X

המים המסתוריים מהאורז: האם הם המפתח לשיער בריא יותר?

במרחבי המטבח האסייתי, בין הקעריות המלאות אורז לבן מעלה אדים מסתתר סוד בן מאות שנים—מים שקופים, שמספקים לשיער לא רק ברק, אלא גם עמידות וחיוניות. בזמן שעולם הקוסמטיקה משקיע מיליארדים בפיתוח מוצרים, פתרון טבעי ישן מצא את דרכו לאור הזרקורים. האם מי האורז הם התשובה לשיער חלומי?

ויטמינים כמו B, C ו-E המצויים במי האורז ידועים כבעלי תכונות נוגדות חמצון, המסייעות להגן על השיער מפני נזקים סביבתיים והשמש

מה שהחל כמתכון מסורתי עתיק הופך כעת לאחד הטרנדים הלוהטים בתחום טיפוח השיער, והעולם המודרני מגלה מחדש את הקסם שבפשטות. במהלך השנים האחרונות, התעוררה תופעה חדשה בעולם הטיפוח לשיער: שימוש במי אורז. נשים וגברים ברחבי העולם טוענים שהוספת מים מהאורז לשגרת הטיפוח שלהם הביאה לשיפור משמעותי במראה ובבריאות השיער. האם מדובר בטרנד חולף, או אולי במשהו בעל ערך ממשי? 

מהם מי אורז?

מי אורז הם למעשה המים שנותרים לאחר השריה או בישול אורז. המים האלה מכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים הנמצאים באורז, כגון ויטמינים B, C, ו-E, כמו גם מינרלים שונים וחומצות אמינו. המים מכילים גם חומר בשם אינוזיטול, שנחשב למרכיב חשוב בשמירה על בריאות השיער.

השפעות על השיער

מי אורז עשויים לעזור בשמירה על השיער מחוזק ובריא. אינוזיטול, המופיע במי אורז, יכול לעזור בתיקון נזקים לשיער ולהפחתת קצוות מפוצלים. יתרה מזאת, המים עשויים לשפר את הברק והחלקות של השיער, ולהקל על סירוק השיער ולהפחית שבירתו.

בנוסף, מים אלו עשויים להיות עשירים בנוגדי חמצון, שמגנים על השיער מפני נזקי הסביבה כמו זיהום ושמש. גם החומצות האמיניות, הקיימות במי האורז, תורמות לחיזוק השיער ושמירה על לחות.

כיצד מי האורז באמת פועלים על השיער שלנו?

  • חיזוק השיער: מי האורז עשירים בחומצות אמינו, שהן אבני הבניין של חלבונים כמו קראטין, המרכיב העיקרי של השיער. כאשר חומצות אמינו אלו נספגות בשיער, הן מסייעות בחיזוק השערה ומונעות את השבירה שלה. חיזוק זה מביא לשיער חזק יותר ועמיד יותר בפני נזקים חיצוניים כמו שמש, זיהום או טיפולים כימיים.
  • שיפור המראה והברק: ויטמינים כמו B, C ו-E המצויים במי האורז ידועים כבעלי תכונות נוגדות חמצון, המסייעות להגן על השיער מפני נזקי חמצון שנגרמים מזיהום הסביבה והשמש. בנוסף, ויטמינים אלו מסייעים בשיפור מחזור הדם בקרקפת, מה שתורם להזנה טובה יותר של השיער ולמראה בריא ומבריק יותר.
  • מניעת נזק ותיקון: אחד הרכיבים הבולטים במי האורז הוא האינוזיטול – חומר שמסוגל לחדור לשיער ולתמוך בתיקון נזקים שנגרמו עקב טיפול מוגזם, כמו צביעה, החלקה או שימוש יתר בכלי חימום. מחקרים מראים כי אינוזיטול נשאר בשיער גם לאחר שטיפתו, מה שממשיך להגן עליו לאורך זמן ולהפחית את הסיכון לנזק נוסף.
תופעה חדשה בעולם הטיפוח לשיער: שימוש במי אורז, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית midjourney
  • שיפור גמישות השיער והפחתת קרזול: חומצות האמינו והוויטמינים במי האורז תורמים גם לשיפור גמישות השיער, מה שמפחית את הנטייה שלו להישבר ולהתפצל. בנוסף, תכונות ההחלקה של מי האורז מסייעות להפחית את הקרזול הטבעי של השיער, מה שמביא למראה חלק ומסודר יותר.
  • עידוד צמיחה: שימוש קבוע במי אורז יכול גם לתרום לעידוד צמיחת השיער. תהליך השטיפה במי אורז משפר את מחזור הדם בקרקפת, מה שמאפשר זקיקי השיער לקבל הזנה טובה יותר ולצמוח בצורה בריאה ומהירה יותר.
  • הפחתת דלקות בקרקפת: ויטמינים וחומרים נוגדי חמצון המצויים במי האורז יכולים גם לסייע בהרגעת הקרקפת ולהפחתת דלקות. זאת, בזכות תכונותיהם המרגיעות והאנטי-דלקתיות, המאפשרות לשמור על קרקפת בריאה ולהפחית תופעות של גירוי, אדמומיות או קשקשים.

האם קיימות עדויות מדעיות?

למרות הפופולריות הגדלה של השימוש במי אורז לשיער, עדיין חסרים מחקרים מדעיים מקיפים בנושא. עד כה, רוב הטענות מגיעות מהניסיון האישי של אנשים ומתרבות מסורתית. כך, לדוגמה, נשים יפניות חיות ביאו מצפון יפן טוענות שהשימוש במי אורז הוא הסוד לשיער ארוך, בריא וחזק.

עשירים בחומצות אמינו, שהן אבני הבניין של חלבונים כמו קראטין, המרכיב העיקרי של השיער. מי אורז, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית midjourney

איך להכין מי אורז לשיער?

למי שמעוניין לנסות, התהליך פשוט יחסית. יש לשטוף אורז לבן או חום (בערך חצי כוס) במים קרים כדי להסיר אבק או לכלוך. לאחר מכן, יש להשרות את האורז במים (כוס אחת) למשך כ-30 דקות. מי שרוצה לחזק את התמצית יכול גם להרתיח את האורז במים ולאחר מכן לסנן את המים ולקבל תמצית מרוכזת יותר.
לאחר שמי האורז מוכנים, יש למרוח אותם על השיער לאחר חפיפה, לעסות את הקרקפת ולשטוף לאחר כ-10-15 דקות.

האם ישנם סיכונים?

למרות שמי אורז נחשבים בטוחים לשימוש, ישנם אנשים שעשויים לחוות גירוי בעור הקרקפת. במקרה כזה, מומלץ להפסיק את השימוש ולפנות לייעוץ רפואי. כמו כן, אין להשתמש במי אורז יותר מדי פעמים בשבוע, שכן ישנם מומחים המזהירים מפני הצטברות חלבונים בשיער, דבר שעשוי לגרום לו להיראות יבש ושביר.

מקורות מידע מקצועיים ששימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע ChatGPT:

Cleveland Clinic: מקור מידע רפואי אמין ומכובד שנחשב לאחד המרכזים הרפואיים הטובים בעולם. קליבלנד קליניק מציעה מידע מבוסס מחקר ותובנות רפואיות מגורמים מוסמכים.
Journal of Cosmetic Dermatology: כתב עת מדעי המפרסם מחקרים בנוגע לשיער, עור, וטיפוח. מאמרים בכתב העת הזה יכולים לספק מידע מחקרי נוסף על השפעותיהם של מי אורז על השיער.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר