה שהופך את הממצאים הללו למרגשים במיוחד הוא מהירות ההקלה; בניגוד לאסטרטגיות מסורתיות לניהול כאב, שלוקח להן זמן להשפיע, תרגיל המיינדפולנס הקצר סיפק יתרונות כמעט מיידיים.
טכניקת הנשימה המודעת כללה ארבעה שלבים של 5 דקות כל אחד:
1. זיהוי הנשימה פנימה והחוצה באמצעות האף כאשר העיניים סגורות
2. מעקב אחר אורכה של כל נשימה ושלביה – התחלה, אמצע וסוף
3. החזרת התודעה ליתר חלקי הגוף, תוך התמקדות ברגע הנוכחי, ללא מחשבה על העבר או העתיד
4. הרפיית הגוף, תוך המשך הנשימות העמוקות, כל איבר בתורו מלמעלה למטה
החוקרים מדגישים כי נשימה מודעת צריכה להיחשב כגישה משלימה ולא כתחליף לאסטרטגיות קונבנציונליות לניהול כאב. זהו כלי שניתן להשתמש בו לצד טיפולים אחרים, כדי לספק טיפול מקיף יותר. כמובן שהיתרון המרכזי של נשימה מודעת הוא פשטותה ונגישותה; בניגוד לטיפולים משלימים אחרים, הדורשים ציוד מיוחד או הכשרה נרחבת, ניתן לתרגל נשימה מודעת בכל מקום ובכל זמן, מה שהופך אותה לאפשרות אטרקטיבית עבור מטופלים שיש להם גישה מוגבלת לצורות אחרות של הקלת כאבים, או אלה המחפשים דרכים לנהל את התסמינים שלהם בעצמם.
נדרש מחקר נוסף כדי להבין לעומק את ההשפעות ארוכות הטווח והיישום האופטימלי של תרגולי מיינדפולנס קצרים, אך המחקר הקטן הזה מספיק כדי לספק תמריץ לשילוב נשימה מודעת בטיפול בחולי סרטן, כדי להקל ולו במעט את כאבם הרב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו