X

סיימתם עם הפירות והירקות? אל תזרקו אותם – יש להם עוד עבודה לעשות

עלי ירקות וקליפות פירות התגלו כחומר גלם מעולה לטיהור מים מחומרים פחות רצויים. האם אנחנו בדרך לעולם שבו גם לא נצטרך לרוקן את הפח כל יומיים וגם נהנה ממים נקיים מאי פעם?

אפשר לעשות עם קליפות עוד משהו מלבד להחליק עליהן. צילום: Getty Images

חוקרים מאוניברסיטת הכימיה והטכנולוגיה בפראג השיגו פריצת דרך משמעותית כפולה – גם בתחום המיחזור וגם בתחום טיהור המים: הם פיתחו פחמים פעילים בעלות נמוכה המיוצרים מפסולת מזון ומסוגלים לנקות חומרים בלתי רצויים כמו שאריות קפאין ותרופות ממקורות מים. Claude מספרת לנו על הפיתוח המרשים הזה.

החוקרים לקחו עלי ארטישוק וקליפות רימון – חומרי גלם נפוצים שנזרקים בדרך כלל – ויצרו מהם פחמים פעילים שהסירו ביעילות מזהמים תרופתיים נפוצים, קפאין ואצטמינופן, ממקורות מים. בכך הם יצרו פתרון לא רק לטיהור מים, אלא גם להפחתת פסולת. הפחמים הפעילים הללו הציגו יכולת ספיחה של 290.86 מ"ג/גרם לקפאין ו-281.18 מ"ג/גרם לאצטמינופן בתמיסות חד-רכיביות. הם השיגו יעילות גבוהה בטווח רחב של רמות חומציות (pH), והציגו שטח פנים סגולי (כלומר סך החלקים המתחככים במים ומנקים אותם) גבוה של 1,095–1,203 מ"ר/גרם.

שחרור חומרים כמו קפאין ואצטמינופן למקורות מים מהווה איום משמעותי על בריאות האדם והמערכות האקולוגיות המימיות. מתקנים קונבנציונליים לטיפול במים נכשלים לעתים קרובות בהסרה יעילה של מזהמים אלה. פיתוח הפחמים הפעילים משאריות אוכל מציע אלטרנטיבה בת-קיימא וחסכונית לטיפול במים.

ד"ר אביר מליטי, החוקרת הראשית, מציינת כי "המחקר מדגיש את הפוטנציאל של שימוש בפסולת חקלאית ליצירת חומרים יקרי ערך לשיקום סביבתי. ההסרה המוצלחת של קפאין ואצטמינופן מדגימה את ההיתכנות של גישה זו בטיפול במים מזוהמים, מה שהופך אותה לפתרון מבטיח ליישומים תעשייתיים ועירוניים". זהו אחד מהמחקרים ההולכים ומתרבים כחלק מטרנד מציאת הפתרונות לשימוש חוזר בזבל שאנו יוצרים ביומיום, במיוחד לצרכים מתחום הסביבה והקיימות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר